Favoritten DRIVE YOUR PLOW OVER THE BONES OF THE DEAD av Olga Tokarczuk

Polsk perfeksjon

Olga Tokarczuk, for en fantastisk bok dette er! Jeg har lest mange gode bøker så langt i år, og Drive Your Plow Over the Bones of the Dead troner utvilsomt på toppen av favorittlista. Så langt årets beste. Den treffer bredt og fikk toppkarakter av samtlige i bokklubben. Den er både nær og tar for seg relasjoner og enkeltskjebner, samtidig som den er en sterk samfunnskommentar med interessante litterære forelegg. Den var mystisk og morsom og spennende, med karakterer som fascinerte. Fortellingen tar utgangspunkt i et mysterium og forgreiner seg ut i refleksjoner over livet og døden, identitet og samhold.  Da denne boken ble oversatt i 2019 ble den en øyeblikkelig suksess. Tokarczuk vant Nobelprisen 2018 og Drive Your Plow er et prakteksempel på glimrende romankunst. Jeg er så imponert. Leste boka på to dager, midt i småbarnsbobla. Det er dedikasjon det.

You know what, sometimes it seems to me we’re living in a world that we fabricate for ourselves. We decide what’s good and what isn’t, we draw maps of meanings for ourselves… And then we spend our whole lives struggling with what we have invented for ourselves. The problem is that each of us has our own version of it, so people find it hard to understand each other.

Olga tokarczuk, drive your plow over the bones of the dead

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead – Olga Tokarczuk (2009)

Janina lever av å ta vare på ferieboliger på det øde stedet hvor hun bor året rundt. Hun er kjent i nabolaget for å være en einstøing som foretrekker dyr over mennesker. Selv omtaler hun seg som en ubrukelig gammel dame som er usynlig for andre. Likevel har hun venner og bekjente som hun tilbringer tid med. Hun hjelper til med å oversette poeten William Blake og hun har en umettelig fascinasjon for astrologi. Da Janina finner naboen død, utløser det en rekke merkelige hendelser i nærområdet. Janina blir veldig opptatt av dødsfallet og skriver flere brev til politiet, overbevist om at hun vet hvem som har drept naboen. Men saken viser seg å være litt mer komplisert enn som så.


Et mytisk, mystisk grenseland

Sjangermessig er denne boka vanskelig å kategorisere. Det er både en thriller, et eventyr og en eksistensialistisk fortelling. Og kanskje er det nettopp derfor den treffer så bredt. Og fordi alle innfallsvinklene tar høyde for spenningen som ulmer gjennom hele fortellingen. Jeg elsker såkalt whodunit-krim hvor alle de mistenkte vandrer fritt i historien og hvem som helst kan være morderen. Her skaper det rom til refleksjon rundt begrepene rettferdighet og tilregnelighet, og utforskning av grensene mellom godhet og ondskap. Grenseland er et sentralt motiv i romanen på mange måter. Det beskrives et fysisk grenseland med veiene ut mot nabolandet Tsjekkia. Miljøskildringene skaper jevnt over både mystikk og spenning. Gjennom beskrivelser av drømmer og dialog finner vi også et grenseland i menneskepsyken. Janinas tro på astrologien utfordrer grensene mellom virkelighet og overbevisning, noe som påvirker hvordan vi oppfatter Janina og vennene hennes. Og også hva vi tenker om «who done it» og mordmysteriet vi blir kastet inn i.

Tokarczuk utfordrer definisjonsmakten

For meg var romanen som samfunnskommentar det som gjorde sterkest inntrykk. Refleksjonene rundt demokrati og rettferdighet interesserte meg spesielt. Særlig med tanke på det politiske klimaet Tokarczuk skriver i. Andre vil kanskje si at utforskningen av psyken var mest interessant. Eller thrilleraspektet ved romanen. Og de tar ikke feil. Drive Your Plow Over the Bones of the Dead er et smørgåsbord for alle som liker bøker. Tokarczuk har skrevet en fullkommen roman spør du meg. Jeg har skrevet en hel avhandling i bokas marger, men her vil jeg heller oppfordre dere til å lese den selv og se hva dere synes. Romanen er på mange måter provoserende og utfordrende, men den fremmer problemstillinger som er relevant for alle levende vesener. Nettopp derfor bør vi lese den.


Who divided the world into useless and useful, and by what right? Does a thistle have no right to life, or a Mouse that eats the grain in a warehouse? What about Bees and Drones, weeds and roses? Whose intellect can have had the audacity to judge who is better, and who worse? A large tree, crooked and full of holes, survives for centuries without being cut down, because nothing could possibly be made out of it. This example should raise the spirits of people like us. Everyone knows the profit to be reaped from the useful, but nobody knows the benefit to be gained from the useless.”

olga tokarczuk, drive your plow over the bones of the dead

Bøker som ligner på denne?

Hvis du liker mystiske og kanskje litt rare fortellinger med store metaforer og friske perspektiver kan du ta en titt på hva jeg har skrevet om Who Fears Death av Nnedi Okorafor, This Is How You Lose the Time War av Amal El-Mohtar & Max Gladstone, eller The Underground Railroad av Colson Whitehead.

HA EN NYDELIG 17. MAI-FEIRING ALLE SAMMEN 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

22 kommentarer

 1. Tack för smakbiten! Läste den förra sommaren och gillade den!

 2. Jag har läst den på svenska och tyckte den var riktigt bra. Takk for smakebiten!

 3. Lyssnat på den här, tyckte den var bra. Tack för smakbiten.

 4. sett filmatiseringen

 5. Åh, jag älskade verkligen den här boken. Var på min topp-10-lista förra året. ‘The Underground Railroad’ har jag läst, jag ska kolla in de andra två du tipsar om.

  • Ja den var helt fantastisk 🙂 Gjør de. De er mer sci-fi/fantasy, men veldig gode!

 6. Jag tyckte mycket om denna, tack för smakbit

 7. Ja, jag älskade den här boken och Janina!

 8. Jag har verkligen tänkt läsa något av henne. Kanske den här!

 9. jag har både läst boken och lyssnat på den som radioföljetong. jag gillar den mycket. tack för smakebiten och påminnelsen

 10. Liker din omtale. Boken fenget meg ikke. Jeg elsker Blake, liker kvinnekarakterer som Janina. Så mye jeg satt pris på. Og forfatteren kan skrive. Men – jeg kjedet meg under lesingen. Måtte tvinge meg til å fullføre.
  Så at noen skrev at den er filmatisert. Filmen vil jeg se 🙂

  • Jeg har hatt det sånn med noen bøker som alle elsker også. Det er litt ensomt på en måte. Hyggelig at du likte omtalen i alle fall 🙂 God søndag!

 11. Har inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *