Lys i mørket: LUNGEFLYTEPRØVEN av Tore Renberg

Denne boka bare måtte jeg ha med en gang den kom ut. Jeg blir mildt sagt nysgjerrig når Tore Renberg skriver historisk fiksjon, basert på virkelige hendelser, med et feministisk tilsnitt. Og jeg var inntatt og begeistret fra første side. Lungeflyteprøven er kompleks, mørk, og med en tydelig tone som umiddelbart transporterte meg til 1600-tallet. Vi lander i en tid preget av kristne dyder og verdier, som blir utgangspunktet for den vitenskapelig tilnærmingen til menneskekroppen og da spesielt kvinnen. Lungeflyteprøven traff meg veldig med sine innspill av teologi, naturvitenskap, og jus. Samtidig så er det en fortelling om vold og om hevn, preget av et mørke som av og til blir ordentlig uhyggelig. Det mørke er blandet sammen med det lyse, i velkjent Renberg-stil. Karakterene blir uforutsigbare og sammensatte. Relasjonene setter tydelige spor i meg som leser. Den viser verden som svart-hvit og grå samtidig, noe jeg elsket.

«[V]i må se hva som har foregått, sa Thomasius; keiseren har vært preget av sin tid. Han har ikke sett klart, sa han; vi ser klarere.»

TORE RENBERG, Lungeflyteprøven

Lungeflyteprøven – Tore Renberg (2023)

Lungeflyteprøven. Forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap. Historien starter i Sachsen i det Herrens år 1681, hvor femten år gamle Anna blir beskyldt for å ha drept sitt eget nyfødte barn. Lungeflyteprøven er en eksperimentell undersøkelse som kan fortelle om et barn mistet livet i mors mage eller døde etter at det ble født. Men den kan være avgjørende for hvorvidt Anna Voigt blir dømt til døden. Gjennom fortellingen om Anna og omstendighetene rundt rettssaken hennes møter vi et variert persongalleri, bestående av advokater, prester, mødre og fedre, kokker, stallgutter og skarprettere. Alle spiller sin rolle i samfunnet og i rettssaken som skal avgjøre Annas skjebne. Og rettsaken vil forme noen av ideene om mennesket som utviklet seg i Europa inn mot opplysningstiden.


Et persongalleri i særklasse

Lungeflyteprøven blir katalysatoren som setter alle karakterene våre i bevegelse. Det gjelder for Anna og familien hennes som vi blir veldig godt kjent med. Men det gjelder også for legen Johannes Schreyer og jurist Christian Thomasius. Fortelleren har et nærvær som er til å ta og føle på, og rammer inn hele fortellingen med sine innskytelser og sitt moderne perspektiv. Jeg er en leser som blir veldig engasjert i karakterer som Thomasius, med hans refleksjoner rundt moral og moderne vitenskap. Men boka fikk virkelig skinne gjennom perspektivet til Annas far, Hans Heinrich Voigt. Gjennom godseier Voigt og hans trofaste tjener Lorenz så blir jeg med inn i det lyseste lyset og det mørkeste mørket. Anna er nydelig skrevet, og det er tydelig at forfatteren har brukt mye tid på å filosofere over hvem hun er. Hva tenkte hun, hva visste hun, hva drømte hun om?

En fjern fortid under et moderne leselys

Et element jeg mener er en virkelig innertier i Lungeflyteprøven er tonen i boka og hvordan språket formidler en virkelighetsoppfatning som kan virke uforståelig for oss i dag. Fortelleren står utenfor tiden, men alle karakterene er så gjennomtrukket av tidsånden at jeg som leser blir dratt inn med hodet først. Vi får oppleve tidens filosofiske tankegods og religiøse føringer på en unik måte. Flere ulike familier åpner sine hjem og vi får oppleve dem fra innsiden. Og romanen viser frem både menn, kvinner og barn på sitt mest private. Vi får se hvordan skarpretteren fører seg i samfunnet, og vi får oppleve hva den dypeste fortvilelse kan gjøre med et menneske. Fortellingen har beina godt plantet i fortiden, samtidig som at den føles veldig moderne.

Lungeflyteprøven i forfatterskapet

Selve fortellingen om Anna og hennes familie får sin naturlige avslutning. Men fordi historien er åpen så føler jeg at mye står uforløst i slutten av fortellingen. Dette innblikket i fortiden viser et menneskeliv som en dråpe i havet. Samtidig så får skjebnen hennes en sommerfugleffekt som vi lever med i dag. Jeg har fulgt Renbergs forfatterskap i snart 20 år og for meg var denne boka alt jeg kunne ønsket meg. Jeg elsket flyten og kompleksiteten og variasjonen mellom de ulike perspektivene. Språket danser over sidene og bildene flerrer igjennom fantasien. Romanen vekker både varme og vonde følelser, og jeg vil absolutt anbefale den til absolutt alle!


Hva mer leser jeg for tiden?

Etter at jeg leste denne boka kastet jeg meg tilbake inn i Ravneringene-universet og Sølvstrupen av Siri Pettersen. Hvis du ikke har sjekket ut fortellingen om Juva så foreslår jeg at du leser Jernulven sporenstreks! Les hva jeg tenkte om den HER.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

6 kommentarer

  1. Jag har lättare för böcker som beskriver verkliga fall när det är så här långt tillbaka. Författaren har jag läst en bok av, men har tänkt läsa mer.

    • Ja, det føles realistisk samtidig som at historien er veldig fjern fra virkeligheten. Så en perfekt blanding. Jeg har lest mange av Renberg sine bøker og denne er en favoritt!

  2. Tack för smakbiten!

  3. har ännu inte läst något av Tore Renberg, men jag har en titel i min bokhylla. och när jag läser det du skriver om Lungeflyteprøven får jag lust att läsa både den ena och den andra. tack för smakebiten!

    • Jeg har lest de fleste av bøkene hans og denne seiler opp som en favoritt ❤️ Håper du får anledning til å lese noen av bøkene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *