Psykologisk i THE SILENT PATIENT av Alex Michaelides

Thriller night!

Jeg har nettopp fullført den psykologiske thrilleren The Silent Patient av Alex Michaelides og bobler over av tanker og grublerier. Boka er en bestselger som er smart og full av driv, og som overrasket meg på mange måter. Dette er ikke en bok jeg ville plukket opp på egenhånd, men den er første bok ut i høstens bokklubb. Jeg likte den helt greit fra starten, men den møtte ikke mine forventninger til hva en thriller skal være. Etter hvert som jeg kom inn i historien innså jeg at dette er en roman som er smart nok til å være akkurat hva den vil. Boka fikk en egen unik identitet og jeg ble veldig investert i fortellingen og karakterene. Den bruker en gresk tragedie som bakteppe, noe jeg setter stor pris på. Likevel syntes jeg at det tok akkurat litt for lang tid før det ble spennende. Kapitlene er korte og fremstår som små scener og skaper fremdrift som gjør boka både lettlest og skarp. Ingenting er tilfeldig. Som sagt, det er en smart bok.

As you will see, it’s an incredible story – of that there is no doubt. Whether you believe it or not is up to you.

Alex Michaelides

The Silent Patient – Alex Michaelides (2019)

«Alicia Berenson was thirty-three years old when she killed her husband,» sier fortelleren i starten av første kapittel. Fortelleren er psykologen Theo Faber. Han bærer på et brennende ønske om å hjelpe Alicia som bor på en psykiatrisk institusjon og ikke har ytret et ord på sju år. Ikke et ord om drapet, om hun er skyldig, eller motivet bak handlingen. Ingenting. Fortellingen består av to handlingstråder, tilhørende Alicia og Theo. Vi har Alicia sine dagbøker som starter noen uker før drapet, og vi har Theos gjenfortelling av hvordan han går frem for å få Alicia i tale sju år senere. For å hjelpe Alicia snakker han med menneskene i hennes liv og samarbeider med kollegaene på institusjonen. Vi blir også involvert i hans privatliv og får avdekke noe av drivkraften bak ønsket om å hjelpe Alicia. Theo fremstår like mye detektiv som psykolog og Alicia fremstår like mye offer som morder. Men kan Theo hjelpe Alicia med å finne sin stemme?


The Sound of Silence – Smart spenning

Boka preges av tro, tvil og en generell mangel på tillit. Det er alt som ikke sies som skaper spenning. Som leser er det vanskelig å stole på noen av karakterene, inkludert Alicia og Theo. Særlig når Theo lover at han ikke skal påvirke gjenfortellingen av hendelsesforløpet. At han skal la hendelsene snakke for seg selv, fri for farge og løgner. Kommunikasjon fremstår som et viktig ledemotiv. Både på grunn av selve utformingen av teksten og hvordan den formidles til oss som lesere, men også det at vi får en gjenfortelling av samtaleterapi. Den ene parten i terapisituasjonen er veldig verbal mens den andre kommuniserer via kroppsspråk. Alt dette tolkes og formidles gjennom Theo, som har uklare intensjoner annet enn at han ønsker å hjelpe. Denne typen kommunikasjon kan vi se mellom flere av karakterene, blant annet mellom Theo og kona Kathy. Poengteringen av non-verbal kommunikasjon er noe jeg setter pris på og som gledet meg gjennom lesingen.

Jeg er veldig glad i en upålitelig forteller som tvinger meg til å tenke selv. Jeg er glad i en tekst som snakker til meg gjennom selve utformingen i tillegg til innholdet. Jeg elsker hvor mye denne boka fikk meg til å gruble og tolke uten at det ble innviklet eller komplisert. Perfekt høstlesning, perfekt for oss som ikke leser så mange thrillere, perfekt for alle som liker smarte bøker med spenning og driv!


Flere smarte bøker, kanskje?

Hvis du også liker bøker hvor utformingen er like viktig som innholdet, så kan mine innlegg om This Is How You Lose the Time War eller Normal People være interessante. Hvis du bare vil nerde så elsket-elsket-elsket jeg dokumentaren East West Street. Eller du kan legge igjen en kommentar med spenningsromaner eller thrillere som du kan anbefale!

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

17 kommentarer

 1. Jag läste den här i somras, och hade nog för höga förväntningar, för jag blev besviken. Men jag har förstått att många tycker den är riktigt bra.

  • Den var helt annerledes enn jeg trodde, men jeg likte den. Kjedelig å bli skuffet. Men den er heldigvis ikke så lang 🙂

 2. Det är en kul sak med bokklubbar – att man läser böcker man kanske inte annars skulle ha läst.

  • Ja veldig! Jeg har opplevd mye nytt og spennende siden vi startet bokklubben tidligere i år 🙂

 3. Den här boken lockar mig. Den finns på svenska på biblioteket så jag kanske passar på. Läser inte mycket spänning men denna fångade intresset. Tack för smak, trevlig söndag

  • Jeg leser ikke så mye spenning heller, men denne var litt sånn low key spenning. Perfekt for meg 🙂 God søndag!

 4. tyckte om denna, intressant slut.

  • Jeg var fornøyd med slutten 🙂 Alltid spennende å se hvordan denne typen bøker slutter!

 5. Den här har jag läst, den var spännande, intressant slut. Tack för smakbiten!

 6. Jag tyckte tyvärr inte alls om boken när jag läste den för en massa år sedan. Tack för smakbiten.

 7. har hört talas om boken men inte läst den. den verkar överraska. tack för smakebiten!

 8. Tack för smakbiten, jag blir nyfiken på boken.

 9. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *