Makt og mørk humor i VLADIMIR av Julia May Jonas

Morsom og reflektert

Vladimir er en morsom og mørk roman med en fascinerende hovedperson. Det er hovedkarakteren og hennes liv og valg vi følger gjennom fortellingen. Handlingen dreier seg rundt hva som skjer når hovedpersonen utvikler en besettelse for den mystiske kollegaen Vladimir. Hun er en høyst upålitelig forteller som strever etter legitimitet, men som undergraver seg selv gjennom en del av sine valg. Måten hun ser seg selv blir enda mer spennende ettersom vi får se hvordan mannen, datteren og kollegaene opplever henne. Fortelleren strever med mange moralske spørsmål, både i relasjon til jobben, ektemannen, og til Vladimir. Mange omtaler romanen som en karakterstudie, hvor en middelaldrene kvinne står i sentrum. Fortellingen hadde noen overraskende vendinger og den ble bare bedre og bedre for hver side. Den mørke humoren er subtil og helt nydelig.

So anyways, like in these rides, I feel like what is in the center, what everyone is spinning to avoid, is the body. The material sense of aliveness, animal-ness, humanness. And yet the body is there – it’s the pit, it’s the center, it lives, molten at the core.

VLADIMIR Julia May Jonas

book cover vladimir

Vladimir – Julia May Jones (2022)

I Vladimir møter vi en navnløs hovedperson som er en middelaldrene universitetsprofessor. Hun er en populær underviser i litteratur og har utgitt en roman som aldri slo igjennom. Ektemannen hennes som også underviser ved universitetet, står midt i en sexskandale og venter på en rettssak da fortelleren møter Vladimir. Vladimir har flyttet til småbyen med sin kone og datter etter å ha utgitt en suksessfull roman og blitt ansatt ved universitetet. Fortelleren blir betatt av den svært attraktive Vladimir og bygger opp en helt historie og fantasi rundt ham, hans liv og hans intensjoner. Gjennom fortellingen og hennes møter med Vladimir får vi innblikk i fortellerens refleksjoner og rasjonalisering, i tillegg til noen forbløffende handlinger og hendelser etter hvert som besettelsen utfolder seg.


En karakterstudie

Vladimir refererer ofte til seg selv som tekst gjennom karakterenes samtaler om kunst og litteratur. Og det føles ikke påtatt eller kunstig, men heller en tanke absurd. Men det tror jeg handler om bokas forunderlige hovedperson. Jeg elsker bøker som handler om litteratur, men her fungerer det også på grunn av hovedpersonen. Hver gang jeg tror at jeg kanskje forstår hvem hun er, så overrasker hun meg. Og fordi hun er så særegen og har så uklare hensikter, så er det lettere å tilgi henne noen av de pompøse og selvsentrerte ideene hun har. Jeg elsker at det hun sier om seg selv ikke alltid speiler det hun gjør, og at man som leser får oppdage disse sidene av henne. Handlingene hennes er det derimot ikke alltid like lett å tilgi. Men jeg støtter hennes argumenter for at det bør være greit at hun er en like stor drittsekk som ektemannen. Og hennes refleksjoner om livet, om sin rolle i samfunnet, sine behov og begjær, er veldig spennende og friskt.

Makt og sex midt i livet

Romanen utforsker relasjonen mellom persepsjon og virkelighet og om det i det hele tatt eksisterer noen virkelighet. Den undersøker maktdynamikk, både i arbeidslivet og i ekteskapet og i nye relasjoner. Boka gir oss også et utilslørt perspektiv på kroppen og sexlivet til en middelaldrende kvinne, og vi får se ulike former for begjær. Den tematiserer også alder på en forfriskende måte. Jeg likte alt med denne boka. Den kom anbefalt fra flere venninner. Og jeg likte den fra starten, men da jeg var fremme ved slutten så elsket jeg den. Den var fantastisk og forferdelig å lese på samme tid, og jeg greide ikke legge boka ned.   

En hel verden ut av ingenting

Rollen fortelleren spiller i sitt eget liv er det mest interessante og mest overraskende med boken. Forfatteren løfter frem en del av våre antakelser og stereotyper på en veldig subtil måte. Til tross for bokens eksplisitte stil så skjer det veldig mye under overflaten. Så gi meg en upålitelig forteller når som helst. Gi meg en vag historie pakket inn i vakkert språk. Gi meg avsløringer og overraskelser. Jeg elsker sånne eksentriske og egosentriske karakterer som lar hele verden dreie seg rundt dem. De har fasiten på alt uten å vite noe. De kan skape en hel verden ut av ingenting.

“She loved the way phrases could become solid, and then could have their solidity stripped from them, all by interpretation, all by language, language, and more language.”

VLADIMIR, Julia May Jonas

Flere forunderlige typer?

Sjekk ut en av mine YNDLINGSBØKER Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, eller nydelige (og kinoaktuelle) Where the Crawdads Sing, eller populære Young Mungo. Løp og les!


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

4 kommentarer

  1. det låter som en bok jag skulle gilla. jag håller utkik efter en engelsk pocket.
    tack för smakebiten!

  2. Har sett boken på några bokbloggar. Tack för smakbiten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *