THE EVENING AND THE MORNING av Ken Follett

Kingsbridgeserien er en personlig favoritt

Historisk fiksjon ligger mitt hjerte nært, og jeg elsker Ken Follett sine bokserier. En venninne kjøpte de første bøkene i Kingsbridge-serien til meg i bursdagsgave og siden da har jeg vært hekta. Denne boka ventet jeg lengselsfullt på i et helt år. Jeg tenkte på å skrive om hele serien her på Lesekunst, men la oss starte helt enkelt. The Evening and the Morning er det nyeste bidraget til Folletts bokserie. Handlingen i serien finner sted i Kingsbridge i England og strekker seg over en periode på omtrent 500 år. Denne boka er kronologisk først i serien og er en forløper til boka The Pillars of the Earth som startet serien i 1989. De påfølgende bøkene World Without End og A Column of Fire kom ut i henholdsvis 2007 og 2017. Dette innlegget kommer ikke til å handle om litterær kvalitet, fordi det eneste jeg tenker på når jeg leser disse bøkene er en altoppslukende glede.


The Evening and the Morning – Ken Follett (2020)

Året er 997 og det er mørke tider i England. Landsbyer blir raidet av vikinger, kongen er for veik til å styre skikkelig, og folk er fattige og desperate. Fortellingen følger tre unge mennesker som strever for å overleve. Vi møter båtbyggeren Edgar, den normanniske adelskvinnen Ragna, og munken Aldred. Alle får livet snudd på hodet og må starte på nytt. Edgar må finne seg et nytt levebrød, Ragna forelsker seg og flytter til et fremmed land, og Aldred kjemper mot korrupsjon i munkeordenen. Livene deres krysser hverandre og på hver sin måte kjemper de mot den samme fienden. Konfliktene er farlige, og fienden er nådeløs og villig til å gjøre hva som helst for å beholde makten. Hverdagslivet er også full av farer for nytenkende og kreative sjeler som lager ringer i vannet. Så hva har denne uforutsigbare tilværelsen å by på for Edgar, Ragna og Aldred?


Objektiv-schmobjektiv!

Jeg elsker disse bøkene så mye at det er umulig for meg å være objektiv. Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig. Når jeg leser anmeldelser av boka så klarer jeg ikke å tenke på noe annet enn at jeg seilet igjennom over ni hundre sider på litt over en uke. Jeg planla hverdagen for at jeg skulle få tid til å lese. Og er ikke det verdens beste følelse? Historie er uendelig fascinerende, og Ken Follett levendegjør virkelig skjebnene til karakterene han skriver. Til tross for at de er plassert i en tid som på mange måter er fremmed fra den vi lever i nå, så blir jeg knyttet til dem. Jeg bryr meg om livene deres. Jeg er investert. Det historiske perspektivet blir bare et deilig bakteppe. Menneskene er det viktigste.

Ta turen til Kingsbridge!

Jeg vil gjerne anbefale Kingsbridge-serien til dere lesere som liker historisk fiksjon og som har tålmodighet til lange bøker. Den er en godbit til dere som liker kjærlighetshistorier og familiedrama. Boka er til for dere som liker å lese om driftige og nytenkende mennesker med stå-på-vilje. Er du som meg, som elsker å lese om politisk konflikt og er interessert i kirken som institusjon? Da er denne boka for deg. Jeg vil anbefale The Evening and the Morning til dere som liker å forsvinne inn i en annen virkelighet enn vår egen. Jeg vil anbefale den til alle som liker å lese bøker!


Mer historisk fiksjon, sa du?

Hvis du vil lese mer om historisk fiksjon så kan du gjerne klikke HER. Jeg har skrevet om The Vanishing Half, Hamnet, At Swim Two Boys og Jomsviking, blant annet. Ingen forkunnskaper er nødvendig. Kom som du er. Du er hjertelig velkommen! God søndag 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

  1. Måste läsa vidare i serien. Gillar ju Follett.

  2. Jag gillar historiska romaner, men, jag är inte insatt i politik eller religion. Tycker mer om att läsa hur vanligt folk har levt förr i tiden. Kollade o såg att jag läst en bok av Follett och det var 1996! Förmodligen var det inte helt rätt för mig. Tack för smakbit

    • Jeg elsker den typen kontekst, men skjønner at det ikke er for alle. Hundreårstriologien av Follett er kanskje mer for deg 🙂 God søndag!

  3. jag tror att jag skulle gilla den här serien. tror att någon av hans böcker gått som serie i TV. tack för smakebiten!

    • Ja det tror jeg også! En med Eddie Redmayne. Men jeg har ikke sett det enda. God søndag 🙂

  4. Jag har läst och gillat de två första böckerna som kom ut. Jag borde säkert fortsätta med serien.

  5. Maken gillar verkligen den här serien. Själv har jag bara läst Svärdet och spiran än så länge. Och sett TV_serien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *