I want people, when they realize they have been wrong about the world, to feel not embarrassment, but that childlike sense of wonder, inspiration, and curiosity that I remember from the circus, and that I still get every time I discover I have been wrong: “Wow, how is that even possible?”
Hans Rosling
Det går bedre enn vi tror
Bokas fulle tittel er Factfulness. Ten reasons we’re wrong about the world – and why things are better than you think. Den er skrevet av professor Hans Rosling i samarbeid med sønnen Ola Rosling og svigerdatteren Anna Rosling Rönnlund, og den bringer oss godt nytt. Jeg skulle ønske at jeg leste denne i fjor, da verden for meg fremstod som et ganske farlig sted. Nå er det bedre, men jeg tar meg i å bekymre meg for fremtiden. Og det til tross for at jeg vet at det står bedre til i verden enn noen gang før. Akkurat dette instinktet vil Rosling til livs. Både det at vi systematisk tar feil om statistiske fakta, men at når vi har riktige fakta så tenker vi fremdeles feil. Her får vi hjelp til å tenke bedre og mer riktig, noe jeg ikke visste at jeg virkelig trengte.
Factfulness – Hans Rosling (2018)
Boka er en utvetydig oppfordring til å la fakta være grunnlaget for verdenssynet ditt. Og et løfte om at de faktaene er overveldende positive, samt at det som ikke er positivt ser ut til å bli bedre. Informasjonen er ryddig inndelt i kapittel med illustrasjoner, grafer og små bilder. Visualiseringene gjør budskapet enda tydeligere og sterkere. Teksten er også veldig inkluderende. Leseren er med gjennom hele prosessen. Og Rosling er også med i form av personlige anekdoter og humoristiske observasjoner. Disse er hentet fra alle verdensdeler, fra historien og samtiden, og omfatter mange kulturer og samfunnslag. Factfulness fremstilles som et par briller som skal gi oss et litt klarere fremtidssyn.
Farvel fake news?
Drømmen er at factfulness skal gjøre verden til et bedre sted. At vi skal angripe samfunnsproblemer med bedre fakta og fra nye innfallsvinkler. Og det synes jeg er et spennende prosjekt. Enten vi er interessert i kunst, politikk, helse, utdanning, finans, eller vi bare liker å følge med i nyhetsbildet, så tror jeg at factfulness kan hjelpe oss til å ta inn informasjon på en bedre måte. Og til å kunne avvise dårlig informasjon selv om at den kommer fra kilder vi stoler på. Jeg er sikker på at det er flere enn meg som er lei av tendensen til å sensasjonalisere, skremselstaktikk og «oss mot dem»-retorikk. Jada, jeg skjønner at gode nyheter ikke genererer klikk og følgere, men det er også viktig å se på hva som fungerer og hvorfor det fungerer. Og som Rosling påpeker så er det mulig for ting å være både dårlig og samtidig på bedringens vei.
«Forming your worldview by relying on the media would be like forming your view about me by looking only at a picture of my foot. Sure, my foot is a part of me, but it’s a pretty ugly part.»
Hans Rosling
JA til mer factfulness!
Boka kan leses som et foredrag, en reise, hvor du og dine forutinntattheter og forestillinger om verden får en dybdemassasje, en skikkelig overhaling. Noe som fascinerte meg veldig i leseprosessen var at jeg allerede hadde kjennskap til mange av faktaene som presenteres, men allikevel så faller jeg i nærmest alle fellene som Rosling beskriver. Hver gang jeg leser noe i duren om at «ting var bedre før» så vil jeg rope ut at det var det aldeles ikke. Men det stopper meg ikke fra å generalisere eller å være redd og overdramatisk om verdens fremtidsutsikter. Det er en slags logisk brist som trosser all den gode informasjonen vi har tilgang på. Og denne treffer oss uansett hvor skolerte, «woke» og velmenende vi er.
Dette er en god og viktig bok for oss alle, og den er interessant og underholdende. Knepene som Rosling gir oss i boka er blant annet hvordan vi kan generalisere mindre, skaffe nye forståelsesverktøy, og hvordan se de små endringene og likhetstrekkene mellom kulturer, land og mennesker. Dette er en «vi»-bok som sparker høyt og lavt mens den slår et slag for forståelse, samhold og fremskritt. Og som faktisk er veldig konkret i hvordan vi kan jobbe for å oppnå fremskritt. Mye visdom i en liten og lettlest innpakning. LES LES LES!
Samfunn og sakprosa
… er noe jeg er veldig begeistret for! Les hva jeg har skrevet om Om Muser og Menn, eller Why I’m No Longer Talking to White People About Race, eller East West Street. Satser på å skrive mer om sakprosa fremover. Hvis dere har noen gode anbefalinger vil jeg gjerne ha dem 🙂
Cinnamon
Tack för smakbiten! Jag har läst delar av boken. Kanske borde fortsätta läsningen,
Em
Ja det synes jeg du burde😁 Jeg likte den veldig godt!
A ROOM OF MY OWN
ha inte läst något av Hans Rosling tidigre, men smakebiten väckte min nyfikenhet. tack för den!
Em
Denne var utrolig underholdende samtidig som at det var mye viktig informasjon, på bare 270 sider!! En vinner😁
Bokdamen
Jag tyckte mycket om Hur jag lärde mig förstå världen och har länge tänkt läsa denna. Tack för påminnelsen och smakbiten!
Em
Åj, kanskje jeg må lese mer av forfatteren! Takk for bra tips 🙂
b
Jag har faktiskt inte läst den här boken!
Em
Anbefales 🙂
Bokdivisionen
Jag har faktiskt inte läst den här boken!
Lottens bokblogg
Den här boken ligger oläst här hemma trots att jag tror den skulle vara bra för mig att läsa. Har varit på föredrag av några som jobbar i Roslings organisation, det var mycket intressant och bra.
Em
Åj så kult! Ja jeg fikk mye ut av å lese denne. Så den anbefales 🙂
Augusta
Denne skal jeg lese. Jeg har sett flere videoer med Rosling og han forklarer så enkelt om de vanskelige tingene. Tror alle bør se/lese Rosling for å få utvidet tankesettet. Fin omtale 🙂
Em
Tusen takk😁 God søndag!
Åsa
Tack för smakbiten! Känner till boken men har inte läst den.
Sara Pepparkaka
Den här tyckte jag mycket om då jag läste den!