JOMSVIKING (Jomsviking #1) av Bjørn Andreas Bull-Hansen

Vidunderlig vikingdrama

Jomsviking er nydelig norsk historisk fiksjon satt i vikingtiden, og forteller livshistorien til vikingen Torstein Tormodson. Karakterene i romanen er spennende, særegne og levende, til tross for at de eksisterer i en tid som er veldig annerledes fra vår egen. Verdenen er omstendelig bygget opp av forfatter Bull-Hansen og byr på detaljrikdom uten at det går på bekostning av spenningen. Av og til er boken litt i «flinkeste» laget, men hvis man er oppriktig interessert i vikingtiden så vil nok flinkheten virke forfriskende. Hvis ikke så er det i det minste lærerikt. Jeg sluker det, hook, line and sinker!

Odin talte en gang til menneskene og ba oss gripe det vi ønsker oss i livet. Han sa at dagen vi skal dø, er avgjort allerede før vi blir født, og ingenting kan vi gjøre for å endre på det, annet enn å leve det livet vi har fått, fullt og helt.

Bjørn Andreas Bull-Hansen

Jomsviking er nydelig norsk historisk fiksjon satt i vikingtiden, og forteller livshistorien til vikingen Torstein Knarresmed.

Jomsviking – Bjørn Andreas Bull-Hansen (2017)

Fortellingen dreier seg om Torstein Tormodson og hans eksepsjonelle liv som jomsviking rundt år 1000. Historien starter når Torstein er en ung gutt og vi følger ham gjennom oppveksten. Som 12-åring blir han tatt som trell og livet endrer seg drastisk. Men gjennom kløkt og driv (og litt flaks) så greier han å rømme og å skape et liv for seg selv. Han blir etter hvert kjent som Torstein Knarresmed, fordi han er en habil skipsbygger. Og da skjønner vi hvor vi skal. Jo vi skal ut på eventyrlige reiser! Til Irland og England, til Færøyene, Danmark og det som nå er Polen og Tyskland. Torstein blir en beryktet jomsviking. Han skal alliere seg med mange kjente historiske skikkelser og skaffe seg en fiende eller to underveis, som for eksempel Svein Tjugeskjegg og Olav Tryggvason. Dramatikken kulminerer på storslått vis i slaget ved Svolder.  


Hovedkarakteren Torstein er en kompleks mann som leseren får følge gjennom hele livet. Historien fortelles som tilbakeblikk, som en serie episoder hvor en gammel Torstein kommenterer sitt livs virke. Dermed får fortellingen en del av de muntlige trekkene som sagaene har, samt at fortellerstemmen ikke påstår å formidle en absolutt sannhet. Dette er Torsteins historie og noen andre vil kanskje ha opplevd hendelsene i fortellingen annerledes. Et smart grep når man skriver historisk fiksjon. Og et smart grep når man skriver om viktigtiden. Fortellermåten reflekterer kildematerialet som ligger til grunn. Kudos.

Dette vikingdramaet leser jeg for historien sin del, for spenningen og dramatikken. Språket er helt ålreit, men byr etter min mening ikke på noe ekstra. Det er Torstein som byr på det ekstraordinære i denne fortellingen. Og verdenen som bygges opp er spennende og engasjerende. Forskere er uenige om det historiske grunnlaget for det vi vet om jomsvikingene, og hvis man er interessert så er det mye spennende informasjon på verdensveven. Men denne boka maler et såpass levende bilde at man ikke trenger være spesielt interessert i historie for å leve seg inn i historien om Torstein, broren Bjørn, jomsvikingene og den færøyske jenta Sigrid. De lever sine egne liv gjennom fortellingen. Jomsviking er første bok i en triologi, og fortsetter med romanene Vinland og Danehæren. Eventyret slutter ikke her. Man samtidig så står boka stødig alene. Slutten er spesielt bra synes jeg.


Fysen?

Hvis du vil lese mer så kan du for eksempel sjekke ut det jeg har skrevet om de eventyrlige fortellingene The Underground Railroad av Colson Whitehead og The Song of Achilles av Madeline Miller. Jeg har også skrevet om oppfølgeren til Jomsviking, nemlig Vinland. Eller kanskje du vil utforske historien i sakprosaboka Hvitekrist av Tore Skeie?

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

13 kommentarer

 1. den här finns på svenska som e-ljudbok. kan bli mitt nästa promenadsällskap. tack för smakebiten!

 2. Fint omslag. Kände inte till den här men verkar intressant. Tack för smakbiten!

 3. Vikingatiden var extra spännande om man tittar tillbaka på olika tidevarv. Tack för smakbit, trevlig söndag

  • Jeg har blitt veldig interessert i vikingtiden etter å ha lest denne😊 God søndag!

 4. Tack för smakbiten! Låtersom något för mig.

 5. Tack för smakbiten!

 6. Extra förtjust i vikingaromaner, så denna ska jag ta o kolla upp. Tack för smakebiten! 🙂

  • Så bra! Denne har mange fine detaljer men er samtidig full av følelser og spenning. Håper du liker den 🙂

 7. Tack för tips! Verkar vara en intressant bok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *