Bli kulere av å lese I FEEL BAD ABOUT MY NECK av Nora Ephron

«I know in my heart that all these labels on these bottles and jars are whimsical and arbitrary to make vulnerable, pitiable women like me shell out astronomical sums of money for useless products; on the other hand, you will probably never see me using foot cream on my face, just in case.»

Nora Ephron

Nora Ephron skriver usentimentalt gjennom hele essaysamlingen I Feel Bad About My Neck fra 2006. Hun skriver om stort og smått som har betydd noe for henne gjennom et 64 år langt liv. Ordene treffer blink, uten noe forstyrrende føleri eller inderlighet om Livet. Hun fokuserer på hverdagen der vi faktisk lever livene våre. Ephron bruker ikke tid på å gruble over livets mysterier når det er så mye annet å bekymre seg for. Det er i de små tingene i at man kan se glimt av de store spørsmålene. Hun var en Oscarvinnende manusforfatter og regissør samt en bestselgende romanforfatter før hun døde i 2012. Og jeg vil anbefale alle som trenger et inspirerende forbilde å lese mer om livet hennes HER! Mange av hennes livserfaringer er noe vi vanlige folk kan se langt etter, men vi går allikevel igjennom mye av det samme. Hun skriver humoristisk, bitende (og treffende) at «not having to worry about your hair anymore is the secret upside to death.»


I Feel Bad About my Neck – Nora Ephron

I I Feel Bad About My Neck and other thoughts on being a woman skriver Ephron om viktigheten av hjemmet og hvor vi bor og våre relasjoner til politiske rollemodeller. Vi må sette pris på selvstendighet hos barna våre og det er normalt å ha komplekser. Hun skriver om hvor vanskelig det er å finne den perfekte håndvesken og en hudkrem man har samvittighet til å faktisk bruke. Hun skriver om hvor frustrerende det er å måtte farge håret og bruke lesebriller. Jeg kjenner meg igjen og det føles på et vis viktig. Det handler om familie, helse, samfunn og relasjoner. Det handler om opplevelser og erfaringer og hvordan disse former oss som mennesker og som kvinner. Avslutningen «Concidering the Alternative» er brutalt ærlig om alderdom og døden. Ephron råder oss til ikke å spare på badeoljen så lenge vi lever.


Normalt med komplekser

Det er mye humor og visdom å ta med seg fra hverdagslivet. Og det er hva Ephron har lært meg gjennom denne boken. Jeg ble ikke endret for livet av å lese den, men jeg har fått en ny heltinne. Nora Ephron har vist meg hvor normalt det er å bruke for mye tid på vesker og å bekymre meg over grått hår. Hun viser frem absurditetene ved å være kvinne på en morsom måte. Man kan være en karrierekvinne, en frustrert forelder, en rotekopp, en lesehest og en amatørkokk samtidig. Og på toppen av dette gir hun oss tillatelse til å bruke tid og energi på å ha komplekser for kroppene våre. Takk Nora!

“Reading is escape, and the opposite of escape; it’s a way to make contact with reality after a day of making things up, and it’s a way of making contact with someone else’s imagination after a day that’s been all too real. Reading is grist. Reading is bliss. But my ability to pick something up and read it – which has gone unchecked all my life up until now – is now entirely dependent on the whereabouts of my reading glasses.”

Nora Ephron

Flere smakebiter?

Smakebiter skrevet av MOI (altså meg) kan du finne HER! Og andre spennende smakebiter skrevet av andre kan du finne HER.

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

22 kommentarer

 1. Känner till författaren men tror inte att jag har läst. Låter intressant, skulle kunna vara något för mig. Tack för smakbiten!

 2. Har ju hört talas om Nora Ephron, men har egentligen väldigt dålig koll på henne. Visste inte ens att hon är död. Blir riktigt nyfiken nu!

  • Ja samme her. Fikk låne boka av en venn og ante ikke at jeg har sett flere av filmene hennes!

 3. Tack för smakbiten, det låter som en tänkvärd bok!

 4. Tack för smakbiten! ska kolla upp den!

  • Jeg fikk mye nytt å tenke på, og det blir ikke bedre enn det 🙂

 5. Hittade en annan av hennes böcker med krönikor på biblioteket här, men inte denna. Låter ganska intressant. Tack för smak, trevlig söndag

 6. Denne har jeg lest – og det var mye gjenkjennelig å le av. For en dame!
  Ha en superduper søndag 🙂

 7. Det hørtes ut som en interessant bok. Men jeg har ikke hørt om de nfør. Jeg måtte lese litt om den på nettet og jeg tror jeg ville like den 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  • Jeg har lånt den av en venn og ville nok ikke funnet den om det ikke var for henne. Veldig glad for det 🙂

 8. Känner ju till författaren men har inte läst något av henne. Verkar vara en intressant bok!

 9. jag vet att jag för länge sedan läst något annat av Ephron som jag just nu inte minns titeln på. men jag minns kvickhet och humor. tack för smakebiten!

  • Jeg må lese flere av bøkene hennes. Visste ikke at hun var forfatter før nå 🙂

 10. En helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

 11. Ukjent forfatter/skribent, men høres absolutt ut som noe jeg bør lese, til tross for min manglende interesse for hårfarging og vesker, som uansett nulles ut av at jeg ikke forlater huset uten øyenskygge. Vi har alle vårt -)

  • Tror ikke Nora Ephron er så interessert i det heller, det er derfor det er så morsomt 🙂 Nettopp fordi vi alle har vårt. Spot on!

 12. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *