Hemmelighetsfulle KAROLINES KJÆRLIGHET av Kim Leine

Jeg leser mange gode bøker, men det er lenge siden jeg har blitt så oppslukt av en bok som jeg har vært i Karolines Kjærlighet av Kim Leine. Jeg har lånt den på biblioteket, etter å ha stått på venteliste så lenge at jeg glemte hvorfor jeg ville lese boka i utgangspunktet. Men så snart jeg så omslaget så husket jeg det. Spioner, internasjonale politiske intriger, kjærlighetsaffærer, journalister som snoker i gamle arkiver, og problematisering av europeisk høyrepopulisme. Der har du en utmerket sjekkliste for meg. Karoline er på oppdrag som dansk forsvarsattaché i Russland og der møter hun Mikhail Petrov. Det premisset solgte meg umiddelbart. Og jeg slukte hele greia på usedvanlig kort tid. Det er lite som føles bedre enn å forsvinne helt i ei god bok. Noe jeg likte veldig godt med boka var hvordan jeg både likte og avskydde hovedpersonen Karoline Blicher.

Man kan altså vanskelig påstå at litteratur ikke har politisk betydning, tenker hun. Husk det! En nasjon er i virkeligheten ikke annet enn folks forestilling om den, og denne forestillingen skapes i hvert fall ikke av kloke gamle menn rundt et møtebord. Den hviler solid på verselinjer og sanger, romaner og fortellinger, film og malerier, abstraksjoner, følelser og fantasier.

KIM LEINE, Karolines Kjærlighet

Karolines Kjærlighet – Kim Leine (2022)

Karoline Blicher er på jobb i Moskva da livet hennes snus på hodet. Hjemme i Danmark er hun kjent som datteren til politikernestor Henrik Blicher, og arvtakeren til det høyreradikale partiet Demokratisk Alliance. Karoline og partiet står foran et brakvalg i hjemlandet når Mikhail Petrov med sine kontakter i Kreml lover henne en lysende karriere i dansk og europeisk politikk. Karoline elsker Danmark, hun elsker partiet sitt, og hun elsker Russland. Og hun står overfor sitt livs største valg. Jesper Skov er Karolines ekskjæreste og kansellert utenriksjournalist. Men da han begynner å grave i familien Blichers fortid får han muligheten til å bli en relevant spiller igjen. Fortid, nåtid og fremtid kolliderer i det storpolitiske spillet som oppstår når Karoline og Jesper oppdager hva de er villige til å gjøre for seg selv og menneskene de elsker.


Uhyggelig relevant

Karoline står langt til høyre i det politiske landskapet i Danmark i 2013, og Leine skriver henne uten forbehold eller unnskyldninger. Det er skremmende hvor lett det er å bli fanget av retorikken og karismaen til karakterene i Karolines Kjærlighet. Og det er noe av hva jeg liker aller best med romanen. Jeg har ikke opplevd at en karakter som Karoline har greid å gripe meg før, fordi vi har så vidt forskjellige verdier. Men allikevel så blir hun sympatisk og ekte gjennom hvordan hun utforsker sitt eget følelsesliv. Både sammen med den Alzheimer-rammede moren, søstrene og faren, i tillegg til ektemannen Peter og den mystiske Mikhail Petrov. Det politiske perspektivet er pro-russisk og dreier seg om opptrappingen av konflikten mellom Russland og Ukraina før invasjonen av Krym i 2014. Skremmende aktuelt og utrolig interessant.

Romanen har mange interessante perspektiver på skandinavisk kultur og samfunn, underbygget av de ulike karakterene. Handlingen er spennende, men ikke i den grad at man har hjertet i halsen. Og det er helt perfekt for meg. Jeg ble oppriktig engasjert i Karolines liv, samtidig som at jeg kjenner henne veldig godt igjen fra virkelighetens politiske debatt og synes hun er en skremmende type. Jesper er også en sterk karakter med et familieliv som fascinerer meg. Og forholdet hans til sønnen Viggo som strever med atferdsproblemer var fint skildret, og jeg kunne godt tenkt meg at det fikk enda mer plass. Men lengden på boka var helt perfekt. Sånne bøker har lett for å bli altfor omfattende, men Karolines Kjærlighet er velbalansert og et godt stykke skrivekunst. Jeg ville ikke forandret på noe.


Nygjerrig på politikk?

Jeg innser at jeg ikke har skrevet om så mange politiske bøker på bloggen, noe som er helt koko fordi jeg elsker idehistorie og samfunnsproblematikk. Men du kan lese om oldtidens Romerrike i SPQR, Edouard Louis sitt perspektiv på samtidens Frankrike i Forandre Seg: Metode, og om tre glimrende bøker om samfunn og historie HER.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

6 kommentarer

  1. den vill jag läsa. vi läste Tunu i vår danska bokcirkel och vi tyckte mycket om den. tack för smakebiten!

  2. Jag har läst flera böcker av Leine och gillar honom. Den här boken finns inte på svenska, ännu…
    Tack för smakbit, ska lägga den på minnet

    • Jeg har sett på en del av de andre bøkene hans og kommer garantert til å lese flere! God søndag 🙂

  3. Har inte läst något av författaren. Tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *