Postapokalyptisk perfeksjon i STORM OF LOCUSTS av Rebecca Roanhorse

The Sixth World og alle superlativene

Storm of Locusts er en postapokalyptisk sci-fi/fantasy som i løpet av skarve 310 sider evner å være både nær, morsom, blodig og episk. Jeg har gledet meg til å lese denne boka en god stund, og fytti som den leverte! Nordlendingen i meg har lyst til å ta i bruk noen skikkelige kraftuttrykk, men jeg skal spare dere. Det er noe med serien til Rebecca Roanhorse som treffer på ALT jeg liker. Serien heter The Sixth World og består foreløpig av de to bøkene Trail of Lightning (som jeg har skrevet om HER) og Storm of Locusts. Det startet bra og fortsatte enda bedre. Hvor er hypen rundt denne glimrende forfatteren? Det kan ikke bare være jeg som elsker, elsker, elsker disse bøkene. De har godt språk, sterke karakterer, overraskelser, spenning, og et kulturelt grunnlag som skaper en gjennomgående dybde og mystikk.

The Godslayer

The Sixth World i Storm of Locusts er et postapokalyptisk Amerika hvor en serie av naturkatastrofer, omtalt som the Big Water, har utslettet mesteparten av verden fra kartet. Heltinnen vår, monsterjeger Maggie Hoskie, bor i navajo-reservatet Dinétah som har klart seg bra etter katastrofene. Maggie har helt spesielle egenskaper og ferdigheter som hun har arvet fra sin klan. Traumatiske opplevelser vekker slike krefter hos flere Diné. Med få ord blir det tydelig for leseren hvor lite som gjenstår av den gamle verdenen og hvor mye som står på spill for menneskene som bor der. The Big Water vekket en del overnaturlige krefteri Dinétah som påvirker land og folk, basert på navajokultur, -språk og -legender. Persongalleriet er spennende og mangfoldig, og dynamikken mellom karakterene er elektrisk. Storm of Locusts starter der Trail of Lightning slutter og mye står på spill for vår Maggie.


There are many times I’ve faced down monsters in my life. Frightening creatures that made my blood run cold. But there is something about insects, the mindlessness of the horde, that is particularly terrifying. Ben screams, Clive curses, and I move. Honágháahnii wakes. Time slows to the pulse of an insect’s wings, the sustained scream of a young girl, and between one beat and the next, my hand finds the throwing knife tucked in my moccasin.

Rebecca Roanhorse

Storm of Locusts – Rebecca Roanhorse (2019)

The Sixth World #2

Etter hendelsene ved Black Mesa gjør Maggie sitt beste for å leve videre. Hun har mistet sin eneste venn, Kai, men har fått ansvar for tenåringsjenta Ben. Ben har i likhet med Maggie både klankrefter og traumer som hun ikke enda forstår. En dag blir Maggie oppsøkt av Goodacre-tvillingene som forteller at Kai og broren deres har forlatt med en kult ledet av The White Locust, en figur fra navajolegender. Maggie, Ben og tvillingene bevæpner seg til tennene og reiser ut av Dinétah for å finne dem. Og utenfor murene som beskytter reservatet truer nye farer. Det brokete reisefølget møter både fanatikere, samt nye og gamle guder i sin søken etter The White Locust og hans følgere. Vi blir tatt med på en reise i en brutal verden som utfordrer heltenes styrke, intelligens og moralske kompass. Alt for å nedkjempe kultlederens dystre planer for Dinétah.


I love you. Don’t follow me.

Alt står på spill for Maggie og jeg føler det helt inn i sjela. Utfordringene hennes med å håndtere kreftene sine, forventningene til The Godslayer, savnet etter sine nærmeste, alt hun vil ofre for å redde sine venner. Alt det formidles gjennom grafiske kampscener og dialog om tillit og lojalitet. Kais siste ord til henne før sporet blir kaldt er I love you. Don’t follow me. Og vi skjønner at Maggie må stålsette seg for hva hun vil finne, hvis hun finner Kai. Jeg elsker postapokalyptiske bøker, filmer og tv-serier. Premisset gir skapere fleksibilitet til å eksperimentere med både geografi, kultur og moral. Og det åpner for tankestoff som aldri slutter å fascinere meg. Forfatteren har bekreftet at det er planlagt totalt fire bøker i serien og jeg gleder meg ubeskrivelig mye til neste bok allerede.

Mer postapokalyptisk perfeksjon, takk!

Serien lever i en slags krysning mellom bøkene/tegneseriene/tv-seriene American Gods, Supernatural og The Walking Dead. Likevel er den helt unik. Både fordi Roanhorse har et unikt perspektiv med sin kulturelle bakgrunn, men også i det at hun klarer å gjøre så ufattelig mye med så lite. Altså, for min del kunne bøkene gjerne vært lenger. Men det hun får til på 300 sider er beundringsverdig. Denne oppspilte følelsen er det beste jeg vet med å lese bøker. Jeg prakker serien på alle jeg kjenner og saumfarer internettet etter informasjon om når den neste boken kommer. Mens jeg venter skal jeg lese Roanhorses Black Sun og håper den lever opp til forventningene. Og så skal jeg fortsette å anbefale Storm of Locusts og The Sixth World-serien til alle som vil høre!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

  1. Tack för smakebiten, synd att den inte finns på svenska.

  2. Det hørtes virkelig ut som noe for meg, så den skal jeg skrive med. Jeg har en hel meter med bøker jeg har lånt på biblioteket, så nå MÅ jeg lese dem først (selv om dette var veldig fristende)! Når du har en kryssing mellom American Gods, Supernatural og The Walking Dead, så må det jo bli bra 🙂
    Ha en riktig fin søndagskveld!

    • Vet hvordan det føles! Denne boka har ventet på meg en god stund. Men den er så kort at jeg har måttet jobbe for å få den til å vare 🙂 God søndag!

  3. Härligt när en bok träffar så rätt! Låter inte riktigt som min typ av bok, men man vet ju inte.

    • Det er en fantastisk følelse 🙂 Nei, man kan jo bli overrasket. God søndag!

  4. helt okända böcker för mig. det är inte min favoritgenre, men efter din beskrivning blir jag ovillkorligen nyfiken. tack för smakebiten!

  5. Det här var kanske en bok att sätta i minnet då, tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *