SPQR: A HISTORY OF ANCIENT ROME av Mary Beard

SPQR: Det romerske senat og folk

Det har tatt altfor lang tid, men jeg har omsider lest ferdig sakprosaboka SPQR: A History of Ancient Rome av Mary Beard. Da jeg kom ordentlig inn i det på slutten gikk det ufattelig fort. Historien er fargerik og spennende. Språket har fin flyt og er lett å følge. Og Beard reflekterer over ulike aspekter ved fortellingen om oldtidens Romerike. Hun ser på sin rolle som historiker og ulike alternativer til aksepterte sannheter. Og hun omtaler paradigmeskiftene vi har vært igjennom siden historieskrivingen om romerne startet på 17- og 1800-tallet. Denne boka er fascinerende på så mange måter. Men det er et fortrinn å være interessert i historie, fordi boka er omfattende og intens.

Our history of ancient Rome begins in the middle of the first century BCE, more than 600 years after the city was founded. It begins with the promises of revolution, with a terrorist conspiracy to destroy the city, with undercover operations and public harangues, with a battle fought between Romans and Romans, and with citizens (innocent or not) rounded up and summarily executed in the interests of homeland security. The year is 63 BCE.

MARY BEARD, SPQR

SPQR: A History of Ancient Rome – Mary Beard (2015)

I SPQR, som står for Senatus PopulusQue Romanus, blir vi som lesere med på en reise igjennom historien om Romerriket. Boka er detaljrik, men viser samtidig til de store linjene. Fortellingen starter i 63 fvt. da Roma allerede var en metropol med mer enn en million innbyggere og hovedsetet for et imperium som strakk seg over tre verdensdeler. Vi møter kjente skikkelser som Cicero, Julius Cæsar, Cleopatra, Augustus og Nero. Boken inneholder kart, bilder av artefakter og ruiner, og historier om både keisere og slaver. Det er en veldig moderne fortelling om sivilisasjonen som danner bakteppet for all vestlig kultur, og som byr på både spenning og kunnskap.


Veni, vidi, vici

Dette er sakprosa etter mitt hjerte. En blanding mellom det nære og det overordnede, klassisk men friskt og lettlest. Lettlest er naturligvis et relativt begrep. Boka inneholder mange navn og årstall og detaljer som det er lett å gå seg bort i. Men det tror jeg er noe man må øve seg på og få erfaring med. Det hjelper også å kjenne til noe av persongalleriet, men mange av disse skikkelsene er velkjente for mange. Jeg syntes at fremdriften var såpass god at jeg enkelt visste hvilke detaljer det var verdt å dvele ved og hvilke jeg ville la ligge. Målet mitt er ikke å bli en ekspert på Romerriket, målet mitt er å ha en god leseopplevelse. Og det hadde jeg med SPQR.

Jeg er fristet til å lese mer av Mary Beard, fordi blikket hennes var rettet mot ting som interesserer meg innenfor historien. For eksempel kvinnesyn, språklige nyanser, og de fysiske sporene romerne har satt i vårt moderne samfunn. Jeg elsker hvordan hun reflekterer over sitt eget syn på historien og kulturen, og at hun anerkjenner sin rolle som historiker. Hun går i dialog med materialet og hun viser hvorfor historie alltid er relevant, og da smelter jeg!


Ønsker du tips på god sakprosa?

Jeg er spesielt interessert i historie og geopolitikk og har flere anbefalinger til andre interesserte. Sjekk ut EAST WEST STREET som handler om andre verdenskrig, eller PRISONERS OF GEOGRAPHY som handler om hvordan geografi og politikk henger sammen, eller kanskje FOUR LOST CITIES som også tar oss med flere tusen år tilbake i tid. Dette er så nært en tidsmaskin som vi kommer!

Legg igjen en kommentar om du har noe på hjertet. Takk for at du leser <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

4 kommentarer

  1. En välkänd bok, men den har trots temat inte riktigt lockat mig. Hade inte tänkt mig den var lättläst… Har läst ett manifest av henne, som heter Kvinnor och makt.

  2. Jag brukar gilla att varva fakta och fiktion men helst ska då ämnet ligga nära mitt hjärta. Visserligen gillar jag historiska romaner men jag vet inte om denna är för tungrodd…
    Tack för intressant smakbit

    • Dette er ren fakta 🙂 Men forfatteren skriver det som en dokumentar noe jeg synes gjør det ekstra interessant. God søndag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *