Rebelske LONDON av Nazneen Khan-Østrem

London: Europas smakfulle smeltedigel

Jeg tror ikke wordpress ville tillatt meg å inkludere den fulle tittelen til dette fyrverkeriet av en bok i overskriften. Boken heter London: blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet, og er skrevet av Nazneen Khan-Østrem. Tittelen er en munnfull, og det er boka også. En munnfull med smaker fra alle hjørner av verden. Det er virkelig på tide at vi anerkjenner og verdsetter flere aspekter ved britisk kultur enn The Crown og Miss Marple. Det finnes mye spennende britisk kultur som ikke involverer «the stiff upper lip.» Og det er hva jeg mener Khan-Østrem formidler her. Hun treffer spikeren på hodet med kombinasjonen av personlige erfaringer og generelle observasjoner, satt inn i en historisk kontekst. Hvis ikke samtidshistorie er et ord så må det innføres sporenstreks.


London – Nazneen Khan-Østrem (2019)

London tar for seg metropolens immigrantbefolkning og hvordan de setter sitt unike preg på et av Europas viktigste kulturelle sentrum gjennom tidene. Khan-Østrem går metodisk til verks, en folkegruppe av gangen. Hun knytter sammen historie, kultur, trender, arbeids- og sosioøkonomiske forhold. Gjennom anekdoter og intervjuer skaper forfatteren et gripende og helhetlig bilde av storbyens mange enkeltskjebner. Vi reiser fra eldresenter til kulturfestivaler i et ganske intimt møte med en eklektisk by. Jeg ble imponert av hvor kunnskapsrik og samtidig personlig London er. Khan-Østrem er innom Italia og Irland, India og Bangladesh, Jamaica, Russland og Polen, og jeg ble investert i alle de ulike menneskene vi blir kjent med. Inkludert forfatteren selv.


Barna av det britiske imperiet

Jeg har aldri vært i London så jeg kjenner ikke byen som turist, jeg kjenner den kun gjennom tv og bøker. Så for meg er byen London mer såpeoperaen Eastenders enn Hugh Grant og Notting Hill. Jeg opplevde at noe av hensikten til Khan-Østrem er å pirke i det glansbildet mange av oss har av London. Vise oss noe litt mer edgy og litt mer ekte. Vi får se hvordan britisk imperialisme påvirker familier og enkeltmennesker. Og det er ingen tvil om at det fremdeles er en høyst aktuell underliggende maktstruktur i Storbritannia. Khan-Østrems unike perspektiv er det som gjør boka så utrolig underholdende. Hun er født i Kenya, oppvokst i London og i Flekkefjord, med slektsrøtter i Afghanistan, og har selv fått føle imperiet på kroppen. Hun har en stemme som vi trenger å høre.

Ektefødt, ektefølt og unik

Vi blir kjent med en outsider og en rebell, som viser frem flere perspektiver enn bare sitt eget. Samtidig så kan hun det å ta pulsen på trender i populærkulturen og å sette dem i en sammenheng. Hun skriver levende om byen hun kommer fra som har vært med på å forme hennes mangefasetterte identitet. Og jeg er veldig glad for at hun inkluderer sitt personlige perspektiv i fortellingen. Boka blir mer enn en reisebok som viser frem «de Andre» sidene av London. Jeg trenger minst like mange ord som tittelen for å oppsummere London: blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet.


Sakprosa

… er en sjanger som står mitt hjerte veldig nært. Les gjerne om noen av de andre sakrposabøkene jeg har skrevet om HER. Dokumentarer og selvbiografier digger jeg. Akkurat nå leser jeg en bok som heter Four Lost Cities: A Secret History to the Urban Age av Annalee Newitz som jeg gleder meg til å skrive om. Kos dere videre med lesingen og helgen! <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

14 kommentarer

 1. Den här boken låter verkligen intressant! Jag har varit i London många gånger, är en favoritstad, men den här boken skulle definitivt kunna vidga mina vyer.

 2. For meg er London en mix av Camden market, Brixton, bokhandlerne og parkene. Jeg var au pair i London for over 30 år siden og har ofte vært tilbake. En super by.
  For mange år siden leste jeg Min hellige krig av Khan Østrem. Hun kan skrive 🙂
  Denne boka virker interessant. Kult om en bok får deg til å reise et sted

  • Wow så spennende! Kanskje det er interessant å se hvordan dine erfaringer har vært i forhold til Khan-Østrems erfaringer. Det er en flott bok 🙂

 3. intressant, tack för smakbiten

 4. låter som en intressant bok som jag vill läsa. har varit i London flera gånger. det är ett favoritresmål. gillar att läsa om London. tack för smakebiten!

 5. Jag saknar helt förhållande till London. Har aldrig varit där, aldrig längtat dit. Men jag tror att om man är London-fan så är boken en guldgruva. Tack för smakbit

  • Jeg har egentlig heller aldri det, men jeg elsker historie og geopolitikk og boka er inne på mye spennende tematikk hvis man er interessert i politikk og samfunn. God søndag 🙂

 6. London är verkligen en speciell stad, en sån man längtar tillbaka till. Men för mig blir det nog inte mycket mer resande för skulle jag tro. Tack för smakbiten.

 7. Låter intressant! Varit i London otaliga gånger, brukar bli minst en gång om året, men ett par år sen sist pga pandemin. Tack för smakbiten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *