Absolutt perfeksjon i THE UNDERGROUND RAILROAD av Colson Whitehead

«What a world it is, Cora thought, that makes a living prison into your only haven. Was she out of bondage or in its web: how to describe the status of a runaway? Freedom was a thing that shifted as you looked at it, the way a forest is dense with trees up close, but from the outside, from the empty meadow, you see its true limits. Being free had nothing to do with chains or how much space you had.»

Colson Whitehead

Denne boken er 366 sider med absolutt PERFEKSJON. Det er oppsummeringen av min opplevelse med The Underground Railroad av Colson Whitehead. Det var vondt å lese, det var fælt å fordøye, og samtidig helt fantastisk. Historien om Cora, en slave på rømmen, er brutal uten å fetisjere vold og det som vi nå anser som forbrytelser mot menneskeheten. Den viser frem en tid vi skulle ønske vi hadde lagt bak oss, men som går som et ekko igjennom amerikansk historie. Nå løftes den betimelig også frem i lyset av Black Lives Matters-bevegelsen. Alle de verste tingene som kan skje med et menneske gjennom et liv, det skjer med Cora. Men fortelleren løfter ikke opp samtidens moraliserende pekefinger. Det er ikke nødvendig, fordi det er så veldig åpenbart at noe (les: absolutt alt) er riv ruskende galt. Denne boken har fått meg til å tenke og til å føle, og det er en kombinasjon som jeg ikke opplever så veldig ofte.


The Underground Railroad – Colson Whitehead (2016)

Cora er en ung slave på en plantasje i Georgia. Moren hennes rømte da hun var barn og hun er utstøtt i slavesamfunnet hvor hun lever. En dag kommer en ny slave til plantasjen og han vil ha med seg Cora på rømmen. Moren hennes kom seg ut, så han er overbevist om at Cora vil bringe ham lykke. De når frem til et underjordisk nettverk som arbeider for å frakte rømte slaver til de friere nordstatene. Men det er ikke uten risiko, farer og komplikasjoner. Den nådeløse slavefangeren som lot hennes mor glippe er på sporet og fullstendig besatt av tanken på å fange Cora. På sin reise får Cora oppleve at det finnes flere former for fangenskap og systematisk utnyttelse. Men Cora er ressurssterk og har ingenting å tape.


What a world it is – indeed!

Boken er en reise igjennom et landskap befolket av overbevisninger og ideer, mennesker og deres skjebner, vitenskap og historie. Det er grusomhet satt i system, både som økonomi og som teater for å kontrollere en voksende befolkning. Reisen tar små avstikkere innimellom og gir oss et mer helhetlig bilde av en kompleks virkelighet. Dette gjør leseopplevelsen utrolig intens. Problemstillingene som tas opp er dessverre fremdeles høyst relevante og vi trenger å kjenne historien for å få grep om hvor vi er som samfunn i dag. Dette er amerikansk historie, men det er mer enn nok av underkommunisert og skjult undertrykkelse i vår skandinaviske historie til at det er verdt å ta seg en titt i speilet. Ved å lese denne boken så får du ikke bare en gripende leseopplevelse, men du bidrar også til å løfte frem stemmer som trenger å bli hørt. Igjen, perfeksjon. Anbefales!

Truth was a changing display in a shop window, manipulated by hands when you weren’t looking, alluring and ever out of reach.

Colson Whitehead

Lysten på mer?

Du kan finne flere smakebiter av andre bloggere hos Astrid Terese HER. Liker du historisk fiksjon så har jeg også skrevet ned noen tanker om The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue og The Song of Achilles HER.

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

16 kommentarer

 1. Jeg har ikke lest denne boken men jeg har den på leselisten. Jeg er ikke flink til å lese om slaver og slavetiden, men dette kunne nok vært et godt sted å begynne.
  Ha en riktig fin søndag!

  • Den er ukomplisert uten å være enkel, og brutal uten å være ekkel. Så jeg vil absolutt anbefale denne. En av de beste bøkene jeg har lest på lenge. God søndag 🙂

 2. Den här står på min sommarläsnings lista. Hoppas att det kan bli av att läsa eller lyssna på den snart. Tyckte mycket om Nickelpojkarna av författaren- en av de bästa böcker jag läst, otroligt stark. Det verkar vara likadant med den här. Tack för påminnelsen och smakbiten!

  • Ja, virkelig! Jeg skal absolutt lese flere av bøkene hans. Håper du får muligheten til å lese denne snart. God søndag 🙂

 3. Åh, det lät ju riktigt bra. Jag har den här stående oläst i bokhyllan!

 4. Bara läst Nickelpojkarna av författaren, men denna skulle jag också vilja läsa. Tack för smakebiten!

  • Den boka står høyt på leselista etter The Underground Railroad. Jeg ble utrolig imponert! God søndag 🙂

 5. Mycket läsvärd bok, hoppas du också gillar den. Trevlig söndag

 6. Den finns i bokhyllan.

 7. Tack för smakbiten! har läst och tyckt om den. Ska läsa The Nickel Boys som jag har hemma från biblioteket.

 8. har läst många fina ord om den här romanen. tack för smakebiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *