Denne boka er virkelig en hudløs gjenfortelling av livet til en kvinne som har vært igjennom noen av mine verste mareritt. Undertrykkelse i familien, et arrangert ekteskap preget av både psykisk og fysisk vold, hvor hun på et tidspunkt blir utpekt som en del av problemet. Det motet som Abida Raja viser ved å fortelle sin historie føles betydningsfull, fordi som hun selv beskriver så er hun ikke et unikt tilfelle. Fortellingen viser også hvor viktig det er at alle mennesker har frihet, agens og kunnskapen til å ta gode valg for seg selv og sine nærmeste. Abida hadde ingen av de tingene. Jeg hørte lydboken, lest av Abidas yngste datter. Og det var sterkt og fint, og jeg likte denne boka veldig godt.
Abida Raja. Frihetens Øyeblikk – Håkon F. Høydal (2022)
Abida er søsteren til den norsk-pakistanske politikeren Abid Raja, og de to vokser opp i Oslo sentrum på 80-tallet. Men man kan ikke si at de vokser opp sammen, fordi kravene og forventningene til Abida gjør henne isolert helt fra starten. Til tross for å tilsynelatende være en del av det norske fellesskapet, så er hun helt alene. Tidlig i fortellingen prøver hun å få hjelp, men ingen var i stand til å gi henne den hjelpen hun trengte. Dermed fortsetter livet til Abida i en retning hvor hun ikke har noen kontroll, og hun er heller ikke i stand til å komme seg ut av situasjonen. Fortellingen tar leseren med på veien fra undertrykkelse og fortvilelse til det etterlengtede frihetens øyeblikk.
Abida i lys og mørke
Historien til Abida har mange nydelige lyspunkter med kjærlighet og lengsel, barn og familie som gjør alt de kan for å ta vare på hverandre. Men den er også full av mørke. Og det var noen ganger veldig vondt å lese. Det er et øyeblikk i fortellingen hvor Abida forteller om en samtale med andre kvinner om livet sitt, hvor de spør henne om hva hun hadde forventet av livet. Hun har penger og et fint hus og burde være fornøyd. Men så er disse godene del av det som gjør at hun er fanget og har vært fanget hele livet. Glimtene av frihet som vi stadig kommer tilbake til handler ofte om relasjoner basert på tillit og trygghet. Og en ungdomsforelskelse er noe vi returnerer til. Nydelig beskrevet, både fint og trist. Abida har fått oppleve kjærlighet og vet veldig godt at det livet hun lever med mannen og barna sine ikke er sånn hun vil at det skal være.
Menn er fra mars
Forholdet mellom Abida og broren Abid er også veldig fint og ærlig beskrevet. Og denne ærligheten er en av bokens største styrker. Det er fordeler og ulemper med selvbiografier ført i pennen av andre enn hovedpersonen, sånn som denne er. Men her synes jeg at de har greid å få frem en del ubehagelige sannheter på en nokså åpen og direkte måte. Abid Raja har også skrevet en bok om familien, oppveksten og hvordan han har blitt seg selv. En bok som jeg likte veldig godt. Og jeg elsker hvordan denne komplementerer hans historie og viser den andre siden av mynten. Fordi det er en forskjell på hvordan menn og kvinner undertrykkes av familie og samfunn. Abids historie var en gripende fortelling om en underdog som kjemper seg opp og frem. Abidas historie handler om en kvinne uten mulighet til å ta kontroll over eget liv som bokstavelig talt må slåss og flykte ut av mørket.
Frem i lyset
Et viktig aspekt ved boka er beskrivelsen av samfunnsinstitusjonene som burde hjulpet Abida. De er alle en del av historien fra start til slutt, men de halter inn og ut av narrativet mens Abida alltid står der alene. Det er vondt å lese. Og vi vet jo at det akkurat nå står mange kvinner i Abida sin situasjon, alene. I teorien skal det være enklere å få hjelp nå, men jeg vet ikke hvordan det er i virkeligheten. Undertrykkelse av kvinner tar ofte svært lik form uansett hva slags familie man kommer fra, så jeg tenker at mange kan oppleve gjenkjennelse i denne historien. Boka peker heller ikke finger mot noen. Den er full av komplekse problemstillinger og opprivende sannheter. Men det er Abidas historie. Ingen andres. Endelig står Abida Raja i sin egen frihet hvor hun kan dele sitt liv med oss. Og jeg var oppslukt fra start til slutt.
Liker du selvbiografier?
Det gjør nemlig jeg, og leser sikkert flere enn nødvendig. Noen selvbiografier som jeg har lest og likt i det siste er jo Abid Raja sin bok Min Skyld. En historie om frigjøring. Jeg har også likt In the Dream House, som tar for seg en del samme problematikk som denne boka. Jeg er jo en stor Edouard Louis-fan så der anbefaler jeg hele bibliografien. Og så ble jeg utrolig sjarmert av Else Kåss Furuseth sin bok Else Går til Psykolog. Løp og les!
Lottens Bokblogg
Känner inte till personen men det låter som en intressant bok att läsa.
Em
Hun er egentlig ikke en offentlig person, men historien hennes er veldig viktig og verdt å lese 😊
Cinnamon
Känner igen boken som en annan norsk bokbloggare haft som smakebit en gång. Tack för smakbiten!
Em
Den ble en skikkelig snakkis da den kom ut. Med god grunn!
A ROOM OF MY OWN
jag kände igen omslaget. läser också gärna biografier. tack för smakebiten!
Em
Det er noe spennende og intimt med å få sånne innblikk i andres liv😊