Vinnende VINLAND (Jomsviking #2) av Bjørn Andreas Bull-Hansen

Torbjørn er tilbake

Sagaen om Torbjørn Tormodson fortsetter og tar oss med til det ville og urørte Vinland. Boka er en historisk roman i Jomsviking-serien, men kan absolutt leses som en frittstående fortelling. Jeg er selvfølgelig en fan av serien og mener at man burde lese alle bøkene, øyeblikkelig. Prologen til Vinland gir meg sommerfugler i magen, der Torstein tenker tilbake på livet sitt og tiden i Vinland. Han tenker på lykkeligere tider. Boka har den samme muntlige fortellerstilen som Jomsviking. Tormods klare stemme gjennom historien gjør at jeg blir enda mer knyttet til ham som person. Og det er spesielt viktig i denne delen av fortellingen, fordi tiden hans i Vinland minner fint lite om lykkeligere tider. Det er kampen for tilværelsen Tormod får kjenne på her, og han skal få noen opplevelser og erkjennelser han kanskje helst skulle vært foruten. Alt står på spill i denne fantastiske historien.

Jeg angret på at vi hadde dratt fra Orknøyene, og jeg angret på at jeg hadde gjort henne med barn. Jeg kunne ikke begripe hvordan jeg skulle klare å lede folket om bord til et nytt land i vest, eller hvordan det var blitt slik at de kalte meg høvding.

BJØRN ANDREAS BULL-HANSSEN, Jomsviking

Vinland – Bjørn Andreas Bull-Hansen (2018)

Jomsviking kulminerte i slaget ved Svolder, og Tormod og folkene hans nå enda flere fiender enn før. De går usikre tider i møte og vet ikke hvor i verden de kan slå seg til ro. De enes om å reise til Vinland for å lete etter et sted hvor de kan slå seg ned, i fred fra politikken og konfliktene som preger området de legger bak seg. Det er en reise med mange farer og en destinasjon hvor de ikke aner hva de vil møte. Vi får oppleve Island, Grønland og Vinland i denne fortellingen, og ikke minst det kraftfulle urfolket som allerede lever i Vinland. Det komplekse folket de møter er ikke særlig åpne overfor jomsvikingene. Tormod må gå i seg selv på sin ferd gjennom dette ukjente landet og finne ut av hva han virkelig er laget av, om han skal kunne kjempe seg tilbake til familien.


Sjarmøretappen

Jeg koste meg veldig med denne boka, hvor handlingen og selve fortellingen er det bærende elementet. Karakterene er også essensielle og jeg elsker kompleksiteten som vi ser i Tormod. Etter å ha lest Vinland skjønner man enda mer hvorfor han er som han er. Naturskildringene og opplevelsene i miljøet er også viktige og gode, men det kan bli mange av dem. Mange bokserier har en del eller en bok hvor hovedpersonene er ute på en reise, og dette er den delen av fortellingen i Jomsviking-serien. Som vanlig synes jeg at det blir en smule langtekkelig.

Vinland er fullspekket av action og dramatikk og det skorter ikke på spenning. Kjedelig blir det aldri, så jeg tror det handler litt om hva slags type skildringer man foretrekker. Tormod i et telt i skogen er ikke hva jeg synes er mest interessant. For meg så når den ikke helt opp til Jomsviking. Det handler ene og alene om tematikken og all tiden Tormod tilbringer i skogen. Likevel slukte jeg boka og mener at den fungerer svært bra i serien som helhet. Og jeg kan helhjertet anbefale den til andre viking-nerds der ute.


Jeg elsker historisk fiksjon!

Jeg har allerede lest påfølgende bok i serien, Danehæren, og kan garantere for at tempoet øker i fortsettelsen. Det gjenstår en bok og jeg føler nesten at jeg må spare den. For en reise denne bokserien er! Hvis du vil lese om mer historisk fiksjon som jeg liker så kan du godt klikke HER <3


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

14 kommentarer

 1. Jag läser många historiska romaner, men håller mig till de som berättar om de böcker som berättar om vardagsmänniskorna, hur de levde sina liv. Den här serien är för krigisk för att passa mig, men tack för smakbit. Ha en fin fortsättning på påsken

  • Den er ganske krigersk ja. Den har en ganske episk skala. Enig med deg at det er fint å lese om hverdagsmenneskene 🙂 God påske!

 2. jag tycker också mycket om historiska romaner. blir nästan intresserad av den här serien även om jag förstår att det blir krig och slagsmål. tack för smakebiten!

  • Denne boka blir ganske voldelig til tider, men hvis det blir for mye så leser jeg litt ekstra raskt 🙂 God søndag!

 3. Tack för smakbiten. Viss historisk fiktion gillar jag, men ofta inte. Beror på när i historien den utspelar sig.

 4. Jag känner inte igen boken men låter intressant

 5. Den här kände jag inte till. Tack för smakbiten!

 6. Tack för smakbiten! Undrar om böckerna finns å svenska.

 7. Jag har faktiskt hört talas om slaget vid Svolder. Det är jag förmodligen ensam om 😉 Den där serien blir jag nyfiken på, men hoppas att det går att hitta den på svenska. Takk for smakebiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *