Legendariske THE SONG OF ACHILLES av Madeline Miller

Any moment might be our last. Everything is more beautiful because we’re doomed. You will never be lovelier than you are now. We will never be here again.

Homer, Iliaden

Det var en ren tilfeldighet at jeg kom over bøkene til prisvinnende Madeline Miller, på en flyplass av alle steder. Da jeg fikk øye på The Song of Achilles noen uker senere var det vanskelig å la den ligge. Og så snart jeg begynte å lese skjønte jeg at dette var noe helt spesielt. Miller har tatt en gammel sang fra den greske muntlige fortellertradisjonen og gitt den nytt liv slik at vi kan synge den om igjen. Hun har også gitt oss et nytt perspektiv på en gammel heltelegende, og viser oss at det alltid er en dobbelthet ved det å være omsvøpt i status og forventninger. For meg stod temaet om skjebnen og om å velge sitt eget liv sterkest i denne intense kjærlighetshistorien. Nettopp fordi vi vet hvordan det ender for Akilles, så føltes hvert øyeblikk og selv de små tingene intenst viktige.  

The Song of Achilles – Madeline Miller (2011)

I The Song of Achilles er det eksilprinsen Patroklus som har fortellerstemmen. Det er han som synger sangen om Akilles. I denne gjendiktningen er det utvilsomt en kjærlighetssang, og vi følger dem fra de er gutter til de blir menn. Patroklus kommer til kong Peleus’ hoff og møter prins og halvgud Akilles. Akilles besitter en overmenneskelig skjønnhet, fart, styrke og presisjon. Da Helena av Sparta kidnappes og fraktes til Troja blir de to unge mennene dratt inn i en krig som tvinger dem til å se seg selv og sin relasjon i en større kontekst. Det hele blir enda mer komplisert når profetien om Akilles’ skjebne blir kjent. Akilles tvinges til å ta noen valg som kommer til å påvirke både hans liv, hans ære og hans ettermæle. Og de kommer til å påvirke den personen som står ham aller nærmest.

En grinefin romanse

Patroklus reiser i krigen sammen med Achilles og tar den moderne termen «ride-or-die» til et helt nytt nivå. Det er en historie om vennskap, kjærlighet, oppvekst, politikk og krig. Men hele tiden med den nære relasjonen mellom Patroklus og Akilles som utgangspunkt. Historien om Akilles ble først fortalt av Homer, for omtrent 2750 år siden, og Akilles er en av de store heltene i Troja-krigen. Så om denne boken tilhører undersjangeren fantasy eller historisk fiksjon er litt vanskelig å si. Om jeg vet noe mer om hvem Akilles var, er også usikkert. Allikevel føler jeg at jeg kjenner ham litt bedre. Det jeg vet er at dette var en helt fantastisk leseropplevelse som kommer til å sitte i lang tid fremover. Blir ikke mer episk eller legendarisk enn det. LES LES LES!

I could recognize him by touch alone, by smell; I would know him blind, by the way his breaths came and his feet struck the earth. I would know him in death, at the end of the world.

Madeline Miller

Liker du fantasy og litt romantikk?

Da vil jeg anbefale å sjekke ut ACOTAR-serien til Sarah Maas, eller den absolutt glimrende Jernulven til Siri Pettersen. Eller kanskje Black Sun av Rebecca Roanhorse. Enjoy!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

15 kommentarer

 1. Verkar som en storslagen historia. Tack för smakbiten!

 2. Fint omslag! Boken är ny för mig, men låter intressant. Tack för smakbiten!

  • Den er nydelig utenpå og inni. Noe av det fineste jeg har lest!

 3. Jag brukar ha lite svårt för de gamla antika sagorna. Tack för smakbit!

  • Ja det skjønner jeg godt 🙂 Dette er en veldig moderne og frisk versjon fortalt fra et dypt personlig perspektiv. Det var noe helt annet enn å lese Iliaden og Odysseen. Takk for at du leser!

 4. Madeleine Miller verkar vara specialintresserad av antiken. tack för smakebiten!

  • Ja hun er en Ivy League-utdannet ekspert på temaet. Spesialisert på å formidle klassiske fortellinger til et moderne publikum. Midt i blinken for meg 🙂

 5. Det där är en bok som jag tänkt läsa framöver. Tack för smakbiten.

 6. (Legger deg til på norskebokbloggere.blogspot.com, håper det er greit)

  Hvis du likte Achilles, er det bare å glede deg til oppfølgeren, eller ihvertfall neste Miller. Circe.
  En av de beste bøkene jeg leste ifjor.

  • Ja gjør det 🙂 Jeg har lest den også. Likte faktisk Circe enda litt bedre, men jeg ble ikke like beveget av den. Jeg er svak for kjærlighetshistorier.

 7. Tack för smakbiten! Jah gar fortgarande inte läst något av författaren, men jag vill.

  • Hun har foreløpig kun skrevet to bøker, og begge er kjempebra😁 Takk for at du leser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *