Fortryllende og forheksende CIRCE av Madeline Miller

Absolutt perfeksjon

Circe er historien om en marginalisert kvinne, en overmåtelig sterk kvinne, som tar kontroll over sitt eget liv. Det handler om fri vilje, kjærlighet og lengsel, og indre styrke. Boka er en gjendiktning av historier som er nærmere 3000 år gamle, som fremdeles føles aktuelle. Det er takket være det glimrende håndverket til forfatter Madeline Miller. Jeg elsket hvert eneste sekund av Circe og anbefaler den helhjertet videre til alle som vil høre. Alt med fortellingen om Circe traff meg rett i hjertet. Alt fra nytolkningen av en spennende kvinneskikkelse i et nydelig poetisk språk, til vennskapet, romantikken, sjalusien og lengselen som skildres gjennom hele historien.

It is a common saying that women are delicate creatures, flowers, eggs, anything that may be crushed in a moment’s carelessness. If I had ever believed it, I no longer did.

Madeline Miller, Circe

Circe – Madeline Miller (2018)

Circe er datter av titanen Helios, en av de første gudene, og helt fra hennes fødsel merkes hun som annerledes fra de andre i familien. Circe er forsiktig og naiv, men nysgjerrig, og full av empati. Men hun er ei jente med nye og ukjente krefter som oppleves som en trussel. Etter å ha blitt undervurdert og kalt ubrukelig hele livet, utfører hun omfattende trolldom som avslører henne som verdens første heks. Det får henne eksilert til øya Aiaia. Der dyrker hun sine krefter og blir endelig seg selv, helt alene. Hun blir sterk og selvstendig og skaffer seg kunnskap og ferdigheter som gjør henne til en formidabel skikkelse. Men snart kommer det fremmede til øya. Og blant de mange skipbrudne sjømennene er Odyssevs. Mellom Circe og Odyssevs oppstår det en forbindelse som endrer livet hennes for alltid. Formidable kvinne tiltrekker seg dessuten raskt fiender, og Circe må samle all sin kløkt og styrke for å kjempe for det hun har kjært.


Legendariske Circe

I Circe møter vi mange legendariske helter og skapninger, som for eksempel Odyssevs, Daidalos og Medea, Minotauren, Skylla og Prometheus. Men de er bare krydder i historien, fordi Circe i seg selv er alt vi trenger. Jeg mener, FOR en kvinne! Det er Circe som er midtpunktet i historien, som gjennomgår en transformasjon, som former sine omgivelser. Transformasjonen er et klassisk motiv fra gresk mytologi, og jeg elsker hvordan Miller bruker dette for å gjøre Circe så spennende. Etter å ha lest Odysseen slik den fortelles av Homer, så startet jeg lesingen med en oppfatning av Circe som et slags monster. Et hinder i heltefortellingen. Kvinneskjebner har (dessverre) med seg en rekke fellestrekk igjennom hele verdenshistorien. Men her får vi altså den kjente historien fra et nytt og moderne perspektiv.

En umiddelbar favoritt, utmerket for gjenlesing

Jeg beundrer virkelig hva Miller har fått til med denne boka, fordi for en like interessant måte å skrive en kvinne på må man lete lenge etter. Det er ikke noe nytt å gjenfortelle gamle legender, men å gå i dybden på kjente kvinneskikkelser slik Miller gjør her er utrolig spennende. Vi blir kjent med flere forbigåtte kvinner i fortellingen, blant annet Skylla som er et episk og grotesk sjømonster. Jeg elsker Millers roman The Song of Achilles (som du kan lese om HER), men jeg elsker nok Circe enda mer. Vi får se Circe lære seg å leve i pakt med naturen, skape forbindelser til andre mennesker, og å finne sin plass i verden. Jeg gleder meg virkelig til å lese denne boka på nytt. Og på nytt. Og på nytt!

I will not be like a bird bred in a cage, I thought, too dull to fly even when the door stands open.

Madeline Miller, Circe

Interessert i gresk mytologi?

Prøv deg gjerne på Stephen Frys serie om greske guder og helter i bøkene Mythos, Heroes og Troy. Disse bøkene gjør de fantastiske historiene moderne og tilgjengelige. Av de opprinnelige fortellingene er Odysseen av Homer og Metamorfoser av Ovid mine favoritter.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

6 kommentarer

  1. Circe er en av de bøkene jeg har sirklet rundt. Ventet på et passende tidspunkt. Nå leser jeg Troy som er Stephen Frys gjendiktning av deler av gresk mytologi. Så mye litteratur er basert på greske guder/historie/mytologi og det er spennende.
    Fin fristende omtale 🙂

    • Takk 🙂 Jeg har lest Fry sine bøker også. Men denne er i en klasse for seg selv. Les den i sommer! Du kommer ikke til å angre.

  2. så roligt att ni tycker så! jag har köpt boken efter att ha läst annat av författaren som jag tyckte mycket om. då får den komma med i sommarläsningen. tack för smakebiten!

  3. Tack för smakbiten! Har inte läst boken men vill,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *