En bokorms bekjennelser
En bokorms bekjennelser

Identitet og tilhørighet i THE VANISHING HALF av BRIT BENNETT

People thought that being one of a kind made you special. No, it just made you lonely. What was special was belonging with someone else.

Brit Bennett

Historisk fiksjon med mål og mening

The Vanishing Half er en fin fortelling om hvordan identitet og tilhørighet henger sammen. Vi hører til både sammen med andre mennesker og i større samfunn, på godt og vondt. Vi skaper vår identitet i relasjoner sammen med andre over tid. Og gjennom gruppene vi identifiserer oss med internaliserer vi en rekke holdninger og verdier, noe vi ser tydelig hos karakterene i denne romanen. Tilhørighet til en gruppe kan gi deg en rekke fordeler og ulemper. Og fortellingens tvillingsøstre som lever radikalt forskjellige liv er perfekte eksempler på dette. Desiree lever som en svart kvinne i en småby i Louisiana og Stella passerer som en hvit kvinne i storbyen i California. Romanen er en veldig korrekt fortelling om rasisme, klasseforskjeller, ulike familiekonstellasjoner, og hvordan alt dette former et menneske.


The Vanishing Half – Brit Bennett (2020)

Historien starter i Louisiana på 1960-tallet med tvillingsøstrene Desiree og Stella Vignes. De bor på landsbygda hvor de fleste er svarte eller fargede, og det eksisterer et hierarki basert på hudtone. Jo lysere jo bedre. Og Desiree og Stella er lyse. Søstrene reiser etter hvert fra bygda og plutselig en dag har Stella dratt og er borte. Når vi møter dem igjen senere har Desiree reist tilbake til landsbygda med sin datter Jude, som er ekstremt mørk i huden. Mens Stella passerer som hvit i et hvitt nabolag på den andre siden av landet sammen med mannen og datteren Kennedy. Spenningen starter for alvor når Jude flytter til vestkysten og finner Stella og Kennedy. Hvordan vil deres opplevelse av seg selv bli påvirket av å møtes og konfronteres med valgene de har tatt?


Når det som er godt ikke nødvendigvis er det man liker…

Hva gjør man da? Jeg kjedet meg litt. Dessverre. Men jeg forstår hvorfor andre elsker denne boka. Den er befolket av sterke kvinner, det skjer masse, og språket speiler både karakterene og handlingen på en god måte. Språk skaper også identitet. Og tilhørighet er et viktig og svært aktuelt tema. Det er rett og slett mye fint her. Tematikk som identitet, familie og tilhørighet, samt møter med samfunn, grupper og mennesker som vi ellers ikke møter så ofte. Men for meg så er representasjon og karakterer fra minoriteter og marginaliserte grupper ikke nok til å gjøre boka spennende eller gripende. Det beste med denne boka, for meg, var da det flyttet en svart familie inn i Stellas hvite nabolag og hun er redd for å bli avslørt. Hun slites mellom ønsket om å kjenne på slektskapet hun føler til kvinnen i den andre familien og frykten for å bli utstøtt fra samfunnet hun har valgt å leve i. Boka kunne gjerne kun handlet om det. Gi meg mer av den indre konflikten til Stella. Gi meg mer av det!

Bok-trender er bullshit. Lesson learned.

Det aller viktigste jeg fikk ut av å lese denne boka er at jeg ikke skal la meg påvirke så mye av hva som «trender» og er populært på goodreads og instagram, fordi bøker er så personlig. Det gjelder ikke bare preferanser rundt sjanger og plott, men også hva slags karakterer vi relaterer til og språk som beveger oss. Jeg vil lese noe som beveger meg like mye som Tre Kamerater gjorde! Så mitt lesemål for 2021 er å lese et par av de uleste bøkene i bokhylla hjemme, låne mer på biblioteket, og å ikke la meg lure av fine bokomslag. Jeg må stole mer på meg selv. Jeg sier som John Cleese i en god gammel Monty Python-sketsj: I don’t know much about art, but I know what I like!


Hva liker dere?

Godt nyttår alle sammen! Jeg aner ikke hva jeg skal lese i år, så boktips tar jeg gjerne imot. Jeg er et blankt ark. Hit me with your best shot <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 tanker om “Identitet og tilhørighet i THE VANISHING HALF av BRIT BENNETT”

%d bloggere liker dette: