Eventyrlige LUCIAS SISTE REISE av Vetle Lid Larssen

Et himmelsk impulskjøp

Jeg så Lucias Siste Reise i bokhandelen og tenkte umiddelbart JA, uten å vite noe om boka. Omslaget og tittelen appellerte til meg på alle mulige måter, så jeg har tilbragt påskeferien sammen med Sankta Lucia. Og det har vært en heidundrende reise. Dette er en eventyrfortelling basert på historien om livet til Sankta Lucia, som kvinne og som relikvie. Vi beveger oss igjennom 2000 år med europeisk historie i et rasende tempo, full av spenning, tragedie og oppfinnsomhet. Karakterene er mange, men på et vis står Lucia i sentrum som ledestjerne. For alle som liker historisk fiksjon og spenningslitteratur tror jeg denne vil treffe. Språket er enkelt og konsist og det brukes ikke unødvendig tid på fiksfakserier, noe jeg liker men som også hindrer meg fra virkelig å leve meg inn i fortellingen.

Det var Asgeir fra Drammen og Steinar fra Sarpsborg og Bradur fra Bokn, og en haug andre. Dessuten var det Toarin Skjeggeson, Islands dårligste skald. Og så var de de fire gutta mine, kistevokterne. De hadde forlatt alt: hus og kjerring og unger, for et håp om en gang å vende hjem med taskene fulle, en drøm om å tilby sine et verdig liv. Ikke en kobbermynt ennå.

LUCIAS SISTE REISE, Vetle Lid Larssen

Lucias Siste Reise – Vetle Lid Larsen (2021)

Fortellingen starter med den unge kvinnen Lucia på Sicilia, som blir voldtatt og henrettet. Deretter følger vi hennes jordiske levninger fra Sicilia i året 304 e.kr, til Konstantinopel i 1453, til Venezia i 1981, og tilbake til Sicilia i 2004. Rammefortellingen handler om en far og en datter som prøve å reetablere forholdet sitt på ferie til Lucias fødested. Der starter faren å fortelle, og vi som lesere blir med til året 878 da muslimene erobrer Sicilia. Skolelæreren Theodocius initierer Lucias reise med å ta med seg levningene ut av byen på flukt fra erobrerne. Senere møter vi blant annet en gjeng nordiske korsfarere, en tysk munk, forleggeren Anna i Konstantinopel, og piloten Bob under andre verdenskrig. Alle med hver sin unike historie, knyttet til Sankta Lucia.


Sankta Lucia i et kulturelt eventyr

Det er interessant hvordan Lucia fremdeles er en fremtredende helgen i mange europeiske land, selv etter en omfattende sekulariseringsprosess. Og det er hva jeg synes er mest interessant i denne boka. Karakterene vi møter har sine unike historier og bakgrunner, men uansett hvilken religiøs tilknytning de har eller hvilken tid eller by de lever i så står de alle nært Lucias skjebne. Boka legger ikke føringer for hvordan vi skal tolke tilknytningen, det er opp til leseren. Den er veldig rett på sak og bruker lite tid på å undre seg over hvorfor Lucia har fått den kulturelle signifikansen hun fremdeles har. Det skulle jeg kanskje ønske den gjorde. Fordi den har et såpass omfattende tidsspenn så rekker jeg ikke bli investert i karakterene heller. Men det tar ikke ifra spenningen ved lesningen og alle de interessante detaljene forfatteren inkluderer. Det er virkelig en bragd å skrive så omfattende uten at det blir for mye.

Dette impulskjøpet er jeg svært fornøyd med å jeg hadde det veldig gøy mens jeg leste. Jeg savnet noe dybde, men egentlig så er det ikke en sånn bok. Det er et eventyr, en reise, et bilde av kultur og historie. Og det treffer meg rett i hjertet.  


Hvor skal vi reise?

Jeg vil gjerne lese flere reiseskildringer, mer historie, og mer om geopolitikk. Alt dette påvirker hvordan jeg opplever tiden vi lever i nå, noe jeg finner uendelig interessant. Hvis dere er interessert i det samme så har jeg skrevet om bøker som SPQR som tar for seg Romerriket, London som handler (you guessed it) om den flerkulturelle metropolen London, og Jomsviking som er en fortelling fra den nordiske vikingtiden. Anbefalinger oppmuntres!!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

  1. Det var en okänd bok för mig. Det är speciellt när man ser en bok och omedelbart vet att den vill man läsa.

    • Ja jeg hadde ikke hørt om den før men hadde ikke noe valg 🙂 Det var ekstra gøy at jeg likte den så godt!

  2. Tack för smakbiten!
    Kul att du tyckte om den.

    • Ja jeg leste den kjempefort! Det var skikkelig gøy. God søndag 🙂

  3. Det är alltid roligt när en bok överraskar ordentligt, jag växte upp i Finland som finlandssvenska, vi är bara en lite spillra kvar, ca 6 procent av alla finländare. I vår tradition var Lucia-firandet stort och är det fortfarande.
    Tack för smakbit

    • Sånn er det i Norge også. Veldig spennende å lære mer om historien hennes! God søndag 🙂

  4. jag förstår att du blev lockad av den boken. tack för smakebiten!

  5. Tack för smakbiten!

  6. Denne var fantastisk, synes jeg! God søndag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *