Fenomenet THE MIDNIGHT LIBRARY av Matt Haig

Sommerfugleffekten

Premisset for The Midnight Library er et spennende tankeeksperiment basert på kaosteori og sommerfugleffekten, hvor små endringer kan forplante seg og få store innvirkninger senere. Jeg synes premisset er interessant, og jeg er svak for gode tankeeksperimenter. Boka starter bra, men så mistet jeg interessen. Målet mitt med Lesekunst er å formidle leseglede og bokanbefalinger, så jeg er alltid usikker på hva jeg bør skrive når en bok er helt middels. Fordi denne har mye hype på nett så tenker jeg at min mening kanskje er verdifull som en nyansering. Jeg valgte å lese boka fordi den vant en kåring på nettstedet goodreads.com – en felle jeg har gått i før. Omtrent midtveis så mistet jeg sympatien for hovedkarakteren og følte at handlingen flatet ut og ble for repetitiv. The Midnight Library ville fungert bedre for meg som novelle.

We don’t have to do everything in order to be everything, because we are already infinite. While we are alive we always contain a future of multifarious possibility.

MATT HAIG, The Midnight Library

The Midnight Library – Matt Haig (2020)

Nora Seed tar sitt eget liv og havner i the midnight library. Bibliotekaren på midnattsbiblioteket er en av hennes tidligere lærere som informerer Nora om at hun befinner seg på et ubestemmelig sted mellom livet og døden. Der får Nora innsikt i sin book of regrets hvor hun kan lese om alt hun angrer på i livet. Deretter får hun muligheten til å leve alle liv som kunne ha vært, hvis hun hadde tatt andre valg. Hvis hun fortsatte med svømmingen, hvis hun ikke reiste på utveksling, hvis hun flørtet med naboen. Alle mulige liv eksisterer samtidig og Nora får sjansen til å bli værende i et annet liv hvis hun finner et hvor hun føler absolutt lykke. Fortellingen tar oss med på en reise gjennom mange av disse mulige livene hvor Nora utforsker hvem hun egentlig er og hva som er med på å definere henne som menneske.


Mer sci fi, mindre selvhjelp

Som sagt så elsker jeg tankeeksperimentet og hvordan de ulike variablene i Noras liv påvirker hvordan hun ser seg selv og relasjonene hun har til menneskene rundt seg. Science fiction-elementet med de uendelige dimensjonene og bruken av kaosteori er spennende. Og starten var lovende. Men kanskje den er rettet mot et yngre publikum eller kanskje jeg hadde feile forventninger til boka. Kanskje den snakker bedre til mennesker som har selvmordstanker eller andre psykiske plager som jeg ikke har erfaring med. Jeg vet ikke. Etter hvert syntes jeg i alle fall at boka ble overtydelig og litt vel forklarende. Forfatteren ville litt for mye. Heldigvis så er det allerede en kort roman så man har ingenting å tape på å lese den.

Kanskje man kan gjøre et lignende tankeeksperiment med sitt eget liv. Jeg har i alle fall ikke vondt at å sette enda mer pris på alt det gode jeg har og å kjenne på takknemlighet for at jeg lever. Haig siterer Henry David Thoreau og oppsummerer perfekt:

It’s not what you look at that matters, it’s what you see.

HENRY DAVID THOREAU

Kjerringa mot strømmen?

Enda en bok fra i fjor som jeg ikke elsket var The Vanishing Half som du kan lese om HER, og det er alltid en rar følelse ikke å like noe som alle andre elsker. Har dere opplevd noe lignende skriv det gjerne i kommentarfeltet 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

22 kommentarer

 1. Aj då, jag som har varit så sugen på att lyssna på The Midnight Library. Känner igen det där med att inte gilla det andra älskar. Alla är helt till sig över De sju systrarna, jag tyckte att den var förfärlig.

  • Den er kort så det går jo an å prøve litt 🙂 Men jeg syntes det ble litt banalt. Dessverre.

 2. Den här står faktiskt oläst i hyllan. Jag har läst Människorna av honom. Tyckte mycket om den i början av boken, men tappade sen fart. Så jag har dragit på att läsa den här. Har också sett utmärkelsen på Goodreads.

 3. jag tror att jag fick en klar blick över vad boken handlar om och jag tror inte att den är något för mig. jag läser lite mera Thoreau i stället

 4. Kände lite som du efter jag skumläste den här. var intressant att läsa men nja blev inte så förtjust, var ju mycket hype kring den, det kan nog ha påverkat mig….Tack för smakbiten.

  • Veldig mange gjør det 🙂 den var jo mest populær på goodreads i fjor. Så den treffer nok mange.

 5. Tack för smakbiten! Jag tycker alla slags åsikter om en bok är bra att läsa!

 6. Jag har läst Historieläraren av författaren. Jag har inte känt något direkt sug att läsa flera böcker han skrivit. Tack för smakbit, visst är det lätt att gå i en fälla då “alla” berömmer en bok…

  • Jeg trodde at forrige gang jeg gjorde det kom til å bli den siste. Jeg kommer sikkert til å gjøre det mange flere ganger også.

 7. Jag har läst The Humans och The Radleys av författaren- Älskde båda.
  Tack för smakbiten!

 8. Är verkligen nyfiken på den boken. Tack för smakbiten.

 9. Det er ofte jeg ikke liker bøker som andre elsker. Vant til det nå. Me det ligger så mye i det å like/ikke like en bok. Alle leser ulikt.
  Som deg likte jeg premisset for denne boken, men den ble noe repeterende. Koste meg med boka, men om det er en god bok …? Ble inspirert til å lese fire andre bøker av Haig da 🙂
  Ærlige omtaler er bedre enn falskt positive 🙂

  • Wow, fire andre bøker er jo imponerende. Da må den ha truffet på noe som du likte. Ærlighet er viktig. Men av og til tenker jeg at hvis man ikke har noe pent å si så trenger man ikke si noe som helst 🙂

   • Du var nyansert i din omtale. Du skrev både om hva du likte og ikke likte. Det var ikke ren slakt.
    Jeg liker det. Og for oss som leser bloggen din hver uke blir vi bedre kjent med deg.
    Liker omtalene dine 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *