Underbare UNDERLIV av Bjørn Vatne

Sexleketøy på Sunnmøre

Boka har den fantastiske tittelen Underliv. Den erotisk-økonomiske oppvåkninga i det som før het Våg kommune, nå oppnådd ved makt i det ålesundske imperium. Hovedpersonen er en stillferdig kar i førtiåra som heter Arnstein Lunde. Han er opprinnelig fra Lørenskog, men bor i bygda Vågheim. En helt vanlig kar, som i løpet av historien slår seg opp som storimportør av sexleketøy. Den Arnstein som driver mislighold av økonomien til nettbutikken Fisk og Elektro, og mannen som har kjelleren full av dildoer, går hånd i hånd igjennom fortellingen og ser sine omgivelser igjennom småparanoide briller. Underliv er kanskje ikke ei bok jeg ville lagt merke til i bokhandelen, men den er morsom og freidig, og den setter fingeren på interessante sider av det norske samfunnet. Min utgave er et leseeksemplar sendt til meg av Gyldendal. Et lykketreff!

«Hva ville han og alle de pliktoppfyllende foreldra sagt om de visste at jeg dreiv med et sånt seksualøkonomisk sjølrealiseringsprosjekt på si? Det som ligna på frelse for meg, kunne jo fort bli Terje og Henning sin undergang. Hva slags folk skulle det bli av dem hvis de vokste opp med en dildobaron til far? Skulle de bli kjent som sønnene til Porno-Arnstein fra Vågheim?»

BJØRN VATNE, Underliv

Underliv – Bjørn Vatne (2022)

Vi møter Arnstein Lunde ved et lavpunkt i livet. Han er i førtiåra og bor i bygda Vågheim på Sunnmøre sammen med kona Lindis og sønnene Henning og Terje. Fra kjelleren driver han nettbutikken Fisk og Elektro, og kaster uåpnede brev fra Skatteetaten i søpla. Det går trått med både bygda og privatlivet, og det topper seg når barnehagen hvor Lindis er styrer skal legges ned, og Lindis foreslår at hun flytter inn til byen alene. Da skjønner Arnstein at han må ta grep, fordi han kan jo ikke leve resten av livet som en testosteronfattig og tiltaksløs bygdegubbe. Heldigvis så smiler lykken når Arnstein får en feilsending med flere hundre dildoer i posten. Han starter i det små, men selger etter hvert sexleketøy så det suser. Problemene bygger seg opp etter hvert som beboerne i den vesle bygda i det norske bibelbeltet får ferten av bedriftene hans. Det samme gjør også Skatteetaten.


En hyllest til mannen og distriktet.

Mannen og distriktet er to ting mange i kultur-Norge har et ambivalent forhold til. I kombinasjon er de i alle fall ullent territorium i samtidskulturen. Men Vatne fremstiller distriktet og menneskene på en varm og kompleks måte, med masse humor og kjærlighet. Og det har vært veldig fint å lese en roman om en mann i førtiåra som strever med å få livet til å fungere. Han strever i relasjonen til sønnene, på jobben, og med å bli en del av fellesskapet i bygda. Men Arnstein og hans utfordringer behandles med omsorg. Selv når han frykter at kona er utro, og bestemmer seg for å spionere på henne. Dette er historien om en mann som gjør et arbeid med å finne seg selv midt i livet. Som blir oppmerksom på hvem han har blitt, hvordan han oppleves av andre, og at det alltid er mulig å forbedre seg. Det er en helt nydelig og livsbejaende bok om mannen og om underlivet i distriktet.

Underliv skal ned i kjelleren og under beltestedet.

Jeg er glad i litt underbuksehumor og synes at kropp er topp. Språklige finurligheter, ordspill og alliterasjon har boka i massevis. Den har sterk dialog og levende karakterer, og den har mange lag. Det jeg liker best er hvordan Arnstein oppdager at han er så mye mer enn han tror, på godt og vondt. Og at bygda og folket er mye mer enn han ser fra kjelleren sin. Han møter sine egne fordommer om seg selv som mann og om bygda han har kommet til som tilflytter. I Underliv er det muligheter for leseren til å møte seg selv i døra.

Det er kanskje ikke så realistisk å ha et lager med tusenvis av dildoer i kjelleren, men jeg opplevde den indre reisen til Arnstein som veldig virkelighetsnær. At livet kanskje står stille en stund og man blir tvinges til å få det i bevegelse. I endringen oppdager man nye sider av seg selv som man får gleden av å utforske. Arnstein Lunde bringer på mange måter underlivet opp til overflaten. Og jeg håper at mange menn vil lese denne boka.


Norsk litteratur

De siste årene har jeg gjort en innsats for å lese mer norsk samtidslitteratur, og jeg oppdager stadig nye forfattere og bøker å elske. Jeg har blant annet skrevet om Jernulven til Siri Pettersen som er en fantasyforfatter. Og jeg har skrevet om flere av bøkene i Jomsviking-serien til Bjørn Andreas Bull-Hanssen, som er historisk fiksjon. Jeg er fortsatt ikke god nok, så anbefalinger ønskes 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

4 kommentarer

  1. Oj det var en annorlunda historia. Tack för smakbiten!

  2. den verkar vara något utöver det vanliga. skulle gärna läsa. tack för smakebiten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *