1001 Bøker: AT SWIM, TWO BOYS av Jamie O’Neill

Lesekunst – PRIDE EDITION

Vi er inne i den vakre, fargerike og viktige regnbuemåneden, og jeg mener at det er viktig å markere pride i alle aspekter av livet. Jeg leser ofte bøker med LGBTQI+ karakterer eller tematikk og i anledning pride så vil jeg anbefale en av mine yndlingsromaner, At Swim, Two Boys av Jame O’Neill. Jeg er inne i en kjip lesetørke akkurat nå hvor ikke engang bøker jeg burde elsket ikke motiverer meg. Og da kan det være godt å minne seg selv om alle de fantastiske leseopplevelsene man har hatt. Tenke tilbake på hva man følte da man leste en bok man elsket. At Swim, Two Boys holdt meg oppe på natta fordi jeg bare måtte vite hvordan det ville gå med Jim og Doyler. Denne tragiske kjærlighetshistorien er et utsnitt fra en omveltende tid for både mennesker og samfunnet, og den er virkelig enestående.

Help these boys build a nation their own. Ransack the histories for clues to their past. Plunder the literatures for words they can speak. And should you encounter an ancient tribe whose customs, however dimly, cast light on their hearts, tell them that tale; and you shall name the unspeakable names of your kind, and in that naming, in each such telling, they will falter a step to the light.
For only with pride may a man prosper. With pride, all things follow. Without he have pride he is a shadowy skulk whose season is night. 

JAMIE O’NEILL, AT SWIM, TWO BOYS

At Swim, Two Boys – Jamie O’Neill (2001)

Historien om de to unge guttene Jim Mack og Doyler Doyle finner sted utenfor Dublin i tiden rundt påskeopprøret i 1916. De to guttene er hverandres rake motsetninger, hvor Jim er forsiktig og skoleflink mens Doyler er uredd og handlekraftig. De må hanskes med forventninger og fordommer i samfunnet og i kirken, samt familieproblemer som fattigdom og alkoholisme. Med hjelp fra vennen og mentoren MacMurrough vokser guttene opp, sammen og atskilt. Doyler er også en aktiv sosialist som vil kjempe for Irlands selvstendighet, koste hva det koste vil. Men først har han lovet at han skal lære Jim å svømme.


With pride, all things follow

Vennskapet mellom Jim og Doyle utvikler seg, visner og blomstrer midt i et omveltende kaos hvor identitet står sentralt. Guttene finner støtte i en felles mentor som utfordrer dem på hva det vil si å være en mann og en ire. De må finne ut av hvem de er for hverandre og hvem de er i samfunnet, og denne tematikken er en av grunnene til at jeg mener denne boka er viktig. Den henvender seg til alle mennesker, uavhengig av hvorvidt de legger vekt på Pride i sine liv. Forholdet til Jim og Doyler er med på å forme deres skjebner og tar leseren med på en turbulent reise igjennom noen av de mest omveltende årene i europeisk historie. De blir kjent med seg selv og sin seksualitet gjennom hverandre. De føler på smertene ved å vokse opp, i et samfunn som er i endring.

Balsam for sjelen

Språket i romanen er virkelig vakkert. Det er alt man ønsker og forventer av en irsk roman som har handlingen sin på starten av 1900-tallet hvor irsk litteratur var i høysetet. Alt med denne boka traff meg rett i hjertet. Det er en sommerbok, det er en LGBTQI+bok, det er en kjærlighetshistorie, det er en historisk fortelling, det er en historie om konflikt og det er en fortelling om lengsel. Det er en bok for alle mennesker. Absolutt alle. Og den kommer aldri til å slutte å være relevant. Les den!

In the weeks we’d been thrown together that summer, our lives had scarcely touched, but we had crossed to the other bank, where time stops and heaven reaches down to earth and gives us that ration of what is from birth divinely ours. We looked the other way. We spoke of everything but. But we’ve always known, and not saying anything now confirmed it all the more. We had found the stars, you and I. And this is given once only.

JAMIE O’NEILL, AT SWIM, TWO BOYS

ALT ER LOVE!

… og denne bloggen har mange omtaler av LGBTQI+bøker det er mulig å sjekke ut HER. Historiene er allmennmenneskelige, samtidig som de berører livene til mennesker som fortjener å bli sett og hørt og elsket betingelsesløst.

HAPPY PRIDE <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

 1. helt okänd bok för mig, men den låter intressant. underbart med vackert språk i det en läser. tack för smakebiten

  • Stephen Fry anbefalte den i en eller annen sammenheng 🙂 En helt nydelig bok.

 2. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

 3. Tack för smakbiten, det verkar vara en bra bok!

  • Den er helt nydelig 🙂 Både språket, karakterene og handlingen. God søndag!

 4. Tack för smakbiten. Det låter verkligen som en intressant bok!

 5. At alle er verdt å bli elsket, sett og hørt er verdt å gjenta 🙂
  Laget i forrige uke en liste med mine favoritt LGBTQIA karakterer og par (https://www.augustaskriver.com/blogg/dag264)

  Noen ganger har man bare ikke lyst til å lese. Har du en bok du leser om igjen når leselysten stagger?

  At swim, two boys virker interessant. Må innrømme at jeg aldri har hørt om bok eller forfatter. Skal lese mer.
  Ønsker deg en fin uke

  • Stephen Fry anbefalte boken et eller annet sted og så viste det seg at den også står på 1001 Bøker-listen. Jeg var totalt oppslukt da jeg leste den 🙂

   Nei, jeg har ikke egentlig en sånn bok. Men kanskje jeg burde ha det. Blar en del i Paul Auster sine bøker når det går trått.

   Sjekk ut boka. Anbefales virkelig. Takk for tips! Ha en nydelig uke 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *