Blodig alvor i JERNULVEN av Siri Pettersen

Ubehagelige Jernulven

Årets første bok ble Jernulven, og for et strålende stykke fantasy den er! Fortellingen, språket, karakterene og spenningen var på plass fra første side. Jeg var fullstendig oppslukt fra start. Enhver bok som starter med kart, gjør meg dessuten litt ekstra spent. Og Jernulven starter med en prolog som setter stemningen og viser frem universet på en god måte. Det er noe ubehagelig ved det hele, som jeg liker godt når jeg leser. Den indre konflikten i hovedpersonen Juva bidrar til å drive fortellingen fremover og gjør henne til en veldig spennende karakter. Det skaper en uforutsigbarhet som er deilig i en til tider formelbasert sjanger. Jeg var på tå hev gjennom hele leseprosessen.

Broddmar hadde en gang sagt at hun var den mest motvillige jegeren han hadde møtt, og han trodde det hadde med fars død å gjøre. Men det hadde med tusen ting å gjøre. Far. Mor. Blodlesing. Mareritt. Hjerteslag. Hun drepte ikke ulv for pengene, og i hvert fall ikke for jaktgleden. Hun drepte fordi hun måtte. Fordi verden ville revne i sømmene hvis hun sluttet.

SIRI PETTERSEN, Jernulven

Jernulven – Siri Pettersen (2020)

Juva Sannseyr er født inn i en familie av blodlesere, men sverger på at hun aldri skal bli en av dem. Moren og søsteren og resten av seerne i Seidalaug er for henne ikke mer en svindlere som lever av å snyte folk. Juva selv er en jeger og føler større nærhet til ulven og jaktlaget enn til sin egen familie. Et barndomstraume gjør at jakten er en av de få tingene som gir henne en følelse av kontroll i livet. Da det viser seg at familiens mørkeste hemmeligheter er av interesse for vardari, de varige, dras Juva inn i jakten på Sannseyr-arven. Hennes arv. Jernulven. Mystiske ting skjer i byen Náklav og et maktspill settes i gang. Djevelen er virkelig og han er et sted i huset.


Blodig, skummel og sexy

Fantasy kan av og til bli fanget av et litt gammeldags bakteppe, men dette universet føles friskt og relevant. Juva er nitten år og er plaget av hjertebank og frykt på grunn av tidligere traumer. Likevel går hun ut i verden med nysgjerrighet og pågangsmot. Jernulven bygger opp et kult og interessant univers og er full av uforklarlige og mystiske hemmeligheter. Veldig «this call is coming from inside the house.» Jeg visste ikke så veldig mye om handlingen i Jernulven da jeg startet lesingen, og jeg tenker at det kan ha vært en fordel. Jeg visste at den var en uavhengig del av universet til Pettersens triologi Ravneringene, og for meg er det en kvalitetsgaranti.

Fra Slokna til Drukna

Språket er en av forfatternes store styrker og jeg elsker hvordan dette universet er oppbygd. Navn på mennesker og steder og gjenstander skaper assosiasjoner som jeg ikke kan sette fingeren på, men som likevel bidrar til hvordan jeg opplever verdenen. Bruken av verb i stedsnavn og begreper gjør meg spesielt glad. Gjennom fortellingen får vi også flere ulike perspektiver, og jeg ble grepet av historien til Nafraím, en av de opprinnelige varige. I likhet med Juva er han en godt sammensatt karakter som bidrar til romanens moralske dimensjon. Alle karakterene har tydelige roller å spille og føles som hele mennesker, noe som jeg mener er enda en av Pettersens styrker.

Vardari-triologien

Jernulven er starten på Vardari-triologien og jeg er spent på hvor veien går videre. Slutten på boka var tilfredsstillende samtidig som at den ikke er avsluttende på noe vis. Alle veier er åpne, og jeg har flere teorier om hvor vi skal i neste bok. Jeg er også litt stolt av at vi har så gode fantasyforfattere i Norge. Pettersen skriver fantastiske bøker hvor hun bruker nordisk kultur og tradisjon for å bygge opp universet sitt, og det skaper gjenklang hos meg. Håper jeg ikke må vente altfor lenge på fortsettelsen på dette eventyret.


På jakt etter fabelaktig fantasy?

Look no further. Det eneste jeg vil at fantasyfolk skal lese er bøkene til Rebecca Roanhorse. I år kommer hun med en ny roman og jeg kan nesten ikke vente! I mellomtiden har vi Trail of Lightning og Storm of Locusts å kose oss med. Du finner hele fantasyarkivet mitt HER.

Godt nyttår 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

19 kommentarer

 1. Så hon kommer med en ny serie nu? Jag som inte ens har läst första delen i Korpringarna än 😲

  • Ja, er det ikke fantastisk! Jeg leste den første triologien på et blunk fordi den var så god, så jeg anbefaler også den på det sterkeste 🙂

 2. Jernulven er en fantastisk fin bok, jeg gleder meg til fortsettelsen! Den var faktisk den første boken jeg leste i fjor 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  • Jeg er litt på etterskudd, men da blir det ikke fullt så lenge å vente på neste bok 🙂 God søndag!

 3. Jag läser gärna dystopier och SF men till fantasy har jag inte riktigt kommit ännu. Men självklart ska jag försöka mig på att läsa även den genren. Tack för inspirerande smakbit

  • Det jeg liker best med Siri Pettersen sine bøker er at de er moderne og unike og har evnen til å overraske. Et godt sted å starte hvis du vil prøve deg på fantasysjangeren 🙂 God søndag!

 4. Den kände jag inte till. Påbörjade första boken i Korpringarna, men fastnade liksom. Borde göra ett nytt försök. Tack för smakbiten!

  • Ja det burde du 🙂 Denne boka starter veldig rett på sak og jeg ble skikkelig sugd inn. God søndag 🙂

 5. Tack för smakbiten! Har läst hennes första serie och äger denna.

 6. Jag har läst Odinsbarn av henne och jag gillade den trots att det inte var min typ av genre. Spännande med nordisk fantasy.

 7. Jag har inte läst hennes första serie än men tänkt att göra det. Jag trodde hon var svensk. 🤦‍♀️ Haha, ska inte stjäla era författare!

  • Haha, hun er til og med fra Nord-Norge (som meg) 😃 Anbefaler alle bøkene hennes. De er veldig spennende. Jeg trodde ikke jeg kom til å like den første serien, men jeg ELSKET den!

 8. Hon måste dräpa ulven för att inte världen ska rämna? Märkligt. Takk for smakebiten!

  • Det er en metafor og handler om hennes psyke 🙂 En spennende utforskning av traumer og angst. I et fantasyunivers til og med! Det synes jeg var veldig interessant. God søndag 🙂

 9. känner väl igen författarnamnet , men jag har inget läst av henne. inte min favoritgenre, men den här verkar spännande. tack för smakebiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *