Identitet og tilhørighet i THE VANISHING HALF av BRIT BENNETT

People thought that being one of a kind made you special. No, it just made you lonely. What was special was belonging with someone else.

Brit Bennett

Historisk fiksjon med mål og mening

The Vanishing Half er en fin fortelling om hvordan identitet og tilhørighet henger sammen. Vi hører til både sammen med andre mennesker og i større samfunn, på godt og vondt. Vi skaper vår identitet i relasjoner sammen med andre over tid. Og gjennom gruppene vi identifiserer oss med internaliserer vi en rekke holdninger og verdier, noe vi ser tydelig hos karakterene i denne romanen. Tilhørighet til en gruppe kan gi deg en rekke fordeler og ulemper. Og fortellingens tvillingsøstre som lever radikalt forskjellige liv er perfekte eksempler på dette. Desiree lever som en svart kvinne i en småby i Louisiana og Stella passerer som en hvit kvinne i storbyen i California. Romanen er en veldig korrekt fortelling om rasisme, klasseforskjeller, ulike familiekonstellasjoner, og hvordan alt dette former et menneske.


The Vanishing Half – Brit Bennett (2020)

Historien starter i Louisiana på 1960-tallet med tvillingsøstrene Desiree og Stella Vignes. De bor på landsbygda hvor de fleste er svarte eller fargede, og det eksisterer et hierarki basert på hudtone. Jo lysere jo bedre. Og Desiree og Stella er lyse. Søstrene reiser etter hvert fra bygda og plutselig en dag har Stella dratt og er borte. Når vi møter dem igjen senere har Desiree reist tilbake til landsbygda med sin datter Jude, som er ekstremt mørk i huden. Mens Stella passerer som hvit i et hvitt nabolag på den andre siden av landet sammen med mannen og datteren Kennedy. Spenningen starter for alvor når Jude flytter til vestkysten og finner Stella og Kennedy. Hvordan vil deres opplevelse av seg selv bli påvirket av å møtes og konfronteres med valgene de har tatt?


Når det som er godt ikke nødvendigvis er det man liker…

Hva gjør man da? Jeg kjedet meg litt. Dessverre. Men jeg forstår hvorfor andre elsker denne boka. Den er befolket av sterke kvinner, det skjer masse, og språket speiler både karakterene og handlingen på en god måte. Språk skaper også identitet. Og tilhørighet er et viktig og svært aktuelt tema. Det er rett og slett mye fint her. Tematikk som identitet, familie og tilhørighet, samt møter med samfunn, grupper og mennesker som vi ellers ikke møter så ofte. Men for meg så er representasjon og karakterer fra minoriteter og marginaliserte grupper ikke nok til å gjøre boka spennende eller gripende. Det beste med denne boka, for meg, var da det flyttet en svart familie inn i Stellas hvite nabolag og hun er redd for å bli avslørt. Hun slites mellom ønsket om å kjenne på slektskapet hun føler til kvinnen i den andre familien og frykten for å bli utstøtt fra samfunnet hun har valgt å leve i. Boka kunne gjerne kun handlet om det. Gi meg mer av den indre konflikten til Stella. Gi meg mer av det!

Bok-trender er bullshit. Lesson learned.

Det aller viktigste jeg fikk ut av å lese denne boka er at jeg ikke skal la meg påvirke så mye av hva som «trender» og er populært på goodreads og instagram, fordi bøker er så personlig. Det gjelder ikke bare preferanser rundt sjanger og plott, men også hva slags karakterer vi relaterer til og språk som beveger oss. Jeg vil lese noe som beveger meg like mye som Tre Kamerater gjorde! Så mitt lesemål for 2021 er å lese et par av de uleste bøkene i bokhylla hjemme, låne mer på biblioteket, og å ikke la meg lure av fine bokomslag. Jeg må stole mer på meg selv. Jeg sier som John Cleese i en god gammel Monty Python-sketsj: I don’t know much about art, but I know what I like!


Hva liker dere?

Godt nyttår alle sammen! Jeg aner ikke hva jeg skal lese i år, så boktips tar jeg gjerne imot. Jeg er et blankt ark. Hit me with your best shot <3

Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

16 kommentarer

  1. Jag tyckte mycket om hennes debut och vill läsa den här. Såklart är det lätt att bli influerad av andra människors åsikter och särskilt som vissa böcker exponeras väldigt mycket. Ibland kan jag bli lite tvärtom och inte vilja läsa böcker som är för hypade.

    • Jeg brukte å være sånn tvärtom før. Tror jeg må tilbake til det igjen. Få anbefalinger fra mennesker som kjenner meg og vet hva jeg liker å lese. Det er det beste synes jeg 🙂

  2. Den här boken läste jag om på någon annan blogg och tyckte den verkade intressant. Jag påverkas nog en del av andra, men med tiden vet jag vilka som har liknande smak som jag och de “lyssnar” jag på mer. Boken idag på bloggen såg jag en annan bloggare tycka om, och vi brukar ha samma smak. Och det hade vi!

    • Det er gøy! Jeg må nok være litt mer selektiv på hva og hvem jeg lar meg påvirke av. Håper jeg liker neste bok litt bedre 🙂

  3. Den lät i alla fall väldigt intressant, tyckte jag. Själv är jag hopplös med att falla för fina omslag, även om jag sedan sorterar bort det som inte verkar vara något för mig.

    • Den var interessant. Men jeg ble ikke rørt. Og det har jeg veldig lyst til å bli 🙂

  4. det hørtes interessant ut. Jeg har tenkt på det at vi tar til oss ulike egenskaper etter hvem vi bruker tid sammen med. Det er nok derfor foreldre gjerne vil bestemme hvem barna er sammen med 🙂
    Ha en riktig fin søndag!

    • Ja, jeg jobber som pedagog og ser daglig eksempler på at relasjonene våre bestemmer hvor godt vi lærer, trives, og hvordan vi utvikler oss. Og det kom godt frem i denne boka syntes jeg 🙂 God søndag!

  5. Det här har jag tänkt läsa på svenska. Hjärtlinjer. Tack för smakbiten.

  6. Det lät som en intressant historia, ska se om jag kan finna den på biblioteket. Tack för smakbit

  7. Den vill jag läsa! Tack för smakbiten!

  8. Brit Bennett verkar vara en intressant författare. tack för smakebiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *