Hyperaktuell influenserkrim

Dette er krim sånn som jeg liker det. Et mysterium som blir oppklart av en unik men målrettet etterforsker. Getz’ roman Poppy kom ut våren 2021 og er svært aktuell med tematiseringen av eksponering av barn på sosiale medier. Den har også et moderne persongalleri og hendelsesforløp. Tempoet er raskt og drivende og jeg ble engasjert i historien. Jeg har ikke så mye erfaring med krim, men jeg likte denne veldig godt. Jeg mistenkte absolutt alle helt til siste slutt og for meg ble boka aldri kjedelig eller forutsigbar. Skulle gjerne visst enda mer om etterforskeren vi følger, men forhåpentligvis så blir dette første bok i en serie! Her er det virkelig mye å hente og Getz har skapt et levende univers med en spennende etterforsker i sentrum.


Poppy – Kristine Getz (2021)

Poppy Wiig er en av Norges høyest elskede kjendiser, i en alder av to år og tre måneder. Gjennom instagram, youtube og bloggen FlotteLotte har følgerskaren på 440,000 mennesker hatt innsyn i Poppys liv siden før hun ble født. Hun tjener uhorvelig mye penger, hun har en stalker, og en dag forsvinner hun sporløst fra besteforeldrenes hjem på Bygdøy. Politietterforsker Emer Murphy er egentlig sykemeldt, men føler en sterk dragning mot saken. Til tross for usikkerhet rundt hvilke helseråd hun bør følge, blir hun oppslukt av Poppys forsvinning og kaster seg helhjertet inn i arbeidet med å finne toåringen. Absolutt alle mener noe om saken, enten at det er en tragedie eller at foreldrene kan skylde seg selv. Så hva er egentlig motivet bak kidnappingen? Og hvordan skal de få jenta tilbake før det er for sent?


En bok med sterke og levende stemmer

Etiske diskusjoner rundt profesjonelle mammabloggere er spennende og aktuell. Her er det mange av oss som trenger en virkelighetssjekk. Både når det gjelder hva vi legger ut på nett og hva vi klikker på. Og det får vi virkelig av Poppy. Utdragene fra fiktive internettforum er et godt virkemiddel og kommentarene ligner ting jeg selv har lest på mammaforum. Bruken av the dark web og kryptovaluta gjør fortellingen mer realistisk, og det ble gjort på en enkel og forståelig måte. Jeg ble minnet om virkelige saker som har vært omtalt i norske medier, noe som gjorde historien enda mer levende. Emer Murphy er en utrolig sterk karakter og jeg håper vi får høre mer om henne i fremtiden. Gjennom fortellingen får vi også innblikk i de andre karakterenes tanker og følelser, og det fungerer godt siden motivet er såpass viktig for historien.

Vondt men ikke direkte smertefullt

Historien er ikke så mørk at det var ubehagelig å lese, men samtidig så tar den for seg et tema som er ubehagelig i seg selv. Så hvis du foretrekker nordic noir og krim som man grøsser skikkelig av, så er kanskje ikke dette krimmen for deg. Hvis du er interessert i internettkultur og etiske problemstillinger rundt barns rett til privatliv og moderne former for omsorgssvikt, så er denne midt i blinken. Jeg mener at Poppy også kan sies å være et moderne familiedrama. Og jeg elsker familiedrama. Jeg liker karakterer som man kan elske og hate samtidig, og mamma Lotte var en sånn karakter. Boka er jevnt over befolket av kule kvinnelige karakterer. På alle sider av saken, i alle aldre og livssituasjoner. En glimrende start for Kristine Getz og forhåpentligvis etterforsker Emer Murphy.


Et godt mysterium …

…kan by på mye bra, og HER har jeg skrevet om noen andre krimromaner. Blant annet den aller beste boka jeg har lest i år, av Olga Tokarczuk. Krimfavorittene mine som jeg følger nå er skrevet av Hans Olav Lahlum og Jørn Lier Horst. Men that’s all I got på krimfronten. Kom gjerne med anbefalinger på koselig krim hvis du har noen. På gjensyn!


Del innlegget: