Hjertesmerte i SVANEMORDET av Hans Olav Lahlum

K2 rir igjen

Vi har kommet til den tiende boken i serien om etterforsker Kolbjørn «K2» Kristensen, en serie jeg har fulgt over mange år. Svanemordet har en mer Sherlock-stemning over seg enn de tidligere romanene. Og jeg synes også at denne er en av de bedre bøkene Lahlum har kommet med i det siste. Jeg liker mysterieaspektet ved serien og at det ikke er skummelt eller ekkelt. Egentlig så er det ganske enkelt og sjarmerende. Handlingen finner sted i Oslo i 1973, en tid hvor Oslo var en by med litt andre mennesker enn i dag. Boka trekker store linjer fra sommeren i ’73 via den kalde krigen, den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, og den finske borgerkrigen i 1918. Relasjonene mellom karakterene er likevel enkle og sjarmerende, og K2 er en som alltid en stødig og streit type. Men i Svanemordet gjør han noe uetisk og litt risikabelt, noe jeg liker.


Svanemordet – Hans Olav Lahlum (2020)

Sommeren 1973 møter Kolbjørn «K2» Kristiansen privatetterforskeren Aurora Holmes. Holmes trenger K2s hjelp med en sak, og det oppstår søt musikk mellom de to. De innleder raskt et forhold og tilbringer natten sammen. Men når de skal møtes for et stevnemøte dagen etter, så dukker ikke Aurora opp. K2 blir oppringt av sjefen med beskjed om at de har funnet liket av en ung kvinne i Akerselva, og etterforskeren får bange anelser. Det viser seg at den drepte kvinnen er Aurora Holmes, og tar K2 beslutningen om ikke å fortelle politiet at han kan ha vært den siste som så henne i live. Med mange mistenkte og mange store hemmeligheter, ser K2 seg nødt til å hente inn sitt ess, den briljante Patricia Borkman. Sammen navigerer de to seg igjennom et nett av løgner og gamle historier for å finne ut av hvem som drepte Aurora Holmes.


Mindre sex og mer krigshistorie!

I serien om K2 og Patricia vet man hva man får, og det kan være både bra og dårlig. I Svanemordet så mener jeg at Lahlum holder seg unna det forutsigbare og at det er spennende hele veien. K2s lengsel etter en kjæreste og forventninger til damene han forelsker seg i, finner jeg derimot ikke spesielt sjarmerende. Men det var kanskje sånn i 1973. Tidskuløren påvirker hva slags mennesker vi møter i fortellingen, for eksempel hvem som jobber i politiet, fremstillingen av arbeiderklassen og middelklassen, kvinnesynet, og livet til Patricia som sitter i rullestol. Dette er elementer som jeg ikke alltid er så begeistret for, men som jeg noen ganger elsker. Og i Svanemordet lener jeg mest mot elsker.

Når den kalde krigen, andre verdenskrig og den finske borgerkrigen blir tematisert gjennom intervjuer med gamle krigsvitner så blir jeg veldig glad. Det er jo her Lahlum virkelig er god. Når historie og politikk blir en del av fortellingen. Ville jeg lest det hvis han skrev en romantisk komedie? Nei, absolutt ikke. Som kvinne blir jeg ikke spesielt begeistret for de kvinnelige karakterene i serien heller. Men når Lahlum inkorporerer norsk politikk og krigshistorie i en tilsynelatende enkel krimgåte, da blir jeg engasjert. Og det er kanskje derfor jeg likte Svanemordet så godt. Den byr på flere slike ingredienser som jeg setter pris på, uten at det blir oppblåst. Mindre sex, Lahlum, og mer krigshistorie!


Krim + historisk fiksjon = suksess!

Jeg leser ikke så mye krim, men denne serien passer meg helt utmerket. Jeg anbefaler noen krimserier i DETTE innlegget som du kan ta en titt på 🙂 God søndag!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

12 kommentarer

 1. Är det moderna böcker?

  • Denne boka kom ut i 2020, men de første bøkene er veldig inspirerte av Agatha Christie, og handlingen finner sted på 1960 og 70-tallet. Så de føles litt gamle selv om at det er helt ferske utgivelser 🙂

 2. hittade en titel av den här författaren i «mitt» biblioteks katalog. kände inte alls till författarnamnet tidigare. tack för smakebiten!

  • Han er kjent i Norge for litt ulike ting, og jeg har ikke lest noen av de andre bøkene hans enda. Men jeg følger med på når det kommer ut en ny krim 🙂 God søndag!

 3. Tack för smakbiten! En okänd bok och författare för mig.

  • Mange i Norge kjenner til ham uten å ha lest bøkene. Han har skrevet noe historie også, men jeg koser meg med krimmen. God søndag 🙂

 4. Tack för smakbiten!

 5. Jag har läst de första böckerna i den här serien (på norska, de är inte översatta konstigt nog) men har verkligen halkat efter. Tack för smakbiten

  • Så gøy:) De første er utrolig gode synes jeg. Så er det noen liiitt middels, men denne siste er tipp topp. God søndag!

 6. Ja, brott och historia är verkligen en otroligt bra blandning. Verkar vara en väldigt bra bok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *