ON EARTH WE’RE BRIEFLY GORGEOUS av Ocean Vuong

«In a world as myriad as ours, the gaze is a singular act: to look at something is to fill your whole life with it, if only briefly.»

Ocean Vuong

Et kjærlighetsbrev til familien

Jeg valgte On Earth We’re Briefly Gorgeous av Ocean Vuong til bokklubben vår og er VELDIG fornøyd. I løpet av de første sidene skjønte jeg at dette var en bok for meg. Fortellingen fremstår som kjærlighetsbrev til en familie og en samling av minner og historier gjennom tre generasjoner. Den består av springende minner og assosiasjoner, og beskriver språk som identitet. Kroppen er et sted hvor hovedpersonen blir seg selv, i et miljø og et samfunn som former oppveksten hans. Flyktighet og midlertidighet i et «single use life» står frem for meg som sentralt for både bokens tematikk og språklige uttrykk. Forfatteren viser hvordan man kan ta en person, en gjenstand eller hendelse og snu den opp ned for å se den fra et helt nytt perspektiv. Og prosessen kan gjøre at vi ser denne både som noe stygt og noe vakkert.


On Earth We’re Briefly Gorgeous – Ocean Vuong (2019)

Boken handler om en gutt, Little Dog, som vokser opp i USA i en vietnamesisk familie. Han deler tanker om livet sitt i en særdeles nær og intim historie. Fortellingen tar form av å være brev til moren som ikke kan lese. Språk og kultur er noe som både samler og skiller denne familien. Vi får utforske hans relasjon til moren og bestemoren og til ungdomskjæresten. Han forteller om skoleårene, om rus og om en bestefar som ikke egentlig er bestefar. Familiens minner fra krigen og livet i Vietnam kommer frem i lyset. Og vi får vite at Little Dog i beste fall er usynlig for omverdenen. Han minnes hendelser i hjemmet påvirker hvordan han forstår omsorg og kjærlighet i nære relasjoner. Alt er stygt og vakkert samtidig og blottet for fordømmelser.


Betraktninger om livets singularitet, identitet, kjærlighet og familie

Språket er nydelig, det flyter og yrer, og gav meg mye å tenke på. Det dannes utallige bilder og jeg opplevde det som svært stimulerende. Hvis man ikke tenner på innholdet så er språket i alle fall upåklagelig. Og de eksistensielle spørsmålene som tas opp gjennom fortellingen river i hjertet. Hva er frihet og hvor frie er vi egentlig? Hvordan påvirker familierelasjoner de relasjonene vi bygger med andre? Til tross for at min oppvekst har vært forskjellig fra Little Dogs, så vekker han mange tanker i meg.

Vuong stiller mange spørsmål som jeg mener det er viktig at alle stiller seg selv. Særlig hvis man lever et privilegert liv. For eksempel hvordan det oppleves å vokse opp i to helt ulike kulturer. Og hvordan samfunnet møter mennesker som ikke er hvite eller ser hvite ut. Den løfter frem utfordringene med å vokse opp i en familie som ikke har et felles språk for hvordan man oppfatter seg selv. Alle setningene er sitatverdige og proppfulle av livsvisdom. Absolutt helt nydelig.

«You’re Rose. You’re Lan. You’re Trevor. As if a name can be more than one thing, deep and wide as a night with a truck idling at its edge, and you can step right out of your cage, where I wait for you. Where, under the stars, we see at last what we’ve made of each other in the light of long-dead things – and call it good.»

Ocean Vuong

Smakte det med en smakebit?

HER kan du finne flere skrevet av meg, og HER kan du finne smakebiter skrevet av andre. Njut!

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

19 kommentarer

 1. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

 2. Denne boken har jeg lest tre ganger – og hver gang vrenger den hjertet mitt. Boken er ikke perfekt, men for meg gjør det den på en måte enda bedre, mer autentisk, mer levende. En vond og viktig historie

  • Så gøy! Har lyst til å lese den på nytt. Det beste var å diskutere den i bokklubben etterpå, fordi vi hadde fått så mye forskjellig ut av den. Ikke perfekt nei, men fortsatt helt nydelig 🙂

 3. Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa.

 4. Låter intressant, tack för smakbiten!

 5. Det var ju en glödande rekommendation! Tack för smakbiten!

 6. Den där boken är jag nyfiken på. Tack för smakbiten.

 7. Den här boken finns på min läslista, den är också utkommen på svenska. Tack för smakbit

 8. Tack för smakbiten – den lät väldigt intressant!

 9. den boken står på min läslista. tack för smakebiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *