IN THE DREAM HOUSE av Carmen Maria Machado

I denne memoaren dykker Machado inn i et voldelig kjærlighetsforhold. Volden utføres hovedsakelig psykisk, gjennom ord og handlinger. Overgrepene hun opplever blir ikke anerkjent fordi hun er i en relasjon med en kvinne, noe som er et sentralt tema i In The Dream House. Drømmehuset er et ekte hus hvor Machado bor i perioder sammen med kjæresten. Huset som metafor fungerer veldig bra, men det kan tidvis bli litt i overkant flinkt. Stedene hvor forholdet utspiller seg er spesielt viktige, og det er interessant å lese om hvordan Machado føler seg fanget i et hus hvor hun har frihet til å komme og gå som hun vil. De usynlige overgrepene hun beskriver blir ekstra skremmende fordi det er så tydelig at det kan ramme hvem som helst. Og de beskrives så nydelig og drømmende og springende, at man som leser selv forsvinner inn i dette huset. I dette huset bor det kun kvinner, og kvinner kan også være svært problematiske.

We deserve to have our wrongdoing represented as much as our heroism, because when we refuse wrongdoing as a possibility for a group of people, we refuse their humanity.

CARMEN MARIA Machado, In hhe Dream House

In The Dream House – Carmen Maria Machado (2019)

Carmen er i et forhold og pendler mellom hybelen sin på skolen hvor hun er forfatterstudent, og huset hun deler med kjæresten. Kjæresten er vever og søt, men en svært sammensatt ung kvinne, og omtales kun som kvinnen i drømmehuset. Carmen omtaler seg selv som du, og forteller om de psykiske og fysiske overgrepene hun utsettes for i forholdet til kvinnen i drømmehuset. Vennene hennes oppfatter ikke hvor vanskelig hun har det, og hun får ingen hjelp. Måten overgrepene beskrives på er ukonvensjonell og utforsker relasjonen på en helt unik måte. Og måten Carmens identitet og selvoppfatning påvirkes av relasjonen, står i sentrum av fortellingen. Vi ser også hvordan hennes tolkning av volden hun utsettes for preger valgene hun tar.


Det fengslende drømmehuset.

Fremstillingen av volden som Machado utsettes for bryter med det tradisjonelle bildet vi har av vold i nære relasjoner. Det samme gjelder fremstillingen av personen som utøver volden. Hvordan hun selv reagerer på hendelsene i forholdet var også uvanlig å lese. Og Machado bruker mange interessante grep for å vise leseren hvordan man som person kan bli fanget i giftige relasjoner. Tematikken er åpenbart veldig ubehagelig, men skrivemåten er lyrisk og nydelig og skaper brudd i fortellingen. I det ene øyeblikket får vi en slags eventyraktig beskrivelse av Carmens du i drømmehuset, og i det neste møter vi en gæren liten dame i et Dalek-kostyme.

Jeg er takknemlig for at det endelig er plass til alle disse kvinnene i litteraturen. Vi trenger å se mer enn de stereotypiske lesbiske damene vi finner i situasjonskomediene eller seriene som bruker kvinnelig seksualitet for å pirre og dermed trekke seere. Forholdet Machado beskriver er ulikt noe annet enn jeg har lest før. Skildringene av kjærlighet og seksualitet er til stede, de er både fine og veldig vonde, og de er sentrale for hvordan vi forstår individene i fortellingen. Blandingen av det ekstremt nære, det hverdagslige og det ekstraordinære, gir In The Dream House stor slagkraft.

Drømmehuset som metafor.

Fortellingens struktur er fragmentert og vi får aldri noen sammenhengende beskrivelse av forholdet eller hva hovedpersonen gjør for å endre livet sitt. Vi får bruddstykker. Enkeltrom i et hus. Løsrevede kaotiske krangler og unnvikende samtaler. En lang serie av bortforklaringer. Og man kan tenke seg at det er en mer autentisk fremstilling av hvordan det er å leve i en relasjon hvor du til slutt tviler på din egen virkelighetsoppfatning. Drømmehuset som metafor viser oss hvordan vi skaper vår egen virkelighet, alene og sammen med andre. Og det viser også hvordan vi som mennesker formes av våre omstendigheter og relasjoner. Hvordan vi setter ord på virkeligheten er også med på å forme den. Det viser Machado ved å skrive sitt eget liv som en samling episoder rammet inn av drømmehuset.


Mer LGBT-littteratur?

Hvis du er nysgjerrig på bøker om lesbisk kjærlighet så kan jeg anbefale sci-fi-romanen This Is How You Lose The Time War og den historiske romanen The Mercies.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

8 kommentarer

  1. Det låter som ett obehagligt förhållande. Är intresserad annars av HBQT+ litteratur och har läst en hel del.

    • Denne anbefaler jeg på det sterkeste. Et annerledes perspektiv enn jeg er vant til 🙂

  2. Den här boken har jag hört talas om. Är lite nyfiken på den. Tack för smakbiten.

  3. känner inte igen varken boktitel eller författarnamn. tack för smakebiten!

    • Denne leste vi i bokklubben og jeg hadde heller ikke hørt om den før 🙂

  4. Tack för smakbiten. Ännu en ny bok för mig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *