Anbefalt FEELGOOD med Daisy Jones, Dolly, Elio og Johanna.

“Some people aren’t just people, but a place — a whole world. Sometimes you find someone you could live in for the rest of your life.”

Caitlin Moran

Feelgood mot lysere tider.

Det er vanskelig å sette fingeren på hva som er en feelgood-bok. For noen er krim og thrillere med freske etterforskere, for andre er det romantiske komedier og for noen er det oppvekstromaner. Hva som får oss til å føle oss bra når vi leser er veldig forskjellig. For meg er det feelgood med varme fortellinger om mennesker. Mennesker som fremstår som en hel verden i seg selv. Fortellingene er ofte intime, av og til morsomme, og alltid dramatiske. Jeg trenger at det kribler litt i magen mens jeg leser. Og Daisy, Dolly, Elio og Johanna er karakterer som fikk meg til å krible! Opplevelsen av bøkene har også blitt påvirket av at jeg har hørt dem på lydbok og elsket innlesningene. Ingenting slår følelsen av joggesko på asfalt eller grus, med sola akkurat høyt nok på himmelen og ei nydelig lydbok på øret.


Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid

Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid (2019)

Daisy Jones and the Six har gått sin seiersgang på sosiale medier siden den kom ut. Og den er akkurat så bra som influenserne sier. Den handler om rockestjernen Daisy Jones og bandet The Six og deres turbulente karriere i rampelyset i USA sent på 1970-tallet. Skrevet nærmest som en musikkdokumentar, får du de ulike perspektivene til alle bandmedlemmene gjennom fortellingen. Det at ulike mennesker kan oppleve en hendelse helt forskjellig utforskes på en veldig naturlig måte og er utrolig interessant. Altoppslukende kjærlighet, rusmisbruk og kreative konflikter ligger i kjernen av historien og er en gullgruve for å skape drama mellom karakterene. På mange måter er det en ganske tradisjonell fortelling om turneliv på 1970-tallet, men det er formatet som gjør boken så interessant.


Everything I Know About Love – Dolly Alderton (2018)

Memoaren til Dolly Alderton er en fantastisk skildring av vennskap mellom kvinner og hvor stor betydning våre relasjoner er for hvem vi er som mennesker. Everything I Know About Love er Dollys historie og hennes venners historier. Den er full av kule damer, små og store kriser fra datinglivet, og varme skildringer av vennskap mellom kvinner. Underholdningsverdien er høy, boka er skikkelig morsom og den er full av visdomsord fra hverdagen. Dolly lærer oss om hvor viktig det er å verdsette de små tingene og at kjærlighetsrelasjoner er mer enn romantiske forhold. Den byr på lister og oppskrifter som supplerer beskrivelsene av Dollys vei mot voksenlivet. Vi får noen triste øyeblikk, noen kvasse kommentarer, og feelgood i bøtter og spann.


Call Me By Your Name - André Aciman

Call Me By Your Name – André Aciman (2007)

Jeg elsker en god romanse, og Call Me By Your Name var så intens og intim at jeg til tider måtte gjemme meg bort alene for å høre på den. Scenene og dialogen og de sterke følelsene som vekkes mellom karakterene Elio og Oliver rørte ved noe i meg. Historien fortelles fra hovedpersonen Elios 17 år gamle perspektiv, og handler om en intens sommerforelskelse. Familien til Elio tar imot en sommergjest i huset deres på den italienske landsbygda, og det oppstår sterke følelser mellom Elio og Oliver. Forelskelsen er så nært knyttet til Elios kropp og hans måte å være i verden at det er umulig ikke å bli oppslukt. Historien tar ikke så stor plass i verden, men den tar all plassen mellom Elio og Oliver. Det er en oppvekstskildring og en fortelling om forelskelse og endring.


How to Build a Girl – Caitlin Moran (2014)

En morsom og hjertevarmende fortelling om en ung jente som prøver å finne sin plass i verden. How To Build a Girl beskriver kleint og fantastisk det å være en misforstått, relativt fattig, ung feminist. Hovedkarakteren Johanna er lei av den stusslige tilværelsen i sosialleiligheten i engelske Wolverhampton, og gjenskaper seg selv som musikkjournalisten Dolly Wilde. Musikk, estetikk og identitet er viktig tematikk i denne historien, som finner sted på 1990-tallet. Johanna jobber hardt for å bevise hva hun duger til. Og hun møter mange kjipe, søte, rare og morsomme mennesker på veien. Hun snakker usjenert om kropp, sex og seksualitet, og hvordan det er å være en jente/dronning/gudinne. I alle fall for henne. Tror hun da. Fordi i likhet med de fleste tenåringer så aner ikke Johanna hva hun driver med. En le-høyt-morsom fortelling med en fullstendig skamløs tenåring bak rattet er oppskriften på suksess i min bok.   


Interessert i enda mer feelgood?

Ellers kan jeg informere om at mine guilty pleasures som jeg har skrevet om tidligere (kjendisselvbiografier) også er ypperlig sommerlesning! Er det LHBT-romantikk som gjør det for deg så kan du plukke frem nydelige The Song of Achilles. Eller er det kule og sterke (men kanskje litt misforståtte) kvinner som er din greie, så burde du virkelig lese Om Muser og Menn!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

2 kommentarer

  1. Elsker Daisy Jones & The Six 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *