Mystiske MATRIX av Lauren Groff

Drømmende, gripende, krevende

Fortellingen i Matrix er fullpakket med spennende karakterer med ambisjoner, overbevisninger, åndelighet, seksualitet og kjærlighet. Vi følger livshistorien til Marie de France som blir sendt fra Frankrike til et kloster i Britannia tidlig i middelalderen. Handlingen strekker seg over hele Maries liv i en drømmende, springende og til tider poetisk stil. Det er historisk fiksjon som er veldig nær og detaljert samtidig som at den trekker store linjer. Marie er en visjonær og hun er i en unik posisjon i samfunnet hun lever i. Hun havner i maktkonflikter, hun havner i skvis mellom vitenskap og religiøs overbevisning, og hun kjemper for seg selv og troen på at hun kan utgjøre en forskjell. Matrix har kun kvinnekarakterer og viser oss diversiteten i kvinners liv allerede i middelalderen. Språket var som balsam og jeg nøt hvert sekund jeg tilbrakte i denne magiske fortellingen. Ordet matrix kommer av stammen mater, for ordet mor.

“Nothing is all stark and clear any longer, nothing stands in opposition. Good and evil live together; dark and light. Contradictions can be true at once. The world holds a great and pulsing terror at its center. The world is ecstatic in its very deeps.”

MATRIX, Lauren Groff

Matrix – Lauren Groff (2021)

Marie de France er en maskulin kvinne, klønete og stygg, og det bestemmes at hun skal gå i kloster imot hennes vilje. Hun er den uekte søsteren av dronning Eleanor av Frankrike, og i en alder av 17 år blir hun sendt til den gudsforlatte øya over kanalen. Marie føler at livet hennes er over. Men det er helt til hun involverer seg i livene til de mange kvinnene i klosteret. Hun oppdager at hun kan utgjøre en stor forskjell i nonnenes liv, i det vanskjøttede klosteret, og i det forfalne lokalsamfunnet. Gjennom en serie visjoner fra Gud forstår Marie hva hun må gjøre for å løfte seg selv og de rundt henne. Vi følger henne på reisen igjennom livet og i prosessen med å bygge opp alle rundt seg, gjennom kløkt, empati, åndelighet, datidens vitenskap, og en enorm viljestyrke.


Marie de France som Matrix

Matrix tar for seg heltinnens indre konflikt hver gang hun står overfor en utfordring, store som små. Marie er en helhet og en liten del, hun er et bindeledd, hun er kraftfull og hun hun er formgivende. Hun snur et helt samfunn fra å gå under til å blomstre. Boka går dypt inn i de små dramaene i nonnenes liv og unngår de store dramatiske høydepunktene. Den føltes veldig moderne til å handle om en abbedisses vei til makt og innflytelse i middelalderen. Marie står midt imellom den franske hoffkulturen og sin fortid som korsfarer, og realitetene på den fattige britiske landsbygda. Hun må forsone to motstridende sider av seg selv. Det samme gjelder kjærligheten hun har for sin tidligere tjener Cecily og livet som nonne. Dette tar hele Maries liv. Og hun er en engasjerende kvinne.

Modning

Når vi møter Marie er hun 17 år gammel, og i starten går historien raskt fremover. Fortellingen stopper opp og sakter ned på kritiske punkter i Maries liv hvor vi får oppleve hennes mange sider. Alderdom som tematikk er veldig interessant, fordi det er aldri noen tvil om at Maries bragder og betydning blir større jo eldre hun blir. Troen hennes utvikler seg, hun forstår mer av seg selv og sin egen kvinnelighet, og hun tar bedre valg for sitt samfunn. Samtidig så fører alderdommen med seg tvil fra de andre om valgene hun tar. Vi får levende beskrivelser av overgangsalderen og hvordan Marie opplever seg selv annerledes etter hvert som kroppen hennes forandrer seg. Vi ser hennes modning og økende klokskap som verdifull men også som en mulig hindring for utviklingen de ønsker seg i klosteret. Og modningen speiles i romanens utforming.

Til alle kvinner

Kvinnelighetens kompleksitet beskrives omfattende og vakkert av Groff. Tabuene og selvmotsigelsene vi som kvinner møter i har dype røtter i kulturen og historien. Og Marie blir et sterkt eksempel på dette. En handlekraftig og visjonær leder med både feminine og maskuline trekk som lever med et ansvar for stadig flere kvinner med sammensatte karakteristikker og behov.  I Matrix så møter vi kvinner som er av sterk tro, kvinner som lider av psykisk sykdom, kvinner som blir gravide, kvinner som får demens, kvinner som lever ut forbudt kjærlighet og seksualitet, kvinner i alle varianter. I sentrum står Marie og er mange av disse tingene i en kvinne. Hvem skulle trodd at en roman om klosterlivet i middelalderen kunne si oss så mye om kvinnelighet? I klosteret er kvinnene kun underkastet Gud, ingen mann og heller ikke det øvrige samfunnet. Her finner Marie sin frihet.

“Women act counter to all the laws of submission when they remove themselves from availability.”

MATRIX, Lauren Groff

Liker du historisk fiksjon?

Jeg har skrevet mer om bøker med handling fra middelalderen, fordi jeg simpelthen elsker historisk fiksjon. Et glimrende eksempel er jo Ken Folletts Kingsbridge-serien og den nyeste tilskudd The Evening and the Morning. Den berører mye lignende tematikk, men i totalt motsatt stil fra Matrix. Handlingen i Hamnet er satt på 1500-tallet, men den går inn i det nære på samme måte som Groffs roman. Til slutt vil jeg minne om at det finnes krim med handlingen lagt til middelalderen og det er absolutt tilfredsstillende å løse mysterier sammen med C.J. Sansoms etterforsker Matthew Shardlake.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

6 kommentarer

  1. Tack för smakbiten! Har sett boken lite överallt.

  2. känner inte till författaren. men boken verkar väldigt intressant. historisk fiktion kan vara mycket givande. intressant att kolla fakta. tack för smakebit och tips!

    • Hun er ny for meg også. For meg så var boka realistisk nok, men jeg har ikke lest noe mer om den 😊 God søndag!

  3. Henne lyssnade jag på på bokmässan, hon var en överraskning på ett frukostevent. Hade inte alls hört talas om henne innan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *