1001 Bøker: EVERYTHING IS ILLUMINATED av Jonathan Safran Foer

Altså, for en merkelig bok. Og for en fantastisk bok! Den er full av språklige og tidsmessige krumspring, den har et omfattende persongalleri, og den tar for seg en historie som av og til er vond å lese. Samtidig så er romanen full av humor. Særlig den språklige humoren traff meg veldig. Den ukrainske fortelleren Alexander har, etter råd fra amerikanske Jonathan, har tatt flittig bruk av synonymordboka for å utvikle engelsken sin. Det fører til en språkføring som er rar og veldig gøyal. Og jeg beundrer virkelig hvordan forfatteren har greid å få teksten til å flyte så nydelig når engelsken er så unaturlig. Jeg elsker rare bøker, så Everything is Illuminated traff meg veldig. Den har både historie, nydelig språk, rare karakterer og absurde dialoger og hendelser, og den tok meg med på en følelsesmessig reise.

Everything is the way it is because everything was the way it was. Sometimes I feel ensnared in this, as if no matter what I do, what will come has already been fixed.

EVERYTHING IS ILLUMINATED, Jonathan Safran Foer

Everything Is Illuminated – Jonathan Safran Foer (2002)

Jonathan er en forfatterspire som reiser til Ukraina for å finne kvinnen som muligens reddet bestefaren hans fra nazistene. For å gjøre dette trenger han hjelp, og den kommer i form av unge Alexander, bestefaren hans, og en litt brysom hund. De tre setter seg i en bil sammen for å spore opp Jonathans ukrainske historie, alle med ulike intensjoner. De leter etter informasjon, sannhet, og en hel verden som ble utslettet under andre verdenskrig. Alex og gjengen er leid inn for å hjelpe Jonathan, men forholdene dem imellom blir anstrengt etter hvert som flere lag av en vond fortid blir avdekket.


Det betydelige minnet

Minnet er hva jeg opplever preger fortellingen og karakterene aller mest. Det er utgangspunktet for en springende struktur og ulike fortellerstemmer. Og historie er et helt sentralt tema. Det gjelder historien til et land, et folk, familier og individer. Minnet er det som samler alle handlingstrådene i romanen. Kapitlene har titler med årstall i dem, hvor de ofte starter med det som er nærmest i tid etterfulgt av det eldste. Det opplever jeg som at minnet er sirkuært og det er alt (everything). Og ved å inkludere fortiden i nåtiden kan vi se oss selv på en mer fullendt måte (illuminated). Fortiden, historien og minnet er allestedsnærværende, og ingen mennesker kan leve uten minnet.  

Kollektive minner

Fortellingen er preget av et kulturelt og kollektivt minne som flyter igjennom karakterene og det geografiske landskapet. De gamle historiene har blitt fortalt mange ganger, alle kjenner dem, og de er destillerte og tydelige. De nyere minnene som fremdeles lever i foreldre og besteforeldre er fragmenterte, preget av traumer og sterke følelser. De kan ikke fortelles på samme måte. Som vi opplever med bestefaren til Alex, så kan de kanskje ikke fortelles i det hele tatt. Fortellingen er mye klarere og tydeligere jo lenger tilbake i historien vi kommer. Livet på 1800-tallet var det greit å henge med på. Men jo nærmere vi kommer 1940-tallet jo flere komplekse brudd finner vi. Og det handler om det sterke traumet andre verdenskrig var, og fremdeles er for den jødiske befolkningen. Dette er et helt grunnleggende prinsipp for hvordan romanen fungerer.

Alle skaper og gjenskaper seg selv

Karakterene i Everything Is Illuminated skaper seg selv på flere måter igjennom fortellingen. Alex forteller om seg selv i brev til Jonathan i et språk som er veldig konstruert. Man får aldri et tydelig inntrykk av hvem han er, fordi han kun eksisterer gjennom sine egne ord. Bestefaren snakker så lite som mulig, han er unnvikende og hissig, og han blir til av alt han ikke gjør. Jonathan ønsker å finne mer av seg selv gjennom fortiden og i et land og en kultur som er fremmed for ham. Han skriver også på en bok om slekten, noe vi som lesere får oppleve. Og gjennom hans fortelling blir det enkelt å forstå hvordan kjennskap til fortiden kan berike en persons liv og identitet.  

Jeg likte Everything Is Illuminated kjempegodt. Den var rar på mange måter, og enkelte steder lurte jeg på om jeg faktisk skjønte noe som helst. Men boka er som et slags lite mysterium, hvor man leser og venter på at alt skal bli illuminated. På norsk er tittelen oversatt til Alt Blir Klart og Betydelig, og jeg elsker at det er oversatt med ordet betydelig. Min opplevelse er at romanen handler om hvordan man opplever seg selv som enkeltmenneske, som del av en familie, en slekt, og et helt folk. Alle henger sammen gjennom det kollektive minnet, gjennom dialog og felles opplevelser, og igjennom språket.


1001 bøker

Jeg utfordrer meg selv med å lese bøker fra listen 1001 bøker du må lese før du dør, og Everything Is Illuminated er forståelig en av dem. I år har jeg så langt lest tre bøker fra listen, og de andre to er The Secret History av Donna Tartt og Half of a Yellow Sun av Chimamanda Adichie Ngozi. Listen over bøkene jeg har lest fra den lista finner du HER, om du er nysgjerrig 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

  1. har ännu inte läst något av den här författaren. tack för smakebiten!

    • Jeg har også lest Eating Animals av ham og den var veldig interessant. God søndag 🙂

  2. Jag har tänkt läsa hans bok Extremt högt.. men har inte kommit mig för. Den här kände jag inte till.

    • Den vil jeg også lese. Han er en veldig fascinerende forfatter. Det er utrolig å tenke på at han bare var 25 år gammel da denne romanen ble gitt ut.

  3. Inte läst författaren, finns så många och kort om tid. 😉 tack för smakbiten.

  4. Jag försökte ge mig på den här boken 2005 men lyckades inte komma i mål. Tack för smakbit

  5. Tack för smakbiten. Ny bok för mig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *