Nydelige THE PAPER PALACE av Miranda Cowley Heller

Huset the paper palace

Jeg elsker beskrivelsene av hvordan steder fra barndommen får betydning for resten av livet. Noen steder har sin helt spesielle magi. Det gjelder også huset the paper palace sin rolle i Eleanor sitt liv, og forfatteren beskriver magien på en ordrik men likevel enkel måte. Fortellinger hvor steder blir som en egen karakter i fortellingen med klare trekk og påvirkning på historien, er noe jeg liker godt. Ofte har de fortellingene et sterkt preg av barndomsnostalgi, noe jeg også liker. I The Paper Palace tar Eleanor oss med på en reise igjennom et helt liv, med huset the paper palace som omdreiningspunkt. Og vi får se at selv de mest idylliske steder skjuler mye bak fasaden.

I wonder if he would love me if he could see inside my head, the pettiness, the dirty linen of my thoughts, the terrible things that I have done.

THE PAPER PALACE, Miranda Cowley Helner

The Paper Palace – Miranda Cowley Heller (2021)

Eleanor er en kvinne i sin beste alder, en tilfreds trebarnsmor, som står overfor et stort dilemma. Skal hun velge ekteskapet med sin høyt elskede Peter, eller den stormende forelskelsen hun føler for barndomsvennen Jonas? En sommer tilbrakt med familie og venner i huset på Martha’s Vineyard, kjent som the paper palace, fører med seg et omveltende døgn. Eleanor har sex med sin beste venn. Hun står ved et veiskille, noe som får henne til å tenke tilbake på livet sitt og valgene hun har tatt igjennom sitt femti år lange liv. Samtidig må hun manøvrere seg mellom to fantastiske menn som hun elsker. Leseren blir med på tilbakeblikk som starter i Eleanors barndom. Vi møter moren, faren og søsteren, vi blir kjent med Jonas og Peter, og vi står med Eleanor i hennes indre konflikt. Hva velger hun?


Papirpalass og minnepalass

Oppbygningen av fortellingen var noe jeg likte veldig godt, fordi det fløt så sømløst. Og i likhet med minner var historien fragmentert og farget av Eleanors perspektiv og livserfaringer. Noen ganger føles tilbakeblikk veldig konstruerte fordi de er skrevet for å belyse noe spesifikt i nåtiden, men sånn føltes ikke The Paper Palace. Alt føltes organisk og viktig, uten at det var overtydelig hvorfor det var viktig. Jeg opplevde historien som veldig helhetlig og den vekket mye mer følelser enn tankevirksomhet. Først trodde jeg at det skulle være en kjærlighetshistorie. Men nå tenker jeg at hvis det er en kjærlighetshistorie, så handler det om kjærligheten Eleanor har for seg selv.

Kjærlighet er mer enn forelskelse

Karakterene i The Paper Palace er veldig gode, til og med de man ikke liker. Eleanors foreldre er hva man kan kalle kompliserte. Det preger henne og storesøsteren Anna på veldig ulike måter. Og selv om at moren fremstilles som nesten uspiselig, så elsker jeg henne. Kjemien hun har med datterens ektemann Peter er fabelaktig. Vi trenger ufullkomne mennesker. Og dem er det mange av i denne romanen. Vi møter Jonas da han er 12 år og får beskjed om at han er altfor ung for 14 år gamle Eleanor. Og der starter et livslangt vennskap som er både vakkert og vondt. Hvor sunt det er, vet jeg derimot ikke.

I begynnelsen tenkte jeg at det ikke var meningen at jeg skulle like engelske Peter. Jeg tenkte at boken skulle bruke fire hundre sider på å vise meg hvorfor Eleanor måtte velge Jonas. Men jeg tok altså skammelig feil. Jeg kan ikke snakke for andre lesere der ute, men jeg elsket forholdet deres. Jeg elsket alt med ham som Eleanor irriterer seg over, at de tuller med hverandre, og at de deler på alt i livet. Derfor er det så vondt å leve seg inn i lidenskapen Eleanor føler for Jonas. The Paper Palace drives av Eleanors dilemma, men jeg leste det ikke som en kjærlighetshistorie. Jeg så kjærligheten knyttet til stedet the paper palace, jeg så Eleanors kjærlighet til sin familie og sine barn, og jeg så hvor komplisert livet kan bli når man er nødt til å velge seg selv over andre.

Sommerfavoritt

book cover

Denne boka likte jeg kjempegodt og den var perfekt å ha med seg til Nord-Norge på sommerferie. Der er alle mine magiske steder og barndomsminner. Så det var en helt spesiell opplevelse å lese boka der. Men jeg er sikker på at den kan nytes like godt i alle omstendigheter. Det er en godt fortalt og godt skrevet historie med sterke karakterer og en drivende handling. Romanen er Cowley Hellers debutroman og det blir spennende å se hva mer hun har å by på.


Høstbøker

Nå som høsten er på vei så blir det enda bedre forhold for lesning synes jeg. Da er det innafor å sitte hjemme med en bok. Da kan det kanskje passe å lese intellektuelle The Secret History, eller kanskje litt spennende fantasy i Jernulven. Eller kanskje litt vikingdramatikk i Jomsviking eller Vinland? Det er altfor mye å velge mellom! Jeg leser Hvitekrist av Tore Skeie. Hva leser dere?


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

9 kommentarer

  1. Ny bok och författare för mig. Tack för smakbiten!

    • Det er forfatterens debutroman og jeg tror ikke hun er så kjent. God søndag 🙂

  2. den boken skulle jag vilja läsa. gillar omslaget också. tack för smakebiten!

  3. Tack för smakbiten. Kände inte till boken eller författaren tidigare.

    • Jeg er spent på å se om hun gir ut flere bøker fordi jeg likte denne kjempegodt. God søndag 🙂

  4. Känner igen författarens namn men har inte läst något av henne. Tack för tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *