THE FINAL REVIVAL OF OPAL & NEV av Dawnie Walton

Kvinner som lager bølger

Dette er en bok som jeg kjøpte på impuls, på grunn av omslaget, tematikken og formatet. Romanen er skrevet som en muntlig historie om rockeduoen Opal & Nev. Handlingen finner sted hovedsakelig i New York City på 1970-tallet, og er tett befolket av karakterer fra musikkbransjen. Helt siden jeg så filmen Almost Famous i 2000 har jeg vært helt oppslukt av denne perioden i musikkhistorien. Det er nok grunnen til at jeg elsket Daisy Jones & the Six så høyt da jeg leste den. Historien om Opal & Nev ligner på den om Daisy Jones, med ett viktig unntak. Opal Jewel er en svart punk fra Detroit, en kvinne som vil lage bølger. Gjennom fortelleren Sunny får vi amerikansk historie på sitt beste og verste, og vi får se hvordan musikk og kultur former mennesker.

I felt pride, of course, but something more, something better: freedom. Freedom to trust my tastes, take my own counsel, make bold moves.

DAWNIE WALTON, The Final Revival of Opal & Nev

The Final Revival of Opal & Nev – Dawnie Walton (2021)

Historien om rockeduoen Opal & Nev føres i pennen av journalisten Sunny. Sunny har en personlig agenda i arbeidet med boken om duoen, og vi blir kjent med henne gjennom notater og refleksjoner. Vi møter produsenter, musikere, artister, resepsjonister, og resten av støtteapparatet bak musikken. Og gjennom deres fortellinger begynner Sunny å avdekke noen av hemmelighetene bak duoens storhetstid og dramatiske fall. Britiske Nev så umiddelbart stjernepotensialet i den unge og fryktløse Opal. De har noen ulike forutsetninger, men en unektelig kjemi når de står på scenen. Men når Opal protesterer mot vold på en konsert, utløses en handlingstråd som skal forme hele hennes historie.


Juvelen Opal

Opal bærer med seg substansen i denne romanen. Alt står og faller på Opal, både i teksten og utenfor. Det er på en måte bra fordi hun er en veldig kompleks og interessant karakter. På en annen måte så er det litt uheldig, fordi jeg bruker lang til på å føle en tilknytning til henne. Sunny har fortellerstemmen og er den personen vi skal identifisere oss med. Hun har en viktig karriere, et komplisert forhold til moren, og hun er opptatt av musikk og historie. Jeg likte veldig godt hvor romslig romanen er og at den viser hvordan musikk og samfunn alltid eksisterer i en symbiose. Opal & Nev er et produkt av sin samtid, og de har en enorm påvirkningskraft på både samfunn og kultur.

Opal i historien

Det historiske aspektet av romanen er viktig, fordi det gir oss rock fra et WOC-perspektiv. I sentrum står det en farget kvinne som lager bølger og skaper rockekultur. Jeg er en kjempestor rock- og metalfan, og har knapt sett en farget person i mainstreamkulturen. For ikke å snakke om det skremmende lave antallet kvinnelige artister. Derfor elsker jeg Opal og alt hun står for. Det samme gjelder Sunny, som insisterer på at denne historien er viktig og relevant. Man ser en del paralleller til musikkhistorien, men Opal får stå for seg selv. Opals bestevenn Virgil designer klærne hennes, og de er av (overraskende) stor betydning for handlingsforløpet. Dette er noe jeg elsker med punken og dens designere, nemlig at klærne forteller en historie. Vi møtes av en komplett estetikk.

Jeg slet litt med å føle meg knyttet til karakterene, og leseopplevelsen ble helt midt på treet. Jeg likte boka bedre med intellektet enn med hjertet. Nærmere halvveis i historien syntes jeg det begynte å bli forutsigbart, og da fikk jeg meg en skikkelig overraskelse. Det løftet den helhetlige opplevelsen veldig, men dette er nok en bok for folk som er interessert i musikk. Eller amerikansk historie. Jeg likte den, og slutten var fenomenal. Absolutt verdt å lese.


Virker dette interessant?

Da burde du lese Daisy Jones & the Six av Taylor Jenkins Reid, eller rett og slett en dokumentar eller memoar fra en artist eller et som band du liker! Jeg har lest så mange at det ikke er noe poeng i å ramse dem opp. MEN jeg vil anbefale Elton Johns bok Me som er både morsom og hjertelig. Eller se filmen Almost Famous eller den kortlevde tv-serien Roadies av Cameron Crowe. Enjoy <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

16 kommentarer

 1. Tack för smakbiten.

 2. Kände inte till denna. Tack för smakbiten!

 3. en helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

 4. Jag har noll koll på musikbranschen, dessvärre. Tack för smakbit

 5. Jag har läst Daisy Jones & the Six och gillade den verkligen. Så nu blev jag nyfiken på den här.

  • Hvis du likte den tror jeg nok du vil like denne også 🙂 Samme typen roman, men samtidig helt forskjellig!

 6. Daisy Jones & The Six var underbar, så jag borde kanske kolla upp den här. Fast jag brukar inte läsa böcker på engelska… Takk for smakebiten!

  • Ja det burde du absolutt 🙂 Kan jo hende den blir oversatt etter hvert også. God søndag!

 7. Den lät intressant. Jag gillar musikhistoria!

 8. Vad intressant. Tack för smakebiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *