Spenningsfylte SØLVSTRUPEN av Siri Pettersen

Sølvstrupen gir meg alt jeg vil ha i en fantasyroman. En kompleks og handlekraftig heltinne. Omfattende men forståelig verdensbygging. Karakterer i moralske gråsoner. Overnaturlige undertoner. Sekteriske trusler. Og et samfunn truet av mørke krefter. Mine forventninger til Sølvstrupen var skyhøye, fordi jeg elsket førsteboka i trilogien så mye. Jernulven har så mye driv og maler et bilde av en verden som fascinerer meg. Jernulven og Sølvstrupen er første og andre bok i det som skal bli Vardari-trilogien. Vi møter Juva Sannseyr igjen, og fy som jeg elsker Juva. Hun er på ingen måte en perfekt person, men hun er en karakter som gjør meg både sint og glad og trist og rørt samtidig. Hun er en sånn heltinne jeg føler at vi som lesere fortjener. Vi vet at Juva kommer fra en familie av blodlesere, men Juva er en jeger. Og gjennom jakten oppdager Juva vardari, de varige, og blir konfrontert med et valg som skal endre verden for alltid.


Sølvstrupen – Siri Pettersen (2023)

Vi vender tilbake til byen Náklav, hvor ingenting er det samme etter at Juva har stoppet de variges kilde til evig liv. Og Juva står midt i et sammensurium av mørke krefter som kjemper for innflytelse. Etter at hun har endret spillereglene fullstendig, så finner de ulike aktørene nye roller å spille. De agerer i det skjulte og ingenting er lenger som det virker. Juva aner ikke hvem hun kan stole på, så hun velger å stole på seg selv. Hun har ufrivillig blitt stemmen til jegerlaget som skal ta knekken på ulvesjuka som herjer i byen, og det er verre enn noen gang. Byrådet krever at hun skal samarbeide med den mystiske predikanten som kaller seg Sølvstrupen. Juva ser konturene av en krig som kan bli hele Náklavs undergang.


Mørk, fortvilet og spennende

Sølvstrupen fremstår for meg som noe mørkere enn Jernulven, noe jeg likte. Etter hvert som det underliggende mørket Juva føler på blir personifisert av vardari, brer det seg utover i historien. Det er kanskje fordi denne boka løfter perspektivet fra Juva og hennes personlige utfordringer, til hvordan hennes handlinger påvirker hele samfunnet. Som leser er man også mer forberedt på at det kan skje grusomme ting, fordi tonen i boka generelt er skumlere. Her avslører jeg kanskje meg selv som en som ikke liker at ting blir for skummelt. Men jeg likte godt det ubehaget som Sølvstrupen vekket i meg. Det var bare én scene i boka som fikk meg til å lese raskere for å få det overstått. Blod er en stor del av fortellingen og vi får se en mer brutal side av virkeligheten i Náklav.

Sølvstrupens skjulte maktstrukturer

Sølvstrupen tar for seg en del relevante problemstillinger rundt skjulte maktforhold i ethvert samfunn. Og jeg likte fremhevingen av de umenneskelige forholdene for de ressurssvake og de som undertrykkes av makten i storsamfunnet. Juva selv beveger seg nokså sømløst igjennom de ulike samfunnslagene, men hun føler ikke at hun hører til noe sted. De kompliserte problemstillingene som Náklav, byrådet og vardari står overfor, fremstår som uhåndgripelige for Juva i starten. Hun strever med å se sammenhengene og å gjennomskue makten og bruk av ny teknologi. Den brutale realiteten hun står overfor som individ skygger for hennes forståelse av samfunnet som helhet. Og dette tror jeg mange av oss kjenner på i den kaotiske tiden vi lever i. Kanskje spesielt unge lesere, som disse bøkene i utgangspunktet er rettet mot. Ingenting er svart-hvitt og ingen er bare gode eller bare onde. Jeg elsket Sølvstrupen og jeg gleder meg til å fortsette ferden igjennom dette universet!


Mer fantasy?

Jeg har lest mye fantasy av ymse kvalitet, som du kan lese om HER. Jeg leste også en fantastisk slakt av denne boka på goodreads (stor spoileralarm!) som var utrolig bra. Det er alltid interessant med ulike perspektiver på bøker man liker synes jeg. Ønsker dere alle en nydelig siste uke før advent.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

4 kommentarer

  1. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  2. har inte läst något av denna Siri Pettersen men jag vet att många gillar henne. fantasy är inte min starkaste gren heller. tack för smakebiten!

    • Anbefaler virkelig bøkene hennes. Man trenger ikke være fantasy-ekspert! God søndag 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *