Fabelaktige FOUR LOST CITIES av Annalee Newitz

A Secret History of the Urban Age

Historienerden og byboeren i meg fikk et lite pulshopp da jeg fikk øye på ferske Four Lost Cities. A Secret History of the Urban Age. Den dekker ni tusen år av menneskehetens historie gjennom gripende utgreiinger om arkeologiske funn. Jeg er en sånn leser som blir ekstatisk av å se kart i starten av bøker, og denne har hele fire stykker. Newitz tar oss med til Çatalhöyük i Tyrkia, italienske Pompeii, Angkor i Kambodsja og Cahokia i Nord Amerika og utfordrer hvordan vi forstår begrepet tapte byer. Boka er moderne med aktuelle og kule referanser og sammenligninger. Man trenger ikke være interessert i arkeologi for å forstå opplevelsene forfatter-journalist Newitz har i møte med utgravningsstedene. Hen maler et levende bilde av prosessen med å avdekke lag i vår historie.

As long as we tell our urban ancestors’ stories, no city is ever lost. They live on, in our imaginations and on our public lands, as a promise that no matter how terrible things get, humans always try again.

ANNALEE NEWITZ, Four Lost Cities

Four Lost Cities – Annalee Newitz (2021)

I utforskningen av bylivets historie drar leseren på en reise gjennom Çatalhöyük, Pompeii, Angkor og Cahokia, fra fremvekst til frafall. Gjennom arkeologiske spor og kunnskap om by- og samfunnsutvikling møter vi byfolk fra både fjern og nær fortid. Den neolittiske storbyen Çatalhöyük ligger i det som nå er Tyrkia og var befolket for omtrent 9000 år siden. Pompeii kjenner mange av oss til, fordi den nærmest er frosset i tid. Den italienske kystbyen ble gjort ulevelig av et vulkanutbrudd for omtrent 2000 år siden. Angkor huset opp mot 750,000 mennesker og er et stykke ingeniørkunst i hjertet av sørøst Asia. Cahokia ligger ved Mississippielven i det som nå er USA og var et spirituelt senter for deler av den amerikanske urbefolkningen frem til 1400-tallet. Alle disse byene kan lære oss noe om menneskelig virksomhet og hva kultur egentlig er. Boka trekker linjer helt frem til moderne byliv, og er krydret med små fortellinger om mennesker. Eksklusivt, moderne og levende.


Boka vekket mitt vitebegjær

Four Lost Cities er en liten bok som byr på mye informasjon. Den gjør ingenting for å undervurdere leseren, men føles aktuell og nær gjennom forfatterens tilnærming. Newitz forstår meg som leser, og det setter jeg pris på. Du kan trykke på noen av linkene overfor hvis du vil lese litt mer om de enkelte byene. Jeg ble veldig interessert i Çatalhöyük, fordi den eksisterte for så utrolig lenge siden men er så relevant og betyr så mye for vår historie. Det kribler også i meg når jeg leser om Cahokia som eksisterte så nylig og likevel er så ukjent. Newitz har intervjuet forfatter Rebecca Roanhorse om den muntlige Mississippikulturen, som fremdeles er høyst levende. Og noen av dere vet kanskje hvor mye jeg ELSKER romanene til Roanhorse. Bøker som gjør at jeg vil stupe inn i nye interesseområder er de bøkene jeg liker aller best.

Byliv og bærekraftig utvikling

I Four Lost Cities tar Newitz hensyn til både politisk klima og klima-klima, og det treffer meg rett i hjertet. Byene hen beskriver var komplekse og utstrakte, og Newitz tilbakeviser begrepet om kulturell kollaps. Det er mange grunner til at disse byene ikke eksisterer lenger. Denne boka peker på politisk vilje og klimaforutsetninger som to av dem. Til slutt trekker Newitz paralleller til dot.com-bølgen på 2000-tallet og covid19-pandemien, og jeg er imponert over hvor aktuell ni tusen år gammel historie kan føles. Jeg var ikke grepet av spenning hvert eneste sekund av leseprosessen, men boka vekket noe i meg.

Byer har eksistert i tusenvis av år og urbanisering er ikke et moderne fenomen. Ei heller mennesker som velger å forlate byen til fordel for mer landlige strøk. Likevel er det godt å ha bedre innsikt i hvilke årsaker folk hadde for å forlate disse byene i fortiden, sånn at vi kan ruste oss for bylivet i fremtiden.


Nysgjerrig?

Jeg elsker å lese sakprosa, og geopolitikk er noe jeg synes er ekstra spennende. Du kan lese om noen av bøkene jeg har likt HER. Hvis du er nysgjerrig på forfatter Roanhorse (noe jeg håper at du er) så kan du lese hva jeg har skrevet om bøkene hennes Trail of Lightning og Storm of Locusts.

God søndag 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

8 kommentarer

  1. mycket intressant bok förefaller det som! trevligt när författare inte underskattar sina läsare. kände inte till boken. tack för smakebiten!

    • Helt enig. Man fikk være med på reisen. Spennende bok med spennende tema. God søndag 🙂

  2. Tyvärr finns inga böcker av författaren på mitt bibliotek. annars hade jag varit klart intresserad. Tack för smakbit

  3. Det där är en bok jag kunde vara intresserad av, så jag tackar för smakbiten!

  4. Låter som en intressant bok, men det är så sällan jag tar mig för att läsa sådana här böcker.

    • Det skjønner jeg. Jeg husker ikke helt når jeg begynte å elske sakprosa, men jeg virkelig elsker det! God søndag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *