Epler og macheter: A STUDY IN CHARLOTTE av Brittany Cavallaro

Oh, she was brilliant. Like a hurtling comet you couldn’t look at dead on without burning your retinas right off. Like a bioluminescent lake. She was a sixteen-year-old detective-savant who could tell your life story from a look, who retrofitted little carved boxes with surprise poison springs early on a saturday morning when everyone else, including me, was asleep in their beds.

Brittany Cavallaro

Elementært Watson!

Forfatteren har tatt de klassiske Sherlock Holmes-ismene og gjort dem tilgjengelig for et yngre og mer moderne publikum. Elementært? Uoriginalt? Genialt? Det kan være hva du vil. Jeg lener mot genialt. Det føles friskt at mesterdetektivens arving er en seksten år gammel jente som er vel så kompleks som sin tipp-tipp-tippoldefar. Charlotte Holmes er et fyrverkeri av et menneske. Historien i A Study in Charlotte fortelles som vanlig av Watson. Jamie Watson i dette tilfellet. Han får frem de mer menneskelige sidene ved både saken og den sagnomsuste detektiven. Og selv om at Charlotte gjentatte ganger forteller ham hvor mye hun hater psykologi, så fungerer psykologien i fortellingen godt.

Boken er den første i en serie og tittelen viser til romanens viktige metanivå. Altså at den henviser til seg selv som fiksjon og til de eksisterende romanene om Sherlock Holmes. Mer spesifikt peker den til den aller første i serien, A Study in Scarlet, hvor Holmes og Watson først møtes. Mange av oss kjenner til karakterene replikkene uten å ha lest bøkene. Sherlock Holmes eksisterer utenfor eget fiksjonsunivers, noe som er en stor fordel for denne romanserien. Tittelen henviser også til at karakterene og relasjonen mellom Holmes og Watson står i sentrum av mysteriet. Det mener jeg er en stor styrke og kanskje det beste med hele romanen.

The two of us, we’re the best kind of disaster. Apples and oranges. Well, more like apples and machetes.

Brittany Cavallaro

A Study in Charlotte – Brittany Cavallaro (2016)

Seksten år gamle James Watson møter den legendariske Charlotte Holmes på internatskolen Sherringford på USAs østkyst. James og Charlotte er etterkommere av den kjente detektivduoen John Watson og Sherlock Holmes. Arven veier tungt særlig på Charlottes skuldre. James spiller rugby og skriver, mens Charlotte ruser seg og løser mysterier. James er mildt sagt nysgjerrig på den rykteomsuste Charlotte Holmes, men han er også redd og anspent rundt henne. Da en elev som både Holmes og Watson har vært i konflikt med blir funnet myrdet på skolen, skjønner de at de må slå hodene sine sammen. Drapet er tatt rett ut av en Sherlock-roman og sender en klar og tydelig beskjed til de to ungdommene. Etterforskningen deres blir en ellevill jakt på en intelligent morder med eskalerende voldsbruk. Og Watson og Holmes plasseres midt i politiets søkelys. Charlotte Holmes er den eneste som kan redde dem.


Apples and machetes

Romanen dreier seg rundt relasjonen mellom Charlotte Holmes og James Watson, til min store glede. Denne formen for krim-mysterium er min favoritt. Det mangler ikke på mord, vold og drama i romanen, men det er ikke hovedpoenget. Her er det logikken og deduksjonen som står i sentrum, og alt drives fremover gjennom utviklingen av vennskapet mellom Watson og Holmes. De hindrer, hjelper, og utfyller hverandre. Den helt særegne Holmes-Watson-tilliten blir elementær for at de skal komme seg helskinnet igjennom saken. Det skorter ikke på humor og klassiske YA-troper. Det er tross alt ikke helt enkelt for to sekstenåringer å «bare» være venner. For en voksen leser kan det føles en liten smule banalt til tider. Men samtidig så er det friskt og herlig innimellom trusselbrev og giftige slanger.

Romanen bjuder på, både klassiske Sherlock Holmes-deduksjoner, tvilsomme Moriarty’er, og internatskoledrama. Her er det litt av hvert, både epler og macheter. Noe for alle kanskje? Dette var en fin start på leseåret for meg og jeg vurderer å fortsette med serien. Romanen vokste på meg igjennom lesningen og serverer både en og to språklige godbiter til og med!


TBR i 2021

Denne romanen var som en deilig sorbet i starten av leseåret. Hvis du lurer på hva jeg leste i fjor kan du se leselisten min HER eller lese min oppsummering av året HER! Jeg har som mål å lese et par bøker fra 1001 bøker du må lese før du dør-listen i år, og er dypt inne i Herman Hesses Siddhartha for tiden. Er det flere av dere som ser til den listen? Har dere noen anbefalinger? Anyways, ha en fortreffelig søndag alle sammen <3

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

  1. Jag ryggar så fort jag hör att någon gjort om en klassiker. Kanske missar jag riktigt bra böcker så, men jag vill ha originalhistorier.

    • Jeg forstår deg godt 🙂 Jeg ville nok ikke valgt den om jeg ikke fikk den anbefalt. Det handler ikke om Sherlock, men det er litt samme greia.

  2. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  3. Tack för smakbiten!
    Har inte läst boken än men vill.

  4. Det var en okänd bok för mig. Tack för smakebiten!

  5. Det finns många som skriver om klassiker, och ibland är det mycket bra gjort. Jag har börjat på en serie där Sherlock också heter Charlotte, men då det är 1800-tal och hon behöver försörja sig, uppfinner hon namnet Sherlock och hävdar att han är Charlottes bror.

    • Åj, det hørtes spennende ut! Jeg var skeptisk først, men så var det ganske morsomt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *