Familiehemmeligheter i VED FROKOSTBORDET av Defne Suman

På søken etter sannhet

Frokostbordet er et sted som krysser tid og rom og en utløser for store hendelser i romanen Ved Frokostbordet av Defne Suman. Frokostbordet er et motiv gjennom fortellingen som knytter det hele sammen. Et godt grep som fanget min interesse. Det er ingen stor eller overordnet hendelse som utløser romanens handling. Det er mange små hendelser. Dagligdagse samtaler som utløser minnestrømmer. Og det blir gjort på en spennende måte som klarer å overraske meg. Det er noen aspekter ved romanen som jeg likte veldig godt, særlig det historiske perspektivet og minnene til de eldre karakterene. Og så er det sider ved karakterenes relasjoner som føles litt gammeldage og trauste. Dette er en spennende introduksjon til tyrkisk kultur og historie, som både er moderne og tidløs. Boka har jeg fått gratis fra Mangschou forlag.

Det er alltid noe som mangler hos et menneske. Jeg er fortsatt helt alene i en stor verden. Dessuten er ikke mamma her lenger, hun som var like søt og forfriskende som saften av en myk aprikos som rant nedover haka mi. Og mens du prøver å utbedre mangelen, forsvinner verden sakte med tiden.

DEFNE SUMAN, Ved Frokostbordet

Ved Frokostbordet – Defne Suman (2018)

Romanen har fire fortellerstemmer som tar oss på en reise. Det er journalisten Burak, den flyktige forfatteren Nur, det er gamle mester Sadık, og unge Selin. Nur er barnebarnet til den kjente kunstneren Șirin Saka, og hele familien er samlet for å feire matriarkens hundreårsdag. Mester Sadik har vært hennes trofaste tjener gjennom hele livet og kjenner familien ut og inn. Burak er ikke en del av familien, men er knyttet til dem gjennom en årelang lengsel etter Nur. Selin er Nurs niese som navigerer seg gjennom det kompliserte voksenlivet. De to dagene de tilbringer sammen i huset på øya Büyükada åpner en korridor gjennom hele familiens historie og knytter fortiden sammen med nåtidens floker. Fordi de lever alle kompliserte liv preget av hemmeligheter, fortrengte minner, og ubesvart kjærlighet.


Frokostbordet som familiens sentrale møtested

Ved Frokostbordet greide å overraske meg hele veien. Det er ikke sensasjonelt på noen måte, men det er små twister som holdt meg på tærne. Minnene avdekkes på en organisk og uorganisert måte og flettes inn i historien. Karakterene Șirin Saka og mester Sadık bærer på fortidens traumer og spenninger. Det oppstår en fantastisk parallell mellom familiens historie og Tyrkias historie. Nur er kaotisk og komplisert og som røyk mellom Buraks hender, og står i mange relasjoner hvor hun ikke har så mye kontroll. Den unge jenta Selin står på utsiden og lurer på hva tante Nur har som gjør henne så forlokkende. Selin vil også ha oppmerksomhet og hun vil være mer enn oldemors yndling. Når Șirin Saka avslører en stor og gammel hemmelighet for Selin er det noe som brister, både i karakterene og i fortellingen. Det er da denne såkalte korridoren til fortiden åpnes.

Godt og blandet

Beskrivelsen av fortiden som et sted så vel som en tid er noe jeg likte spesielt godt. Det er når karakterene begynner å grave i familiens historie at jeg virkelig blir investert i fortellingen. Karakterene er litt vanskelige å like til tider. Og romanen befinner seg i et krysningspunkt mellom noe veldig moderne og litt gammeldags, og mellom vestlige og østlige tradisjoner. Det gjør romanen interessant og spennende, men det gjør også at jeg av og til føler meg veldig på utsiden av fortellingen. Kjærlighetshistoriene og romantikken traff ikke meg helt. Men det at jeg har lyst til å skrive veldig mye om hva jeg tenker om Ved Frokostbordet er et godt tegn. Og det betyr at de småtingene som lugget litt blir ubetydelige i den store helheten. Boka har mange spennende refleksjoner og et perspektiv som jeg ikke har opplevd tidligere. Alt i alt en givende leseopplevelse.


Mer familiedrama i førjulstiden?

Jeg elsker å lese om familierelasjoner og konflikter og har skrevet om flere bøker som tar for seg noe av den samme tematikken som i Ved Frokostbordet. For eksempel bestselgerne Shuggie Bain og Little Fires Everywhere, eller memoaren Educated som er en stor favoritt for meg. Du finner også oppturer og nedturer i The Vanishing Half og On Earth We’re Briefly Gorgeous.

ENJOY 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

14 kommentarer

  1. Den låter intressant!

    • Ja den var det. Jeg trodde ikke at den kom til å være så sterk som den var. God søndag 🙂

  2. Låter intressant. Jag är fascinerad över de som samlas kring frukostbordet och samtalar. Det gör vi aldrig, frukost är en snabb individuell historia…

    • Boka er en blanding mellom store og små møter. Så du kjenner deg sikkert igjen i denne 🙂 God søndag!

  3. Jeg har flere ganger falt for denne typen romaner. Det er noe med det hverdagslige som likevel griper en. Jeg må skrive ned denne!
    Ha en riktig fin søndag!

    • Det er sant. Den starter smått og vokser og vokser og vokser! Elsket slutten 🙂 god søndag!

  4. När jag var liten åt vi alltid frukost tillsammans på helgerna. Jag och sambon äter nästan aldrig frukost tillsammans. Han äter alltid senare än mig.

    Tack för smakbiten!

  5. Låter intressant. En till bok som jag inte kände till (flera såna idag bland smakbitarna). Tack för smakbiten.

    • Hadde heller ikke hørt om den før forlaget tilbød seg å sende den til meg 🙂 God søndag!

  6. helt okänd roman för mig. den verkar intressant. tack för smakebiten!

  7. Tack för smakbiten! Känner inte till boken, läser inte medvetet relationsromaner, men böcker helt utan relationer är ju rätt ovanligt. 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *