Hjerteskjærende HAMNET av Maggie O’Farrel

Gripende om sorg

Hamnet er en prisvinnende historisk fiksjon med handling satt til 1580 og 90-tallet, med en fortelling som er veldig nær, her og nå, gripende intens. Dette er en bok om sorg som var så nær at det til tider var vanskelig å velge å være i historien. Å miste et barn er muligens det verste som kan skje med et menneske, og nettopp denne sorgen er temaet i Hamnet. Hamnet er en godt skrevet slow burn som brant seg gjennom bevisstheten min. Det var vanskelig å lese den til tider fordi den graver i følelser jeg helst ikke vil kjenne på. Som jeg egentlig unngår for enhver pris. Og hvis det ikke var for at vi leste boka i bokklubben, er jeg ikke sikker på om jeg hadde orket å lese meg igjennom de aller vondeste kapitlene. Spørsmålet om jeg likte denne boka eller ikke ble derfor vanskelig. Den vekket utvilsomt mange følelser og var svært levende, noe som ofte er bra. Men jeg strevde med den. Fordi utgangspunktet for fortellingen er gutten Hamnet, som ikke blir mer enn 11 år gammel.

Partings are strange. It seems so simple: one minute ago, four, five, he was here, at her side; now, he is gone. She was with him; she is alone. She feels exposed, chill, peeled like an onion.

Maggie O’Farrel, Hamnet

Hamnet – Maggie O’Farrel (2020)

Agnes er en kvinne som er støpt utenfor den vanlige formen og alle i nabolaget kjenner henne. Hun forelsker seg, gifter seg, og får tre barn med sin ektemann. De lever sine liv i England på 1580 og 90-tallet i sin utvidede familie med onkler og tanter og bestemødre, jobb og hverdagsliv. Men i sentrum av fortellingen står tvillingparet Judith og Hamnet. Rundt dem går verden sin gang, med arbeid for jentene og skole for guttene. Men det er en vanskelig tid de lever i, hvor man aldri kan ta noe for gitt. Agnes har hatt en visjon om at bare to av barna kommer til å stå ved hennes dødsleie. Så når hun kommer hjem til at ett av barna har feber, starter en desperat kamp mot naturens krefter.


Remember me

Hamnet dykker dypt ned i desperasjonen som Agnes føler, og for meg var det en veldig sterk opplevelse. Hvordan O’Farrel har klart å vekke så mange følelser i meg er jeg ikke helt sikker på, men en historie som på mange måter står så fjernt fra dagens virkelighet ble ufattelig nær. Jeg la bort boka flere ganger. Men jeg kan si så mye som at det lønte seg å holde ut, fordi i sin helhet så tar ikke sorgen overhånd. Hamnet handler om å bearbeide følelser, prosesser man lever i alene og sammen med andre. Vi får oppleve gleden og frykten som står side om side i kjærligheten en forelder har for sitt barn. 

Vi får innblikk i et ekteskap, i et foreldreskap, i et liv som er preget av usikkerhet. Vi møter Agnes og hennes mann, foreldre og barn. Det er en fortelling om mennesker, om indre liv, om den største kjærligheten. Fortellingen er basert på historien om Shakespeares sønn, en mulig inspirasjonskilde til et av de mest kjente dramaene i den vestlige litterære kanon. Hamnet som døde i 1596 bare 11 år gammel.


Liker du også historisk fiksjon?

Historisk fiksjon er muligens min favoritt, og det gjelder både bøker som Hamnet hvor de føles gamle i tillegg til bøkene som føles moderne men finner sted i en historisk fortid. Jeg har skrevet om noen flere historiske romaner HER. God søndag 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

18 kommentarer

 1. Jag läser också Maggie O’Farrell, men en annan bok 🙂 Det är det första jag läser av henne och vi får väl se om det blir fler.

  • Hun skriver godt og jeg er nysgjerrig på de andre bøkene hennes 🙂

 2. jag brukar alltid gilla Maggie O´Farrell. ska läsa denna också, har jag tänkt. tack för smakebiten!

 3. Tack för smakbiten!
  Jag älskade Hamnet när jag läste den. Måste läsa mer av författaren-

 4. Känner till författarnamnet men ännu inte läst något. Tack för smakbiten!

 5. Denne boken skal jeg lese når den kommer ut på norsk. Jeg tror det er nå i august 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

 6. De två böcker jag läst av författaren har jag tyckt mycket om, men om denna är så smärtsam så står jag över, i alla fall just nu. Tack för smakbit

  • Noen av de jeg leste den sammen med syntes den var veldig vond, så hvis sorg er et sårt tema så ville jeg i alle fall ha spart den til man er klar for den. God søndag:)

 7. Jag har sett den omnämnd på bloggar flera gånger, men jag har inte läst den själv. Takk for smakebiten!

 8. Den här har jag tänkt läsa, tack för smakbiten!

 9. Jag har inte läst henne men förstått att jag borde!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *