«The land on which we live has always shaped us. It has shaped the wars, the power, politics and social development of the peoples that now inhabit nearly every part of the earth.»
Tim Marshall
Min kjærlighet for sakprosa er uendelig. Og sakprosalitteraturen jeg velger handler ofte om historie og politikk. Geopolitikk handler om hvordan maktpolitikk avhenger av geografiske forhold. Det er et begrep som brukes mye innen statsvitenskap i forbindelse med internasjonal politikk. Det berører både geografi, historie, religion og kultur, noe som igjen bestemmer hvordan vi som mennesker forstår verden. Det er temaer som utforskes i stor skala i disse tre bøkene, som jeg vil anbefale til alle som er interessert i å vite hvorfor verden er sånn som den er.
Prisoners of Geography – Tim Marshall (2015)
Prisoners of Geography er definitivt den mest lettleste og lettfordøyelige av dagens trio, men ikke fullt så juicy hvis det er hva man er ute etter. Undertittelen på boka er Ten Maps That Tell You Everything You Need to Know About Global Politics, og sier en del om hva man kan forvente. Forfatteren gir en rask innføring i områdenes historie, geografiske utforming, landegrenser, naturressurser, handel og befolkningssammensetning. Så forklarer han problemområder innenfor alle disse punktene. Plutselig ble det veldig tydelig for meg at hvor mye skog, kyst og olje og gass et land har, vil ha en enorm innflytelse over hvordan forhold det landet har til sine naboer. Samt hva slags type naboer som er vanskelige, og hvordan man håndterer disse naboene. Jeg har absolutt fått en fornøyet forståelse for hva noen av verdens nabokrangler egentlig handler om.
The Silk Roads – Peter Frankopan (2017)
The Silk Roads er like mye en reise igjennom historien som det er en reise langs den gamle silkeveien. Silkeveien har knyttet Asia sammen, samt preget handelen og utvekslingen av ideer gjennom Asia og Europa i flere tusen år. Den er utrolig omfattende, men likevel interessant og spennende. Kapitlene har snertne titler som «Veien til revolusjon,» «Veien til imperiet» og «Veien til supermakt-rivalisering.» Undertittelen til denne boka er A New History of the World. Det er fordi den gir så mange av dagens internasjonale maktkamper en historisk kontekst. Mye var nytt for meg og det har gitt meg en mer omfattende forståelse av konfliktene som preger nyhetsbildet hver dag. Språket er fargerikt, og teksten er full av kjente historiske skikkelser som gjorde at jeg som leser ble enda mer investert. Jeg kan også anbefale oppfølgeren The New Silk Roads. The Present and the Future of the World. Tittelen sier alt.
Jerusalem – Simon Sebag Montefiore (2011)
Jeg må innrømme at jeg har spart det beste til slutt. Boka er snever og spesifikk, ettersom den tar for seg et svært avgrenset område. Den følger i likhet med de andre bøkene historiens linjer og tar for seg flere maktinnehavere og deres utfordrere. Man må ikke være ekstremt interessert i Jerusalem for å like denne, fordi alle store imperialistiske makter igjennom historien har vært innom denne hellige byen. Noen med mer hell enn andre. Og disse gamle maktkampene har fremdeles en enorm påvirkning på hva som skjer i området. Hvis man er interessert i Israel/Palestina-konflikten så gir Montefiores Jerusalem en viktig historisk kontekst, uansett hvor man står politisk. Tror jeg da. Hvis man er interessert i de store verdensreligionene så gir denne boka et historisk perspektiv på problemområdene. Hvis man liker en underholdende og kort sagt EPISK biografi, så er denne boken midt i blinken.
Er du interessert i sakprosa?
Jeg har også skrevet om SPQR som er en spennende dokumentar om oldtidens Romerike. Du kan også fordype deg i tapte sivilisasjoner i Four Lost Cities, eller lese om andre verdenskrig i dokumentaren East West Street.
Legg igjen en kommentar