Når hverdagen er hektisk og det skjer mye, så er det fint å ha bøker som lar deg koble ut. Når jeg leser sakprosa handler det ikke om meg i det hele tatt, og det er veldig avslappende. Så da jeg leste Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid gikk det unna i et forrykende tempo. Historiker og forfatter Tore Skeie tar meg med tilbake til den dramatiske tiden rundt år 1000, og vi reiser i viking rundt om i Europa. Hovedvekten av fortellingen ligger i Norden og de britiske øyer, men man skjønner raskt at dette er en verden langt ifra den som vi lever i her og nå. Jeg trodde boka skulle handle mer om Olav Haraldsson, kanskje bedre kjent som Olav den hellige. Men vi møter et betydelig antall skikkelser igjennom fortellingen som alle har vært med på å forme historiens gang. Og godt er det, fordi det er en helt fantastisk historie.
Dette var en verden av hierarkier inne i hierarkier. Kongers og rikers skjebner ble avgjort av slike valg som Olav her sto overfor. ‘Mektige fyrster har solgt sitt hode til Knut for fred,’ lyder et av diktene til Sigvat skald, ‘men Olav den digre solgte aldri sitt hode til noen mann i denne verden.’ Olav avviste mennene og sendte dem tilbake over havet med uforrettet sak. Det var i realiteten å erklære krig.
HVITEKRIST, Tore Skeie
Hvitekrist – Tore Skeie (2018)
I Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid drar vi på en reise gjennom tid og kongeriker, og på tvers av tankesett og ideer. Tiden rundt år 1000 brakte med seg mange endringer til Skandinavia og området rundt Nordsjøen. Kristendommen og sentraliseringen av makt førte til en langsom men omfattende omstrukturering av samfunnet. Og dette får vi se et nærbilde av i denne boka. Vi møter konger og stormenn, dronninger, rådgivere, skalder og tjenere. Vi får et innblikk i livet på denne tiden, samtidig som at fortellingen dreier seg om vikingtidens siste store maktkamper. Olav Haraldsson blir som en rød tråd, uten å ta for mye plass. Her er det plass til Æthelred, Svein Tjugeskjegg, Tore Hund, Uthred, Anund Jakob, og ikke minst Knut den mektige. Et fantastisk eventyr, fra virkeligheten.
Et viking-vidunder
Hvitekrist er utrolig spennende og ikke minst godt skrevet. Det er mange detaljer og skildringer, samtidig som det er en driv og et større bilde som skaper spenning. Dette er en ganske kort bok (synes jeg) som greier å skape veldig mye. Inkorporeringen av nedtegnede kvad, historieforskning og tolkninger, og beskrivelser av arkeologiske funn, er glimrende. Jeg ble fullstendig oppslukt av karakterene og alt som står på spill. Mange av oss kjenner til historien fra før, men det setter ingen stopper for spenningen. Man kan også være fullstendig uinteressert i historie og fortsatt elske denne fortellingen. Jeg ser mange linjer til både fantasy og historisk fiksjon som jeg har sett og lest. Og jeg tenker det handler om at disse eventyrene fra historien er bevart på så levende vis at man ikke kan unngå at det trigger fantasien.
En litterær opplevelse
Noe av det som gjør denne boka så god er naturligvis materialet som ligger i bunn. Vikingtiden er spennende. Det er kongeriker og gull og sjøslag og blodhevn og det virker utrolig at folk har levd på den måten. Men Skeie er både en historiker og en utmerket forfatter. Måten han skriver på er viktig for materialet. Og jeg er hundre prosent overbevist. Teksten er kort og konsis samtidig som at fortellingen føles veldig omfattende. Lesingen går sømløst og språkdrakten er veldig tilfredsstillende. Og det er imponerende med tanke på hvor mange navn og geografiske plasseringer som skal med for å få historien til å fungere. Så jeg gleder meg veldig til å se hva Skeie gjør videre. Personlig så ønsker jeg meg mer, mer, mer!
Spesielt interessert?
Man kjenner igjen mange trekk fra Ringenes Herre, og dere som har lest Bull-Hansens bøker om Jomsvikingene vil nok kjenne igjen en hel del. Jeg kan også helhjertet anbefale Skeies bok Jomfruen av Norge som jeg elsket. TV-serien The Last Kingdom sneier også innom tematikken og noen av karakterene. Og jeg må innrømme at jeg ble veldig glad da Folletts siste historiske roman The Evening and the Morning finner sted i akkurat denne perioden. Hurra for historie!
Bokdamen
Författarnamnet känns lite bekant men vet inte varifrån. Boken låter intressant. Tack för smakbiten!
Em
Den er skikkelig kul og spennende 🙂 God søndag!
Lottens Bokblogg
Tack för smakbiten. Det var en ny bekantskap för mig.
Em
God søndag 🙂
Sara Pepparkaka
Tack för smakbiten, det är alltid bra att få nya boktips!
Em
Denne har jeg gledet meg til å lese veldig lenge, og den var like god som forventet 🙂 God søndag!
A ROOM OF MY OWN
känner inte till författarnamnet alls. vikingatiden är spännande. har läst nåhra romaner från vikingatiden som jag tycker riktigt mycket om. jag tänker på Jan Fridegårds trilogi Trägudars land, Gryningsfolket och Offerrök. tack för smakebiten!
Em
Åj så spennende! Jeg vil gjerne lese mer fra perioden. Forfatteren er vel hovedsakelig historiker og har ikke skrevet så mange bøker enda. Me jeg håper det kommer mer 🙂 God søndag!