Glimrende GHOSTS av Dolly Alderton

Jeg har spart denne boka til at jeg virkelig skulle kose meg. Og vips så hadde den stått i bokhylla i seks måneder. Men da jeg endelig plukket den frem så overgikk den absolutt alle mine forventninger. Hvis du har lest Everything I Know About Love av Dolly Alderton, så vet du hvor dyktig hun er til å skrive om relasjoner, seg selv, og det moderne samfunnet. Jeg elsket den boka, og da Ghosts kom forventet jeg at Aldertons første roman kom til å være minst like god som Everything I Know. Men denne boka tok pusten fra meg av og til. Særlig i beskrivelsene av hovedkarakterens foreldre. Og i hvor sømløst tematikken rundt minner og kjærlighet kom frem igjennom hele romanen. Voksesmerter er et sentralt tema, noe som angår oss alle tenker jeg. Fordi livet er forandring fra start til slutt. Og Ghosts viser dette frem på en glimrende måte.

So much is how we perceive someone and the memories we have of them, rather than the facts of who they are. Maybe instead of saying I love you we should say I imagine you.

Dolly Aldderton, GHOSTS

Ghosts – Dolly Alderton (2020)

Nina Dean er en suksessfull kvinne i tredveårene med en stor vennekrets og et nært forhold til foreldrene. Og på aller første forsøk møter hun sjarmerende Max på en datingapp. Livet kunne ikke vært så mye bedre. Bortsett fra at det å runde tretti ikke har vært spesielt inspirerende. Bak den rosenrøde fasaden har den store vennekretsen forandret seg. Ninas barndomsvenninne fikk barn, flyttet ut av London, og ble helt ugjenkjennelig. Foreldrene hennes bor fremdeles sammen i barndomshjemmet, men faren er i en begynnende fase av demens, noe som har kastet moren inn i en krise. Og naboen til Nina er en total drittsekk. Da passer det perfekt å kaste seg inn i nye forhold med hud og hår. Nina finner spøkelser både fra fortiden og fremtiden over alt. Men hun takler det med det pågangsmotet og styrken man trenger for å overleve som en singel tredveåring i en storby full av spøkelser.


Ghosts og ghosting

Jeg har ikke tenkt ordentlig over hvor mange måter man kan ghoste noen på. Men det har Dolly Alderton. Og jeg kjente meg virkelig igjen i beskrivelsen av den store vennegjengen til Nina som forandrer seg når mange gifter seg, får barn, og flytter ut av byen. Ninas relasjon til Max er også veldig interessant og viser frem moderne dating på en fin og hjerteskjærende måte. Både Alderton og Nina er på min alder, og jeg tror boka treffer meg ekstra godt fordi temaet er så aktuelt. Men samtidig så tror jeg den kan treffe alle. Vi har alle mistet en venninne til en ny forelskelse. Kanskje man selv har vært helt ny i et forhold med skylapper foran øynene. Og etter hvert vil mange av oss oppdage at foreldrene våre er vanlige og sårbare mennesker. Alderton skriver presist og fint om vennskap og forelskelse, både om å finne kjærlighet og å miste den.

Diamanten Dolly

Ghosts er en skikkelig morsom bok og jeg lo høyt flere ganger. Beskrivelsene er nøyaktige og skarpe og hele fortellingen er gjennomsyret av humor. Noen ganger er det bare morsomt, for eksempel en misforståelse eller en kulturell referanse. Andre ganger er humoren mørkere, som for eksempel når moren til Nina i et forsøk på å finne seg selv vil bytte navn fra Nancy til Mandy. Det er brutalt å være singel i storbyen etter man runder tredve, og Dolly Alderton har en helt egen evne til å beskrive det med varme og skarpt vidd. Vi balanserer hele tiden på grensen mellom lyset og mørket, både i humoren og selve fortellingen. Karakterene er veldig levende for meg og jeg kjente igjen meg selv og flere av mine egne venner. Og så er boka full av dating, turer på byen, utdrikningslag og sinte naboer, og annet snacks som gjorde det til en roman jeg gledet meg til å plukke frem.


Vil du finne flere bøker som denne?

Da foreslår jeg at du sjekker ut Really Good, Actually, som handler om å komme seg videre etter et brudd, eller så kan du undersøke Mayflies som er en av de fineste bøkene om vennskap jeg har lest. Eller så har du The Paper Palace som handler om hvordan relasjoner vokser med oss som mennesker. God lesning!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

12 kommentarer

  1. «mitt» bibliotek har ett par titlar på svenska av Dolly Alderton. ska nog läsa något av henne. tack för smakebiten!

  2. Åh, jag blev riktigt sugen på att kolla upp den författaren efter vad du skriver!

  3. Tack för smakbiten! Får kolla upp författaren.

  4. Tack för smakbiten. Kände inte alls till denna författare.

  5. Jag känner igen namnet men har inte läst henne, hon låter intressant dock!

    • Hun har også hatt en podcast og spalter i kjente magasiner. Jeg håper det kommer enda flere bøker 😁

  6. Det låter som en mycket bra bok!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *