MIN SKYLD. En Historie Om Frigjøring av Abid Raja

Denne memoaren har gått sin seiersgang på sosiale medier og den har fått positiv omtale i nasjonale aviser. Den vant også Bokhandlerprisen i 2021. Så jeg har vært nysgjerrig, men det var først i høst at jeg spontant plukket ut lydboka lest av Raja selv. Og det var en fornøyelig opplevelse. Jeg satt stor pris på at Min Skyld stort sett handler om privatpersonen Abid og ikke den offentlige mannen Abid Raja. Det er en fortelling om oppvekst og barndom, sosiale problemer, forelskelse, karriere, og det er et oppgjør med fortiden. Boka gav også et innblikk i en kultur og et liv som jeg ikke kjenner så godt. Og det føltes forfriskende å høre ordene i Rajas egen stemme. Han er jo en litt artig type han Raja. Midt oppi det vonde. Og oppi selvransakelsen hvor han erkjenner noen tøffe sannheter om seg selv og sitt eget liv. Som Raja skriver: «Barn som krenkes, slutter ikke å elske sine foreldre, lærte jeg. De slutter å elske seg selv.»

Forbrytelsen min var å fortelle videre om den voldelige barneoppdragelsen. Jeg ‘snitchet’, brøt en pakt, vanæret familiens navn. For det som skjer i hjemmet, skal forbli der, bak lukkede gardiner.

ABID RAJA, Min Skyld

Min Skyld. En Historie Om Frigjøring – Abid Raja (2021)

Abid Raja er norsk-pakistansk stortingspolitiker, advokat, og familiemann. I dag kan vi se en suksessfull og selvsikker Raja i forbindelse med store politiske saker og i Maskorama på rikskanalen. Men sånn har det ikke alltid vært. Lille Abid ble født med noen fysiske skavanker som familien ikke var i stand til å håndtere. Han ble utsatt for oppdragervold og ba til slutt selv om hjelp fra barnevernet. Barndommen og ungdomstiden var mildt sagt trøblete. Men så begynner han på jusen, han forelsker seg i Nadia, og ting begynner tilsynelatende å snu. I alle fall på utsiden. Fordi Abid bærer fremdeles med seg et temperament, et sinne og et behov for å kontrollere Nadia, og han blir etter hvert nødt til å konfrontere sin egen fortid og sin lammende skyldfølelse.   


En reise fra skyld til frihet

Min Skyld er en historie som vekker mye følelser. Hvordan enkelte foreldre behandler sine barn kan være sjokkerende. Det er vondt å høre mennesker fortelle om vold og avvisning fra sine egne foreldre, som jo skal elske sine barn betingelsesløst. Det minner meg om noe jeg leste i avisen om at i Norge så er staten den nye landsbyen når det gjelder å ta vare på hverandre i fellesskap. Og det er nettopp det Raja beskriver i denne boka. Fellesskapet, både på godt og vondt. Fordi vi skal innom helsevesenet, barnevernet og skolen på denne reisen. Jeg kan se at man kan oppleve boka som noe politisk, med tanke på Rajas karriere som Venstre-politiker. Men jeg tenkte aldri at den handler om noe annet enn Raja sitt liv og sin reise fra skyldfølelse og fortvilelse til frihet.

Størst av alt er kjærligheten

Det jeg likte aller best med boka er fremstillingen av Abids kjærlighet for kona Nadia fra deres første møte. Og det er fordi den kjærligheten innebærer at han går i seg selv og reflekterer over hvem han blir sammen med henne. Det er noe av det aller fineste jeg vet. Mennesker som vokser sammen, som utvikler seg i relasjonen til hverandre, som blir mer seg selv sammen. Hvor Nadia i kraft av å være seg selv kan gjøre Abid bedre innenfra og ut. Det er en historie om forbudt kjærlighet. Om et par i utkledning som reiser ut av fylket for å treffes uten å bli overvåket. Om en mann som innser at han må finne ut av hvem han er for å kunne være den ektemannen som hans livs kjærlighet fortjener.

Dette er en bok med dramatikk fra start til slutt og det ble aldri kjedelig. Jeg var kobla på hele veien. Jeg likte denne boka overraskende godt, med tanke på at jeg ble påvirket til å lese den av sosiale medier. Den forteller om en ytre og en indre reise for en gutt med et litt annerledes utgangspunkt som starter med store smerter, avvisning og skamfølelse, og som ender med suksess, kjærlighet og aksept. Og det er jo en ganske fin historie. Raja har hatt stor suksess i sitt liv, noe jeg unner ham enda mer etter å ha hørt historien hans.


Liker du memoarer?

Da har jeg skrevet om både sangerinne og legende Billie Holiday, jeg har skrevet om Ragnhild Holmås sine erfaringer med den kroniske sykdommen ME, du kan lese om erfaringer fra lukkede religiøse samfunn i USA i Educated, og du kan se hva jeg har skrevet om skuespillere Carrie Fisher, Busy Philipps og popikon Elton John HER. ENJOY <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

8 kommentarer

  1. Memoarer kan vara riktigt spännande även om jag inte känner till just den här mannen

    • Jeg tror at historien hans er god nok til at det ikke er så viktig at han er en offentlig person faktisk 🙂

  2. Tack för smakbiten. Att ta del av människors livshistoria kan vara lärorikt, ge viktiga insikter.

    • Absolutt. Særlig når de ikke er hva man forventer og kanskje et langt stykke fra ens egne erfaringer 🙂

  3. Tack för smakbiten! Hade ingen aning om vem Abdi Raja är. Fick googla.

  4. Denne boken har jeg stor lyst til å lese, også søsterens 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *