Varmt om vennskap: MAYFLIES av Andrew O’Hagan

Rebelsk livet ut

Vennskap er et tema jeg liker veldig godt i litteraturen og det kan ha så mange ulike tilnærminger og særpreg. Utgangspunktet for Mayflies er to gutter som reiser fra hjembyen sin for å dra på festival. Og alle som har vært på musikkfestival skjønner at de kommer til å ha et eventyr sammen. Jeg tenkte at dette kom til å gi et unikt perspektiv på vennskap mellom menn, noe jeg fikk rett i. Men denne boka er så mye mer. Den er ettertenksom og varm, og viser kameratene James og Tully som omsorgsfulle mennesker med komplekse følelsesliv. Og de møtes av store problemstillinger som er allmennmenneskelige. Boka føltes som en veldig moderne fremstilling av maskulinitet og dype, langvarige vennskap mellom menn. Mayflies tar for seg mange av livets aller største spørsmål. Og det gjøres på en måte som føles naturlig og interessant, med en konsis handling og nydelig språk. Denne traff meg midt i hjertet.

They say you know nothing at eighteen. But there are things you know at eighteen that you will never know again.

ANDREW O’HAGAN, Mayflies

Mayflies – Andrew O’Hagan (2020)

Sommeren 1986 blir Tully og James venner for livet. Sammen med en guttegjeng skaffer de billetter til en musikkfestival og reiser sammen fra Glasgow til Manchester. Ingen har en plan for hva de skal gjøre når de går av bussen. Men sammen med Tully så finnes det ikke problemer, bare muligheter og eventyrlige opplevelser. Alle vet at Tully er noe helt spesielt, James mer enn noen andre. Og adrenalinet og gleden guttene føler er nok til å ta dem helskinnet igjennom helgen. I 2017 får James en telefon fra Tully som snur tilværelsen opp ned. Vennskapet deres har vokst i over tretti år, og de skal nå ut på et nytt eventyr sammen. De går i møte med fremtiden gjennom å utforske sin historie, vennskapet, referansene og minnene.


Filosofiske og utemmede Mayflies

Mayflies tar for seg store temaer gjennom en ganske kompakt historie. På en måte føles det som et svært univers, men samtidig så er det bare James og Tully. Etter hvert sys oppvekst og familie inn i historiene deres og vi skjønner hvorfor de to er så gode venner. Tully har en livsgnist og en tiltrekningskraft som gjør ham til limet i vennegjengen, og James er der for å hjelpe Tully med å nå opp til sitt potensiale. De er hva ungdommene kaller goals. Og jeg elsker scenen hvor de overtaler en ung butikkmedarbeider til å si opp og forlate arbeidsplassen i jubel og protest fordi han ikke fikk fri for å gå på konsert. Når vi møter dem igjen i voksen alder har de fremdeles med seg gnisten, motivasjonen, intellektet og omsorgen for hverandre. Men livet byr på nye utfordringer.

Jeg likte den andre halvdelen best, noe jeg ikke forventet. Det er delen som er ganske alvorlig hvor gutta nærmer seg femtiårene. Jeg kjøpte Mayflies og trodde den kom til å være en rocka kompisfortelling fra 80-tallet. Noe den også er. Men så endte den med å bli en veldig sterk opplevelse av vennskap, overbevisning, identitet og minner. Slutten syntes jeg var helt fantastisk, og jeg levde meg veldig inn i historien sett fra James’ perspektiv. Det er ikke så ofte at jeg kjenner at jeg vil lese en bok om igjen rett etter at jeg er ferdig. Men sånn føltes det med Mayflies. Språket er så poetisk og fint, og jeg ble veldig glad i James og Tully. Og fortellingen stiller noen spørsmål som jeg vil filosofere mer over. Jeg ble veldig emosjonelt investert i disse gutta og det er en helt nydelig følelse.


Flere gode venner …

… er å finne i En Mann Ved Navn Ove, hvor Ove sakte men sikkert åpner seg opp for omverdenen etter å ha mistet kona. Du finner svært dysfunksjonelle vennskap i The Secret History, eller du kan lese om vennskapene mellom nonnene i Matrix.


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

8 kommentarer

  1. Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa.

  2. Tack för smakbiten. Det var en ny bok för mig.

  3. låter som en mycket sympatisk bok som jag verkligen skulle vilja läsa. tack för smakebiten! «mitt» bibliotek har Våra fäders hus

  4. Den lät intressant! Har precis läst Sweet Dreams Öxnehaga som också handlar om två barndomsvänner där en händelse i nutid komplicerar deras vänskap.

    • Det med barndomsvenner er utrolig spennende. Denne vinklingen var ny for meg og jeg likte det godt 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *