Frihet er ferskvare: HVORDAN BLI (EN SKANDINAVISK) FEMINIST av Marta Breen

Feminisme = frihet, likestilling og rettferdighet for alle

Denne boka er smart, morsom og engasjerende. En perfekt liten introduksjon til feminisme som man umulig kan være uenig med. En del av mitt feministprosjekt handler om å lytte til flere kvinnestemmer og å eksponere meg selv for flere ulike historier. Og det er kanskje det beste jeg har gjort for lesegleden og kunnskapslysten. Jeg tror også det er viktig å lese bøker OM feminisme, kvinnekamp og samfunnets tilstand. Det er noe jeg ønsker at denne bloggen skal gjenspeile. Jeg er en stolt feminist som ønsker rettferdighet for alle. Og i anledning kvinnedagen så har jeg mesket meg med Marta Breens Hvordan Bli (En Skandinavisk) Feminist. Og HEISANN for en bok det er! Skulle ønske den eksisterte da jeg var yngre, og den burde utvilsomt være pensum på ungdomsskolen og videregående skole. Breen hjelper meg med å sette ord på opplevelser jeg har av å være en kvinne i samfunnet, og boka er allerede sendt videre i vennegjengen.

Jeg tror at enkelte ord kan fungere som et par sterke briller: Når du har funnet frem til det rette begrepet, ser du plutselig alt så mye klarere. Disse brillene blir som en slags superkraft som hjelper deg til å kjenne igjen strukturer, normer og mekanismer på ulike områder i samfunnet.

Marta Breen

Hvordan Bli (En Skandinavisk) Feminist – Marta Breen (2020)

Gjennom tjue punkter får vi en frisk intro til det helt essensielle med feminisme og hva vi i Skandinavia kan gjøre for å være feminister. Overskriftene lyder som konkrete bud presentert med sterke og artige sitater av kjente feminister. Tekstene er informative med historiske baktepper, presentasjoner av kjente kvinner, og opplysninger om tingenes tilstand. Hvert kapittel avsluttes med en ordliste som definerer begreper vi ofte møter innenfor feminismen. Man kan bruke boka som et oppslagsverk, som en påminnelse om hvor langt vi har kommet, og et springbrett til jobben vi har foran oss. Den er en god blanding av humor og alvor, store saker og hverdagslige handlinger.


Jobben, livet og kjærligheten

Nå er jeg en stor beundrer av Breen og åpnet boka med en forventning om at den skulle være god. Forventningene ble innfridd og mer til. Med skarpe overskrifter som «vær radikal» og «ta en pause fra speilet» er det noe her for alle, uansett hva slags feminist du ønsker å være. Og fordringene knyttes mot flere aspekter av livet og hverdagen. Breen siterer tradisjonelle kvinnesakskvinner side om side med komikere og bloggere. Det gir meg en følelse av at vi alle er like viktige og at alle bidrag er verdifulle. Begreper som kan virke tunge og vanskelige forklares med letthet. Boka er en svært god blanding av intelligens, humor og saklig tyngde. Det føles viktig og stort, og samtidig tilgjengelig og noe for alle. Det er hva jeg liker med Breens bøker og foredrag, nemlig at hun ikke undervurderer sitt publikum. Jeg opplever at hun ønsker å gi sine lesere noe. Både kunnskap, engasjement og inspirasjon. Og hun gjør det samtidig aktuelt, både for kvinner og menn i alle aldre. Det er en inkluderende bok som tar for seg mange av livets sider med eksempler på hvordan vi alle kan få det bedre.

Håper dere alle får en nydelig kvinnedag, uansett om dere markerer eller ikke, om dere kaller dere selv feminister eller ikke. Med fersk inspirasjon skal jeg fortsette å kjempe for frihet, likestilling og rettferdighet for alle, uansett kjønn – på jobben, i livet og i kjærligheten!

Det er kun hvite heteroseksuelle menn som kan ta seg råd til å være nostalgiske. For alle andre er det lite inspirasjon å hente i fortiden. For oss er friheten en ferskvare. For oss er det fremtiden som gjelder.

Marta Breen

Synes du også at feminisme er kult?

Jeg har også skrevet om Breens bok Om Muser og Menn, som jeg også likte veldig godt! Og I Feel Bad About My Neck av Nora Ephron var også morsom og engasjerende. Klikk på titlene om du vil lese mer. Og finn din egen måte å engasjere deg i samfunnet på, hvis du ikke blir like tent av kvinnesaken som meg.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

17 kommentarer

 1. Fin fin bok- som du har rett i at alle bør lese. Alle bør vi være mer bevisste – og vi er aldri utlærte. Breen hjelper oss 🙂

  Ephron boka er fantastisk underholdende. For en dame 🙂

  • Nei jeg oppdager stadig vekk nye ting jeg føler at jeg burde ha visst 🙂 Elsker bøker som denne som byr på ny kunnskap utek at man føler seg uvitende.

   Ja en fantastisk dame! Enda en bok som alle burde lese 🙂

 2. Tack för smakbiten!

 3. Jag håller med om att det är viktigt att läsa OM feminism och att stötta de författare som skriver om feminism.

  • Ja det er alltid noe nytt å lære. Og det er mange dyktige forfattere som skriver om feminisme!

 4. Så inspirerande du skriver. Jag blev verkligen nyfiken på den här boken nu.

  • Tusen takk! Det var utrolig hyggelig å høre 🙂 Det er en flott bok.

 5. det låter som en bok jag vill läsa, men jag kände inte till den innan. tack för smakebiten!

  • Marta Breen har skrevet mye bra og holder fantastiske foredrag. Anbefales 🙂

 6. Tack för smakbiten! Okänd bok för mig,

 7. Inspirerande och bra tips inför kvinnodagen!

 8. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken tidigare.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *