Kraftfulle THE MERCIES av Kiran Millwood Hargrave

En heksejakt i nordnorsk drakt.

The Mercies var en spennende bok som jeg slukte usedvanlig fort. Det er historisk fiksjon, som jeg elsker, alle hovedpersonene er kvinner, og handlingen finner sted i Finnmark i en kultur som ligger nært den jeg selv kommer fra. Det er en roman som utforsker det personlige og relasjonelle uten å bli altfor innadvendt og inderlig. Samfunnet tar stor plass i handlingen, men alt handler samtidig om de to unge kvinnene Maren og Ursula. Det eksisterer historiske forelegg for denne tragedien, men romanen handler mer om hva som driver mennesker mot splittelse og hat. Inkluderingen av samisk tradisjon og nordnorsk historie var helt unikt for meg og jeg (som ikke er samisk) likte representasjonen. Og jeg liker den ærlige fremstillingen av hvordan samisk kultur blir behandlet i Norge.

I remember once when runes gave you comfort, when sailors came to my father to cast bones and tell them of their time to come. They are a language, Maren. Just because you do not speak it doesn’t make it devilry.

THE MERCIES, Kiran Millwood Hargrave

The Mercies – Kiran Millwood Hargrave (2020)

I fortellingen møter vi Maren og Ursula, to unge kvinner fra vidt forskjellige kår. Julaften 1617 blir Maren vitne til at alle de voksne mennene i fiskelandsbyen hennes blir tatt av en nærmest overnaturlig storm. Kvinnene i Vardø må finne ut av hvordan de skal overleve uten mennene sine. Den handlekraftige enken Kristen tar ledelsen, og sammen med Maren og de andre greier hun å stable det lille isolerte samfunnet på beina igjen. Men snart blir det usendt kristelige menn for å ta kontroll over kvinnesamfunnet. Ursula har levd hele livet i det borgerlige Bergen, men reiser med ektemannen Kommisjonær Absalom Cornet til Vardøhus. Der møter hun Maren og de to kvinnene etablerer et nært vennskap. Ursula oppdager etter hvert at mannen hennes er overbevist om at det er en rotfestet ondskap i Vardø som han må utdrive. Koste hva det koste vil.


Many of them seem past caring what is true or not, only desperate for some reason, some order to the rearrangement of their lives, even if it is brought about by a lie.

THE MERCIES, Kiran Millwood Hargrave

Nåde og tilgivelse

Tittelen The Mercies refererer til Guds nåde, som vi kan lese om i Bibelen. Det handler, slik jeg forstår det, om Guds tilgivelse og menneskenes hengivenhet, og at slik Gud tilgir mennesket skal også menneskene tilgi hverandre. Det handler altså om etikk, noe som skaper en spennende dobbelthet i en fortelling som preges av alt annet enn evnen til tilgivelse. Tematiseringen av fremmedgjøringens kraft på et samfunn slutter aldri å være relevant. Vi har sett mange lignende holdninger med oss-mot-dem, moralisering og konspirasjonstenkning, under pandemien. Vi kaller det ikke lenger djeveldyrkelse eller heksekrefter, men det er nærliggende for folk å lete etter noen å hate når de er redde. Endringen i moren til Maren igjennom boka er vond, og et særdeles eksplisitt eksempel. Men det finnes mange lyspunkter i historien. Og de lyspunktene finnes i menneskene vi møter.

En øy ved verdens ende som vekker engasjement

Uten å avsløre for mye så kan jeg si at slutten på The Mercies var sterk og virkningsfull. Jeg skulle nesten ønske at boka var lengre, men samtidig så var slutten akkurat som den måtte være. Slutten var virkelig gripende, forståelig nok. Ikke sant? I dag virker det jo helt absurd at kvinner en gang i tiden ble beskyldt for å være hekser. Samtidig som at alt dette er ubehagelig å tenke på så var ikke boka ubehagelig å lese. Det var spennende på et vis. Jeg følte mye omsorg og glede for Maren og Ursula. Karakterene var veldig engasjerende, samfunnet på øya var interessant, og jeg vil vite mer og mer og mer.


JA til historisk fiksjon

Hvis det er noen spesielt interesserte her så finnes det en bar i Oslo hvor alle drinkene er oppkalt etter norske kvinner som ble brent under heksejaktene. Barkartet har beskrivelser av historiene til disse kvinnene, og det gir meg frysninger bare å tenke på det. Hvis dere bare vil lese mer historisk fiksjon, så kan jeg anbefale KEN FOLLETT sine bøker, JOMSVIKINGSERIEN, og THE UNDERGROUND RAILROAD, som også er en tv-serie som jeg ikke har sett enda. God lesning 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

6 kommentarer

  1. Oh, den här läste jag nyligen, gillade den mycket!

  2. Den vill jag läsa. Tack för smakbiten!

  3. det låter som en mycket intressant bok som jag dock inte alls kände till. tack för smakebiten!

    • Jeg kjøpte den egentlig fordi omslaget var så fint og fordi handlingen finner sted der hvor farfaren min kommer fra. Så det var en stor bonus at den var så nydelig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *