1001 Bøker: HALF OF A YELLOW SUN av Chimamanda Ngozi Adichie

Vakkert og vemmelig

Det tok tid å lese Half of a Yellow Sun, fordi det er en utrolig sterk roman. Den forteller en historie som jeg ikke har opplevd på denne måten før. Den danner et bilde av mennesker jeg sjelden hører om. Og det nye oppleves ofte sterkere enn det gamle. Boka er en historisk roman (min favorittsjanger) og finner sted i tiden rundt den nigerianske borgerkrigen fra 1967 til 1970. Den viser forsøket på å frigjøre Biafra fra Nigeria. Den halve gule sola er symbolet i Biafras nasjonalflagg og er et sterkt motiv gjennom hele fortellingen. Den første halvdelen leste jeg sakte frem til det ble for sterkt og jeg måtte ta en liten pause. Den andre halvdelen inhalerte jeg med hjertet i halsen. Jeg lå våken på natta og var helt oppslukt. Jeg tenkte på Olanna, Ugwu og Richard på dagen. Half of a Yellow Sun er en fortelling som vokser og som tar deg med på en reise.

It was the very sense of being inconsequential that pushed her from extreme fear to extreme fury. She had to matter. She would no longer exist limply, wanting to die. Until Biafra won, the vandals would no longer dictate the terms of her life.

HALF OF A YELLOW SUN, Chimamanda Ngozi Adichie

yellow sun

Half of a Yellow Sun – Chimamanda Ngozi Adichie (2006)

I romanen Half of a Yellow Sun møter vi de tre fortellerne Ugwu, Olanna og Richard. Ugwu er en gutt fra provinsen som arbeider i huset til universitetsprofessor Odenigbo. Olanna er professor i sosiologi og kjæresten til Odenigbo. Hun er ubeskrivelig vakker og blir ikke tatt på alvor av menneskene rundt seg. Båndet mellom Ugwu, Olanna og Odenigbo er sterkt, og blir enda sterkere etter hvert som borgerkrigens grusomheter tvinger dem på flukt. Richard er en engelsk forfatter som er i Nigeria for å studere kunst og blir en del av den intellektuelle sirkelen rundt Odenigbo. Vi møter også Olannas nøkterne og selvstendige tvillingsøster Kainene, som Richard blir hodestups forelska i. Fortellingen dreier seg om disse menneskene, deres følelser, ønsker og tanker om livet. Og hvordan alt endrer seg med den skrekkelige volden som borgerkrigen tar med seg.


Glimrende karakterer i en sterk historie

Borgerkrigen i Nigeria stod mellom to etniske grupper, hvor Igbo-folket ønsket et selvstendig Biafra, landet symbolisert av en halv gul sol. Krigen gikk hardt utover den sivile befolkningen, og det er hva vi får oppleve gjennom Adichies Half of a Yellow Sun. Adichie viser frem livene til individer og får dem samtidig til å bli mye mer enn enkeltskjebner. Karakterene driver fortellingen og de har helt unike perspektiver. Ugwu og Richard er motsetninger i et postkolonialistisk perspektiv, hvor Ugwu er analfabet og tjener, mens Richard er en høyt utdannet hvit engelskmann. Olanna ofrer et privilegert liv i byen for å være sammen med Odenigbo, mens Kainene ikke lar seg styre av noen andre enn seg selv. Og til tross for at alle karakterene er mer enn seg selv, så er de fullstendige mennesker som skaper medfølelse og engasjement.  

Et feministisk perspektiv

Jeg ser også en parallell mellom kvinneskikkelsene og Biafra som frigjort nasjon. Kvinnene minnes stadig om at de må være uavhengige og at de kun tilhører seg selv. På mange måter er Olanna og Kainene ytterpunkter som kommer fra det samme patriarkalske og hierarkiske utgangspunktet. Og de viser flere sider av kampen for frihet og hva det vil si å være kvinne. Det er disse to damene som gjorde fortellingen aller mest levende for meg. Både på godt og vondt. Tanken på hundretusener av barn som sulter i hjel er vond. Beskrivelser av seksuell vold som krigsvåpen er vondt å lese. Livene til mennesker i krig er vonde. Det legges ikke noe imellom. Ingenting blir romantisert eller dekorert. Det er rått og ekte, og det er nydelig.

Må leses!

Half of a yellow sun ble en viktig leseopplevelse for meg. Jeg trengte å møte Olanna, Odenigbo, Ugwu, Richard og Kainene. Den er vakkert skrevet med levende dialog og intense personskildringer. Den lærte meg mye nytt om nær historie og om Nigeria. Den utforsker moral og lojalitet. Den gir oss en myriade av ulike og unike kvinner, og også menn. Da jeg begynte å lese trodde jeg ikke at jeg kom til å elske boka så mye som jeg gjorde. Jeg var redd for at den var for politisk, at karakterene var for symboltunge, og at det kom til å være altfor grusomt å lese. Men det var en fornøyelse og jeg ser for meg å lese denne igjen.


Videre lesning?

Jeg ville helst unngå for mange beskrivelser i teksten men jeg anbefaler dere alle å enten lese boka eller å klikke på noen av lenkene i teksten for å lære mer. Det er så mye jeg ikke vet og som jeg føler at jeg trenger å vite. Så om jeg kan lære litt gjennom litteratur er jeg et lykkeligere menneske.

Hvis du er interessert i historisk fiksjon så kan du godt trykke HER <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

8 kommentarer

  1. Den läste jag för många år sedan. Tyckte den var bra, men inte så bra om jag trott. Alla är vi feminister, hennes tal, tycker jag är riktigt bra.

    • Jeg trengte litt tid for å komme inn i det og så ble den bedre enn jeg trodde. Jeg har også lest den og Brev til en nybakt forelder. Nydelig 🙂

  2. Tack för smakbiten! Den läste jag när den kom ut. Väldigt stark och bra roman.

  3. tyckte om hennes Anteckningar om sorg , när hon förlorade sin far.

  4. Står på läslistan, någon gång ska den bli läst…..tack för påminnelsen och smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *