EN MANN VED NAVN OVE av Fredrik Backman

En mann fylt av det konkrete.

Når man først møter Ove er det vanskelig å forstå hvordan denne boken kan være en historie fylt av varme og kjærlighet. Jeg ble først oppslukt av humoren og underholdningsaspektet ved En Mann Ved Navn Ove. Jeg måtte stoppe flere ganger og lese passasjer høyt for samboeren min underveis. Ove er en mann som er fylt av det konkrete, og det er samboeren min også. Ove er en type jeg kjenner ganske godt og jeg lurer på om alle kjenner like mange Ove-er som meg? Som tenker og snakker med store bokstaver og utropstegn. Som lever etter faste prinsipper med en lojalitet som kan være vanskelig å forstå i dette omskiftelige samfunnet hvor det stadig dukker opp noe nytt. Som kan fikse ting som er ødelagt. Det tradisjonelle møter det moderne i fortellingen om Ove. Romanen tar både folk og samfunn på kornet.

Hvordan er det mulig å ikke kunne rygge med tilhenger? Spør han seg. Hva? Hvor vanskelig kan det være å få klart for seg grunnprinsippene for høyre og venstre, og så gjøre det motsatte? Hvordan klarer sånne mennesker seg i det hele tatt i tilværelsen? Automatgir også, ja, konstaterer han. Det kunne man jo tenkt seg. Sånne kløner vil jo helst slippe å kjøre bilene sine i det hele tatt, tenker Ove mens han setter den japanske bilen i drive og begynner å kjøre forover. Bilene skal helst kjøre seg selv for tiden. Som en jævla robot. Man skal ikke engang behøve å lære seg å lukeparkere nå lenger, og bør man egentlig få sertifikat hvis man ikke klarer såpass? Hva? Ove synes faktisk ikke det. Han er uhyre skeptisk om man bør få beholde stemmeretten om man ikke klarer såpass.

Fredrik Backman

En Mann Ved Navn Ove – Fredrik Backman (2012)

Ove er en 59 år gammel mann som kjører Saab. Han har bodd i det samme huset i det samme borettslaget i årevis. Der går han sin daglige inspeksjonsrunde og sjekker dører og kildesorteringen. Og ikke minst så passer han på at folk leser skiltet som sier at det er forbudt å kjøre bil inne på området. Naboene er ikke særlig begeistret for den gretne gamle gubben. Men det kunne ikke Ove brydd seg mindre om. Ove bestemte seg for hva slags mann han vil være for lenge siden. Litt etter litt lettes det på sløret og vi får bli kjent med mannen under den bitre og gretne overflaten. Det hele starter med at naboene kjører ned Oves postkasse, og fortsetter med en hjertevarmende historie om verktøykasser og stiger, unger og katter, og ikke minst vennskap og samhold i en tid hvor avstanden mellom naboer kan bli stor.


Ove og katten i Vennebyen

Ove er en mann som snakker med store bokstaver. Så når Ove møter en gravid kvinne som også snakker med store bokstaver blir det eksplosivt. Og da snakker vi en eksplosjon av typen FYRVERKERI. Når Parvaneh og familien hennes kjører ned Oves postkasse starter en ny æra i Oves liv. Og for å forstå hvorfor det nærmest klikker for Ove i møtet med den frustrerende kvinnen i den japanske bilen, så får vi en rekke tilbakeblikk til Oves oppvekst. Historien veksler mellom nåtid og fortid og vi får et helhetlig innblikk i Oves liv og hendelser som har formet ham. Det er så smart fortalt at jeg opplevde fremdriften som spennende. Parvaneh klarer dessuten å «ta en Ove» sånn at Ove må innlosjere nabolagets løskatt. Jeg mener, her snakker vi en katt med overraskende høy underholdningsverdi.

Boka var god hele veien, men det skjedde noe med meg i den siste tredjedelen. Og det er lenge siden sist en roman rørte meg til tårer. Når en bok engasjerer fra første side og vekker både frustrasjon, glede og starter refleksjonsprosesser, så er det ikke rart om man blir rørt til slutt. En Mann Ved Navn Ove er som en perfekt storm. Det bygger seg opp i Ove alene og får noen utløp her og der etter hvert som han samhandler med naboene sine. Det er gøy og litt trist og man kan til og med bli litt sint. Men den blåste meg av banen når vi til slutt sitter med hele Oves livshistorie og livet hans i full blomst. For en fantastisk og rørende historie. Neste gang skal jeg lese den på svensk!  


Bøkene jeg har lest parallelt med Ove kan du lese om HER hvis du vil 🙂 Der kan du se mitt fregnete fjes fordi jeg tenkte å være bittelitt mer personlig innimellom. Hvis jeg tør! Ønsker dere alle en nydelig søndag <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

17 kommentarer

 1. Denne boken har jeg lest. Jeg likte den virkelig godt og kunne godt tenke meg å lese Backman sine bøker. Jeg har forresten også lest Britt-Marie var her. Den var også fin 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  • Ja den har jeg fått anbefalt, men den var så lang😅 Det blir neste Backmann! God søndag.

 2. Älskar En man som heter Ove. Tack för smakbiten.

 3. Fredrik Backman är en skicklig författare. Har läst allt han gett ut hittills. tack för smakbiten.

 4. Tack för smakebiten den har jag läst men inte sett filmen än.

 5. Jag har sett filmen om Ove. Tack för smakbit

 6. En av mina favoritböcker 🙂

 7. Läst och sett, tyckte mycket om båda! Tack för smakbiten!

 8. Såg filmen. tack för smakebiten!

 9. Den här boken är så bra! Och filmen är också bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *