Strålende BLACK SUN av Rebecca Roanhorse

Magisk episk fantasy

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker Rebecca Roanhorse, og da Black Sun kom så var jeg mildt sagt gira. Og etter å ha lest den er jeg enda mer gira! Forfatteren kaller boka for epic fantasy, noe jeg synes er svært treffende. Skalaen er episk, verdenen er detaljert og karakterene er kule. Dette er en verden bygget rundt mesoamerikansk kultur, og det føles nyskapende og spennende. Magien er knyttet til elementene, plante- og dyreriket. Menneskene kommer med fullstendige kulturelle og språklige bakgrunner som påvirker hvordan de tenker og handler. Fremdriften er upåklagelig, selv om at historien er bittelitt forutsigbar. Jeg er imponert over hvor mye Roanhorse har fått til på usle 450 sider, fordi det er en omfattende bok hvor hvert eneste ord er velplassert og uunnværlig.  

There was magic in the world, pure and simple, things she didn’t understand. Best get used to it.

REBECCA ROANHORSE, Black Sun

Black Sun – Rebecca Roanhorse (2020)

I Black Sun starter historien i Obregifjellene ti år før formørkelsen, og vi møter Serapio med ordene «Today he would become a god. His mother had told him so.» Ti år senere møter vi Xiala på glattcella i byen Cuecola. Hun er en skipskaptein som har en tendens til å havne i uføre. Men snart får hun et tilbud om en kontrakt hun ikke kan si nei til. Hun skal frakte dyrebar last over havet til byen Tova, under begredelige forhold. Men Xiala er Teek og med hennes magiske sang kan hun roe de mest urolige hav. I Tova bor den Solpresten Naranpa, som er truet og ikke lenger vet hvem i presteskapet hun kan stole på. Black Sun er en fortelling om forbudt magi, politiske allianser, ensomhet og kjærlighet, og en solformørkelse som skal endre verden for alltid.


Komplekse og mangfoldige sivilisasjoner

Det er relasjonene mellom karakterene som griper meg aller mest. De føler seg alle fremmedgjort i sine familier og blant sine folk. Dette kommer av at de alle har spesielle ferdigheter eller skjebner, og fordi de har et stort ansvar for fremtiden. Xiala er kanskje min favoritt, men det er muligens fordi hun føles som en nordlending. Boka har representasjon av mennesker med ulike funksjonsnivå, kjønn og legninger, og det føles helt naturlig. Mangfoldet er en av Roanhorse sine styrker som forfatter, fordi det fremstilles ikke som et hinder eller et problem. Bruken av kulturelle artefakter i starten av hvert kapittel skaper et bilde av en stor og gammel verden og bidrar til det episke aspektet. Black Sun er første bok i triologien Between Earth and Sky, og neste bok kommer allerede om et par uker!

Jeg er hekta!

I alle bøkene sine bringer Roanhorse noe nytt og interessant til min tilværelse, og hun får meg virkelig interessert i precolumbiansk amerikansk kultur. Hun skriver selv at hun er inspirert av polynesisk seiling, språkene er inspirert av mayansk, og til tross for veldig mye fantasi så ønsker hun å vise frem urbefolkningers komplekse sivilisasjoner. Og jeg får ikke gjentatt nok mange ganger at jeg elsker alle karakterene hennes. De er tvilsomme, de er empatiske, de er sammensatte, og jeg blir glad i alle sammen. Jeg vil ikke gå i detalj for å unngå å avsløre for mye. Men jeg vil anbefale dere alle å lese Roanhorse sine bøker. Av hele mitt hjerte!


Mer?

Du lurer kanskje på om dette har blitt en Rebecca Roanhorse-blogg, men det har det altså ikke, jeg er bare så FORELSKA i forfatterskapet hennes. Du kan lese min opplevelse av flere av bøkene hennes HER. Neste uke blir det noe helt annet, det lover jeg!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

15 kommentarer

 1. Tack för smakbiten! Är nyfiken på att läsa något av författaren.

  • Du burde starte med Trail of Lightning, den er så utrolig kul! God søndag 🙂

 2. Tack för smakbiten. Din bok verkar bra. Ha en fortsatt trevlig dag.

  • Takk. Jeg likte den kjempegodt. Om to uker skal jeg snakke med andre som også har lest den, og det gleder jeg meg til. God søndag 🙂

 3. Fantasy på 450 sidor låter ju överkomligt. Fantasy är inte min favoritgenre och när det då blir tegelstenar blir det ändå svårare att ta mig an dem.

  • Ja denne er helt perfekt lengde. Den har mye spennende magi og skildringer av indre liv. Helt nydelig 🙂

 4. jag blir riktigt nyfiken. lägger den här författaren på minnet. tack för smakebiten!

  • Jeg er så begeistret for henne! Håper du får anledning til å lese noe en dag 🙂

 5. Är det renodlad fantasy? Kände inte till boken, men inte fått till det med fantasy . Tack för smakbiten.

  • Ja det er ren fantasy. Jeg begynte å lese fantasy bare for et par år siden, så jeg skjønner 🙂 God søndag!

 6. Blir sugen att pröva, de fantasyböcker jag läst är på engelska. Tyvärr finns inte författaren på mitt bibliotek. Tack för smakbit

 7. Tack för smakebiten, det är ingen bok jag känner igen.

  • Hun er ikke en veldig kjent forfatter, men jeg gjør det jeg kan for å spre ordet 🙂 God søndag!

 8. Jag ska åtminstone fundera på att läsa något av författaren, för jag gillar fantasy!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *