Lettbente A DARKER SHADE OF MAGIC av V. E. Schwab

Smart magi i parallelle univers

Hektiske tider gjør at jeg lener mot å høre lydbøker, og da er jeg glad i historiedreven litteratur. Denne gangen har jeg valgt fantasyromanen A Darker Shade of Magic av V. E. Schwab. Dette er den første utgivelsen i Shades of Magic-serien. Jeg elsket The Invisible Life of Addie LaRue, og innleseren av lydboka er en jeg liker veldig godt, noe som påvirket valget mitt. Konseptet er utrolig bra, med parallelle universer og et tilfeldig møte mellom en smugler og en tyv. Ustabil magi truer alle universene og blir utfordringen for heltene våre. Magi er dessuten et favorittelement i fantasy for meg. Boka har så mye potensiale, men jeg blir dessverre aldri skikkelig engasjert. Det er absolutt mye å like her, i tillegg til konseptet. Men jeg er veldig usikker på om jeg skal fortsette med serien. Kanskje av ren nysgjerrighet fordi jeg liker ideen så godt.  

Bad magic, Kell had called it.
No, thought Lila now. Clever magic.
And clever was more dangerous than bad any day of the week.

V. E. Schwab, A Darker Shade of Magic

A Darker Shade of Magic – V. E. Schwab (2015)

Kappekledde Kell reiser mellom tre parallelle versjoner av London, nemlig Red, White, og Grey London. Som ambassadør for Red London har han innpass i det gode selskap, men smugler magiske artefakter på si’ til samlere i umagiske Grey London. Han er en av få gjenlevende og ettertraktede Antari som kan reise mellom Red, White, Grey, og det som en gang var Black London. Kell møter småtjuven Delilah i Grey London. Sammen blir de dratt inn i en rekke dramatiske sammenstøt når umagiske men svært ambisiøse Lila får se hva verden(ene) virkelig har å by på. Ustabil magi som en gang i tiden utslettet Black London, truer nå de gjenværende byene. Og Kell og Lila må samarbeide for å redde alle verdenene. Kjente og ukjente fiender lurer i skyggene.


Smart fantasy som svinger

A Darker Shade of Magic er mildt sagt sitatverdig. Den er full av smarte og vittige observasjoner og one-liners. Den oppnår også mye på kort tid. Så for leseren som ikke liker langdryge fantasyromaner er denne boka helt perfekt. Historien kommer raskt i gang og vi introduseres for de viktigste karakterene. Perspektivene skifter en del og jeg må innrømme at det var utfordrende for meg da jeg hørte lydboka. Men det var samtidig forfriskende uten å bli for komplisert. Jeg har lest at forfatteren har sagt at når hun bruker forfatternavnet Victoria er boka young adult (YA) og når hun bruker V. E. så er det voksenlitteratur. Likevel vil jeg kategorisere denne som YA. Rett på sak og relativt enkel å lese.

Mer magi, takk!

Jeg liker konseptet, men sliter litt med å få tak i karakterene. De samarbeider for å redde verden, men jeg heier ikke på dem like hardt som jeg burde. Men allikevel så er de kule og tøffe og de utfyller hverandre på en spennende måte. Kell har sitt intellekt og Lila sin eventyrlyst. Fiendene er også ubehagelige og intense. Og jeg vil helt klart si at A Darker Shade of Magic har vært et friskt pust på min fantasy-reise. Jeg ønsker meg mer magidreven fantasy.

“I’m not going to die,» she said. «Not till I’ve seen it.»
«Seen what?»
Her smile widened. «Everything.”

V. E. Schwab, A Darker Shade of Magic

Hva er din fantasy-favoritt?

Under lyttingen har jeg tenkt mye på serien jeg skal fortsette med etter at lydboka er ferdig. Og det er First Law-triologien av Joe Abercrombie. Der snakker vi favoritt!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

14 kommentarer

 1. Jag har bara läst Vicious och Vengeful från Villains-serien. Men dem tyckte jag om. Jag har A Darker Shade of Magic oläst i hyllan. Tack för smakbiten!

  • Har hørt at Vicious er bra og har den på leselisten 🙂 God søndag!

 2. Fantasy är ju inte min grej riktigt, men det finns de som jag gillat. De får gärna ha humor och lite jargong. Kanske inte min favorit, men en som jag läst relativt nyligen och gillat var Six of Crows av Leigh Bardugo.
  Tack för smakbiten!

  • Har ikke lest noen av hennes bøker men liker tv-serien 🙂 God søndag!

 3. Läst några fantasy men inte riktigt min genre. Brukar inte funka så bra med fantasy som är renodlad, men svårt att sätta fingret på vad som funkar. Den här kände jag inte alls till, snyggt omslag. Tack för smakbiten!

  • Enig, det er vanskelig og jeg er heller ikke helt sikker på hva slags fantasy jeg liker enda. Men jeg prøver 🙂 God søndag!

 4. fantasy är inte min tekopp, men jag har läst några stycken ändå. En dröm om Wessex av Christopher Priest tyckte jag mycket om. evt klassas den som SF. Din bok känner jag inte alls till. tack för smakebiten!

  • Kan være vanskelig å skille mellom SF og fantasy synes jeg. Det finnes mye bra og mye dårlig 🙂 God søndag!

 5. Jeg ELSKER denne trilogien! Kell ❤ 🙂
  Jeg er veldig glad i fantasy og noen ganger kommer jeg over forfattere jeg ikke har hørt om før, som Schwab. Da føler jeg at jeg finner perler.
  Jeg har bestemt meg for å lese bøkene på to lister over de 100 beste fantasybøkene. (Se under leseutfordringer på bloggen min). Jeg er godt i gang, men noen ganger må jeg også lese fantasy som ikke står på listene. Som Schwab, Ben Aaronovitch, Kevin Hearne og Marie Brennan. (Mine favoritter utenom de mer klassiske fantasyforfatterne)
  Ha en riktig fin søndag!

  • Så spennende! Skjønner jeg må nærlese bloggen din i kveld 🙂 God søndag!

 6. A Darker Shade of Magic likte jeg godt. Underholdende. Noen ganger er det godt med fantasy som ikke er for komplisert. Liker Kell og Lila. Spent på å få lære mer om de to og deres historie.

 7. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *