Forunderlige FLIGHTS av Olga Tokarczuk

I Flights av polske Olga Tocarczuk møter vi et navnløst jeg på en flyplass, som dykker ned i menneskehetens dypeste lengsler. Fortelleren uttrykker et ønske om å titte inn i verden gjennom et kikkhull, og det er nettopp det som skjer. Et ambisiøst prosjekt av forfatteren, full av små filosoferinger over livets mysterier. Da jeg begynte å lese tenkte jeg at Flights var en roman, men det blir ikke riktig. Det er en samling av små atskilte episoder og lengre fortellinger om både historiske og fiksjonelle karakterer. Boka er som en slags mindfullnessøvelse, hvor det er tilstedeværelse i hvert enkelt øyeblikk som gjelder. Du får ikke tid til å gruble for mye, og noen ganger føles det noe uforløst. Min opplevelse er delt, fordi jeg skulle ønske boka var mer sammenhengende og lettere å være i. Samtidig så er den helt nydelig, med fantastiske skildringer og sterke metaforer.

Here can be no doubts – they tell us what we are, dear travelers. We are the individual nerve impulses of the world, fractions of an instant, barely that part of it that permits the change from plus to minus, or maybe the other way around, and keeps everything in constant flux.

FLIGHTS, Olga Tokarczuk

Flights – Olga Tokarczuk (2007)

Denne fortellingen er en sammensetning av små historier om mennesker i endring og i bevegelse. Vi lærer om medisinsk historie og den første begrepsfestingen av fantomsmerter og vi møter en mann som mister kona og sønnen på øyhopping i Kroatia. Vi får oppleve historien om Eryk som jobber på båt og blir tatt for å smugle narkotika, og vi lærer om det fortelleren omtaler som reisepsykologi. Og dette er bare en liten håndfull av de mange menneskene vi møter. Boka er som et panoptikon over reisende, og viser frem historie og modernitet gjennom glimt inn i livene til ulike individer.


Det tradisjonelle og det moderne

Flyplasser og moderne reiseliv er det ene ytterpunktet i Tokarczuks fortelling. I den andre enden har vi reisende med tog og båt, hvor reisen er en del av opplevelsen. Dannelsesreisens tid er over. Tidsperspektivet vårt har endret seg i takt med teknologi som bare blir raskere og raskere. Boka har noen ledemotiver og vi møter enkelte karakterer flere ganger igjennom boka. Men stort sett så flyr vi fra fortelling til fortelling. Det er en rar følelse å bli revet ut av en fortelling og aldri få vite hvordan det går med personene og karakterene. Men jeg tror det er hele poenget med Flights. Jeg opplevde det ikke som en direkte lengsel tilbake til enklere tider. Men teknologien er helt klart et hinder for de sterke og umiddelbare opplevelsene som tar blikket ut av oss selv.

Flights, tid og rom

Jeg tror opplevelsen av tid er et viktig tema i Flights. Det er både fordi karakterene filosoferer over det, men også fordi man som leser opplever tid og sted veldig direkte i romanens handling og i hvordan det føles å lese boka. Så snart tiden begynner å fly mens man kommer dypere inn i en historie så blir man dratt ut og må sette seg inn i noe nytt. Noen deler gikk det veldig sakte å lese mens andre deler gikk veldig fort. Tiden i de ulike fortellingene beveget seg også i variert tempo. En person som opplever å ha kommet bort fra barnet sitt på ferie vil oppleve tid på en veldig annen måte enn noen som sitter på en flyplass og venter. Og denne typen undring og utforskning er det jeg likte aller best med boka. Den skaper en form for bevisst nærvær som jeg liker.

Leseren som medpassasjer

Min opplevelse av forfatteren er at hun er litt kontrær og kontroversiell, med sitt sterke feministiske perspektiv, sine holdninger til dyrs rettigheter, refleksjoner rundt Gud og religion, og fremstillinger av moral og natur. Og dette tar hun med seg på en eller annen måte inn i bøkene sine. Det er ofte veldig subtilt og åpent for tolkning. Tokarczuk har ingen agenda, hun åpner for opplevelser og egen refleksjon. Hun viser oss ulike sider av virkeligheten og forteller om hvordan man kan bruke blikket sitt, og så overlater hun resten til leseren. Jeg elsker konseptet til Flights, men den vil akkurat litt for mye. Det er lett å bli overveldet som leser og det er en bok som krever både fokus og overveielse. Den er ikke komplett uten en leser.

Our sense of space results from our ability to move. Our sense of time, meanwhile, is due to being biological individuals undergoing distinct and changing states. Time is thus nothing other than the flow of changes.

FLIGHTS, Olga Tokarczuk

Trenger du tips?

Jeg har skrevet om Tokarczuks mer tradisjonelle, men også veldig merkelige, roman Drive Your Plow Over the Bones of the Dead. Den boka virkelig elsket jeg. Hvis du liker denne måten å skrive og lese på så kan jeg også anbefale Outine av Rachel Kusk om en kvinne på reise. Og Matrix med sitt underlige tidsperspektiv og introspektive blikk.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

6 kommentarer

  1. Har läst en annan bok av författaren och gillade den. Läser gärna mer. Tack för smakbiten!

  2. den här har jag i hyllan. men jag har inte läst den. vilket jag förstår att jag borde göra. tack för smakebiten!

    • Ja den var veldig nydelig å lese. Anbefaler å ta seg god tid med den 🙂 God søndag!

  3. Olga Tokarczuks böcker är jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten!

  4. Tack för smakbiten, jag har inte läst något av Olga Tokarczuk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *