Fenomenale FJELLENE SYNGER av Nguyễn Phan Quế Mai

I fjor høst fikk jeg tilsendt et leseeksemplar av romanen Fjellene Synger fra Mangschou forlag. Jeg er takknemlig for muligheten til å få oppdage bøker som jeg kanskje ikke ville lest ellers, særlig i møte med bøker som denne. Akkurat denne boka appellerte til meg av mange grunner. Det er en historisk roman med to tidslinjer og to fortellerstemmer. Nåtiden preges av Vietnamkrigen og den unge jenta Huong, også omtalt som Guava. Og så får vi tilbakeblikk fra 1940-tallet og livshistorien til bestemoren Dieu Lan. Jeg var overhodet ikke forberedt hvor mye jeg skulle leve meg inn i denne fortellingen. Ikke forberedt på hvor glad jeg skulle bli i Huong og Dieu Lan. Og Fjellene Synger endte med å bli en av de beste bøkene jeg leste i 2023. Den har hjertevarme, den har dramatikk, den har ødeleggelse og ondskap, og den har familie, kjærlighet og håp. En virkelig rørende historie om livene til to ubegripelig sterke mennesker, kledd i et nydelig språk.

«Å Guava, før mente jeg at vi selv hadde ansvar for vår egen skjebne, men da, i krigstid, lærte jeg at vanlige borgere ikke var annet enn blader som ville falle i tusener eller millioner i bruset fra en eneste storm»

Fjellene Synger, Nguyễn Phan Quế Mai

Fjellene Synger – Nguyễn Phan Quế Mai (2020)

I denne fortellingen møter vi tenåringen Huong og hennes bestemor Dieu Lan i en landsby i Vietnam. Krigen herjer og de to har mistet hele resten av familien. Huong går på skolen, sluker romaner på fritiden, og lengter etter at foreldrene skal komme tilbake. De har allerede vært borte i krigen i flere år. Bombefly kommer ut av det blå og raserer alt de kjenner og har, og de to gjør alt de kan for å overleve. Huong og bestemoren reiser til Hà Noi for å starte livene sine på nytt, og bestemor Dieu Lan forteller om hvordan hele verdenen hennes ble ødelagt da Vietnam ble en japansk koloni på 1940-tallet. De to kvinnene tar oss med på en utrolig reise gjennom historien, igjennom et istykkerrevet land, og igjennom livsløp som har krevd enorme offer. De viser oss hvordan man selv under ekstreme omstendighet kan beholde sin varme og menneskelighet.


Fjellene synger om vonde erfaringer

Når jeg har snakket med andre om denne boka så har jeg følt at jeg må advare om at den inneholder en del forferdelige inntrykk og hendelser. Og det legges ingenting imellom i forfatterens beskrivelser av lidelsen som har blitt påført befolkningen i Vietnam. Allikevel så er det jeg husker best den hjertevarmen som formidles i fortellingen. Det er en varme her og et samhold som triumferer over grusomhetene. Man trenger ikke ha nerver av stål for å tåle historiene til Huong og Dieu Lan. Men jeg er glad for at jeg var forberedt. Mange av oss kjenner til noe av det som skjedde under Vietnamkrigen på 1960- og 70-tallet. Men jeg må innrømme at det var bestemor Dieu Lans historie om hendelser på 1940- og 50-tallet som preget meg aller mest. På godt og vondt. Og dette er mitt første møte med historien fra et vietnamesisk perspektiv.

Utvilsomt en av årets favoritter

Jeg unner alle å få oppleve den sterke fortellingen som Fjellene Synger innbefatter. Og den norske oversettelsen til Lene Stokseth synger virkelig. Språkføringen er nydelig og poetisk. Jeg kunne se for meg fargene og lukte alle luktene, og det var en oppslukende opplevelse for meg. Det er sjelden at jeg opplever bøker på denne måten, og det har nok påvirket hvor godt jeg likte Fjellene Synger. Men denne historien om familiebånd og hvor langt en mor er villig til å gå for sine barn, er noe som vekker følelser. Det er også en fortelling om mennesker som kravler igjennom kratt, klatrer over murer i nattemørket, og som skjuler seg fra makthavere, for å bevare det lille de har. For å bevare det som fortsatt er godt i verden. Boka var spennende fra start til slutt.


Lesekunst

I 2023 leste jeg 54 bøker, noe jeg er veldig fornøyd med. Jeg skrev om kun 14 av dem her på bloggen. Det er fordi jeg har gitt meg selv lov til å bare skrive om det som inspirerer meg og la denne oasen få være nettopp en oase. Skrivingen skal være like lystbetont som lesingen, selv om at jeg håper å skrive om minst en bok per måned. Det er mitt mål for 2024. Hva er målene deres?


Del innlegget:

← Forrige innlegg

4 kommentarer

  1. Den här har jag läst. Gillade den!

  2. Den här skulle jag gärna vilja läsa!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *